Κρέας

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πράσα και ντομάτα

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πράσα και ντομάτα

Στο slowcooker, εύκολα και χωρίς κόπο!

Από καιρό την είχα βάλει στο μάτι αυτήν την συσκευή. Πρώτον γιατί τα αργομαγειρεμένα φαγητά έχουν άλλη χάρη, και δεύτερον αλλά  αλλά πιο σημαντικό ίσως γιατί είναι πολύ εξυπηρετικό να σε περιμένει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό την ώρα που επιστρέφεις από τη δουλειά. Όταν δοκιμάσαμε αυτό το φθινοπωρινό χοιρινό με τα πράσα  -το πρώτο φαγητό που έφτιαξα στο slowcooker- κατάλαβα ότι κακώς δεν είχα τη συσκευή τόσα χρόνια! Αργομαγειρεμένο πρασοσέλινο με ντομάτα αλλά αλλιώς στη σημερινή ανάρτηση!

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πράσα και ντομάτα

Όταν λοιπόν έφτασε το δεματάκι από την Ελένη πριν από λίγες μέρες, έσπευσα να δοκιμάσω άμεσα συνταγές της –θυμίζω το εξαιρετικό της βιβλίο με συνταγές για slowcooker που σας είχα παρουσιάσει- και να μαγειρέψω στο νέο μου απόκτημα! Αφού λοιπόν δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό ρυζόγαλο και μια πολύ νόστιμη σοφεγάδα (μπριάμ) με τον τρόπο και τους χρόνους που δίνει με μεγάλη ακρίβεια η συγγραφέας,  ένοιωσα ότι ήμουν έτοιμη να φτιάξω δικές μου συνταγές στη συσκευή. Η κρητική και γενικότερα η ελληνική κουζίνα έχει πάρα πολλά πιάτα που προσφέρονται για αργό μαγείρεμα! Από τώρα σκέφτομαι ένα τσιγαριαστό αργομαγειρεμένο στη νέα μου συσκευή!

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πράσα και ντομάτα

 

Εδώ λοιπόν είναι αυτό το φθινοπωρινό πρασοσέλινο με ντομάτα της σημερινής ανάρτησης, και έπονται κι άλλα φαγάκια (και γλυκά) αφού βρήκα το slowcooker απίστευτα εξυπηρετικό! Μα ξέρετε τι είναι να βάζεις όλα τα υλικά αποβραδίς και το πρωί να έχεις έτοιμο φαγητό που μάλιστα διατηρείται ζεστό αν θέλεις 2 ώρες ακόμη;  Ή να  το  ετοιμάζεις λίγο πριν φύγεις για τη δουλειά και το μεσημέρι να σε περιμένει ζεστό φρεσκομαγειρεμένο φαγάκι; Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι -που ξέρουν τι θα πει ξαναζεσταμένο φαγητό-καταλαβαίνουν απόλυτα τι θέλω να πω!

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πράσα και ντομάτα

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του slowcooker είναι ότι μαγειρεύει με ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά. Αυτό δηλαδή που λένε οι διαιτολόγοι «1 κουταλιά λάδι ανά μερίδα φαγητού» και στις κατσαρόλες βγάζει μάλλον νερόβραστα αποτελέσματα, στο slowcooker βγάζει πολύ νόστιμα διαιτητικά πιάτα! Ιδανική συσκευή για όσους προσέχουν θερμίδες!

Σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πράσα και ντομάτα

Η δική μου συσκευή είναι η μικρή, των 3,5 λίτρων, κατάλληλη για 3-4 μερίδες φαγητού αλλά η Ελένη διαθέτει και συσκευές των 6,5 λίτρων για πιο μεγάλες οικογένειες. Δείτε αναλυτική παρουσίαση στο site της. Η συγκεκριμένη μάρκα είναι από τις πιο αξιόπιστες της αγοράς και η Ελένη είναι στη διάθεση όσων την προμηθεύονται για να λύσει όποια απορία προκύψει κατά την χρήση της! Και μη νομίζετε ότι οι 6 ώρες μαγειρέματοςπου θα διαβάσετε παρακάτω έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος. Η συσκευή έχει ισχύ μόνο 163 W δηλαδή καταναλώνει ελάχιστο ρεύμα!

Αλλά ας πάμε στη συνταγή…

Παρατηρήσεις

  • Έβαλα τα υλικά το πρωί στη συσκευή και το μεσημέρι που σχολάσαμε ήταν έτοιμο το φαγητό. Πιθανόν να προκύψουν περισσότερα υγρά (λόγω της ντομάτας και των άλλων λαχανικών) απ’ όσο μας αρέσουν. Τότε συνεχίζουμε το μαγείρεμα με ξεσκέπαστη τη συσκευή για λίγη ώρα, αναπρογραμματίζοντας την στο high μέχρι να γίνει όπως θέλουμε το φαγητό μας.
  • Το ελαιόλαδο μπορεί να αυξηθεί αν δεν υπάρχει πρόβλημα θερμίδων, αλλά και με τις 3 κουταλιές μόνο εμείς θεωρήσαμε πολύ νόστιμο το αποτέλεσμα!
  • Ευχαριστώ για άλλη μια φορά την Ελένη που με έβαλε στον κόσμο του slowcooker τόσο με το βιβλίο της όσο και με την συσκευή!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο