Vegan/vegetarian

Γλυστρίδα: διατήρηση στο βάζο 

Γλυστρίδα: διατήρηση στο βάζο 

To ζιζάνιο –superfood!

Γλυστρίδα: διατήρηση στο βάζο 

«Μη ξεχάσεις να πεις πως εμείς χρησιμοποιούσαμε πολύ συχνά το λάδι στη διατήρηση της τροφής». Παρόλο που δεν ήταν δυνατόν να το ξεχάσω, η προτροπή και επισήμανση του φίλου όταν συζητούσαμε για το θέμα της ομιλίας μου σε πρόσφατη εκδήλωση, με έκανε να κάνω μια μικρή αναδρομή. Τυρί στο λάδι, ελιές στο λάδι, αγκινάρες στο λάδι, σκορδάκια στο λάδι, τουρσιά στο λάδι (εδώ τα αμπελοβλάσταρα) , ψάρια στο λάδι… Κι αν όχι γεμάτο το βάζο με λάδι, τουλάχιστον 2 δάκτυλα στην κορυφή του, λειτουργούσαν ως το απόλυτο προστατευτικό του τροφίμου από τον αέρα.  Και πού τελικά δεν χρησιμοποίησε ο κρητικός το ελαιόλαδο. Τροφή και γιατρικό και συντηρητικό και τάμα στον Άγιο!

Γλυστρίδα: διατήρηση στο βάζο 

Η σημερινή ανάρτηση επισπεύσθηκε επειδή μου ζητήθηκε από φίλη της σελίδας ο τρόπος που διατηρώ την γλυστρίδα. Κι επειδή κι εδώ όλα τα σκεπάζει το λάδι, μου θύμισε την πρόσφατη κουβέντα για τη συντήρηση…Έφτιαξα λοιπόν μια μικρή ποσότητα για την ώρα για να διευκολύνω την φίλη που μου ζήτησε τη συνταγή.

Γλυστρίδα: διατήρηση στο βάζο 

Η γλυστρίδα λοιπόν είναι αγαπημένο ζιζάνιο του κήπου, πιο πολύ του ποτιστικού, που εμείς δεν το ξεπατώνουμε γιατί μας αρέσει και ωμό και μαγειρεμένο. Είναι απαραίτητο στην κρητική χωριάτικη όλο το καλοκαίρι, αλλά και σκέτο με λίγο κρεμμύδι και λαδόξιδο αποτελεί μια ολοδρόσερη σαλάτα. Η πιο αγαπημένη δική μου εκδοχή είναι το ιδιότυπο τζατζίκι όπου η γλυστρίδα συνδυάζεται με σκόρδο και γιαούρτι. Μαγειρεμένη, ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο και ψάρι. Δοκιμάστε τη μαγειρεμένη με κοτόπουλο αρχικά, και ωμή σε σαλάτα με ψάρι και κάποια στιγμή θα προστεθεί και η συνταγή με ψάρι.

Γλυστρίδα: διατήρηση στο βάζο 

 

Κι επειδή οι επιστήμονες μας βεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες τροφές, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και Ω3 ας διακινδυνεύσουμε την λογοδιάρροια που προκαλεί όμως υπονοεί το «γλιστρίδα έφαγες και δεν μπορείς να σωπάσεις;» που χρησιμοποιείται συχνά για όσους μιλούν ακατάπαυστα. Διαπιστωμένα, κάποιοι δεν έχουν δοκιμάσει γλυστρίδα και  γλώσσα μέσα δεν βάζουν. Άλλωστε το να λέει κανείς πολλά δεν είναι πάντα κακό. Η ποσότητα δεν έχει τόση σημασία όσο η ποιότητα!

Γλυστρίδα: διατήρηση στο βάζο 

Επόμενο είναι αφού χρησιμοποιείται τόσο πολύ, να αναζητηθούν τρόποι αποθήκευσής της. Ο δικός μου είναι απλός και γρήγορος. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να παραλείψουμε το ξύδι και να διατηρήσουμε σε άλμη την γλυστρίδα. Τότε είναι καλύτερα να βάλουμε 15% αλάτι και ελάχιστο ξινό.
  • Προτιμώ μικρά βάζα για να εξαντλείται γρήγορα το περιεχόμενό τους.
  • Το ελαιόλαδο πήζει στο ψυγείο αλλά ρευστοποιείται σε ελάχιστο χρόνο οπότε δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε άλλο λάδι στα τουρσιά μας.
  • Η διατηρημένη γλιστρίδα είναι πολύ ωραία σε σαλάτες. Ειδικά η σαλάτα με γιαούρτι που προαναφέρθηκε είναι και καλύτερη θα έλεγα απ’ ότι με την ωμή. Δεν ξέρω αν διατηρεί όλα τα διατροφολογικά  της χαρακτηριστικά αλλά είναι πολύ νόστιμη και αξίζει να διατηρήσουμε μια μικρή έστω ποσότητα!
  • Γράφοντας την ανάρτηση διαπίστωσα ότι άλλο ένα Υ έγινε Ι από τους ορθογράφους του word… Εγώ γλυστρίδα την ήξερα και όχι γλιστρίδα! Πάντως εδώ η λέξη δίνεται και με τους δυο τύπους. Ευπρόσδεκτη η ετυμολογική ερμηνεία!

Καλό σας βράδυ! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο