Αγκινάρες: διατήρηση σε ελαιόλαδο

Αφού λοιπόν τις καθαρίσαμε, ας συντηρήσουμε μερικές για τις σαλάτες μας!
 
 

Τις αγκινάρες της προηγούμενης ανάρτησης εννοώ. Αυτός ο τρόπος συντήρησης
προσφέρεται για αγκινάρες που θα καταναλώσουμε σε σαλάτες  και όχι 
σε μαγειρέματα.

 
 

Το ελαιόλαδο -εκτός από τις άλλες χρήσεις του – είναι  άριστο συντηρητικό. Ούτως ή άλλως σε πολλά τουρσιά πάνω από την άλμη βάζουμε 1-2 δάκτυλα ελαιόλαδο για να διατηρηθούν καλύτερα. Το ίδιο κάνουμε και σε βάζα με ελιές. 

Χρησιμοποιείται ακόμη στη συντήρηση τυριών που τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.Είναι τα λεγόμενα λαδοτύρια.  Λέγεται ότι ακόμη και τα ωμά αυγά αν τα αλείψουμε με ελαιόλαδο διατηρούνται περισσότερες μέρες (δεν το έχω κάνει και δεν ξέρω αν ισχύει). 

 
 

Σ’ αυτή  λοιπόν την περίπτωση  συντηρεί τέλεια τις αγκινάρες και απαλύνει την ξιδάτη γεύση τους.  Και δεν πάει χαμένο γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ξιδάτες σαλάτες όσο και σε φαγητά στα οποία σκοπεύουμε
να προσθέσουμε ξύδι.

Ας δούμε λοιπόν πώς διατηρούμε τις αγκινάρες στο λάδι.

 

Υλικά:

 

 

Αγκινάρες

Ξύδι από σταφύλια (τελικά το ξύδι γράφεται με Υ ή με Ι;) 

Νερό

Αλάτι (κατά προτίμηση ημίχοντρο, αυτό που λέμε ριζάτο)

Ελαιόλαδο

Ενδεικτικά, για 7 αγκινάρες χρειάστηκα 1 κούπα ξύδι, 1 κούπα
νερό,  2 κουταλιές αλάτι και λίγο περισσότερο από μια κούπα ελαιόλαδο. 

 

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες όπως περιγράφεται εδώ.

 και στο βίντεο 
 

 
 
 
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ξύδι, το νερό  και το αλάτι και τα βράζουμε. 
 
 

Μόλις πάρουν βράση ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι και προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα.

 
Τις βράζουμε μέχρι να τσιμπιούνται αλλά να μη πέφτουν
από το πιρούνι (πάνω κάτω 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθος των κομματιών) . Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ξυδόνερο και τις στραγγίζουμε. 
 
 

Τις αφήνουμε στο στραγγιστήρι για αρκετές ώρες , σχεδόν να στεγνώσουν.
Βάζουμε τα κομμάτια χωρίς να τα στριμώχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα (κρύα όμως) και γεμίζουμε με ελαιόλαδο να καλυφθούν.

 

Παρατηρήσεις:

 

1)Αποστειρώνουμε τα βάζα  έγκαιρα για να κρυώσουν εντελώς μέχρι να  τα
χρησιμοποιήσουμε. Εγώ κάνω την αποστείρωση την ώρα που βράζουν οι αγκινάρες στο ξύδι και τα αφήνω να κρυώσουν στο φούρνο. 

 

2)Χρησιμοποιούμε μικρά βάζα που να χωρούν αγκινάρες για 1-2
σαλάτες . Έτσι δεν χρειάζεται να τα βάλουμε στο ψυγείο ακόμη και μετά το
άνοιγμα και φροντίζουμε να τις καταναλώσουμε σε λίγες μέρες.

 

3)Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό κάνουμε μεγαλύτερη αραίωση.
Αν είναι ελαφρύ προσθέτουμε λιγότερο νερό.  Φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση  το  διάλυμά
μας  την ώρα του βρασμού να καλύπτει τις αγκινάρες.

 

4) Χρησιμοποιούμε αυτές τις αγκινάρες σε πράσινες σαλάτες που το ντρέσινγκ τους περιέχει ξύδι ή σκέτες σαν μεζεδάκι της ρακής και του ούζου,  ή σαν ορεκτικό. 

 
 
 
 

Print Friendly