Πριν από λίγες μέρες είχα ανακοινώσει στο facebook τη συμμετοχή μου σε μια δοκιμασία γευσιγνωσίας κρητικών προϊόντων. Μου ευχήθηκαν τότε οι πολυάριθμοι φίλοι της σελίδας «καλή επιτυχία», νομίζοντας ίσως από κακή διατύπωση δική μου ότι επρόκειτο για διαγωνισμό.
Στην ουσία επρόκειτο για ένα event γευσιγνωσίας κρητικών προϊόντων, μια πιστοποίηση της ποιότητας και της διαφορετικότητας των κρητικών υλικών, τόσο από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί βιωματικά ή επαγγελματικά με αυτά, όσο και από φίλους του καλού φαγητού. Η διοργάνωση έγινε με πρωτοβουλία των υπευθύνων-ιδιοκτητών του γνωστού στους Ηρακλειώτες (και όχι μόνο…) εστιατορίου «Μεράστρι» και του cretalive. Το πρώτο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα εστιατόρια του Ηρακλείου με ισχυρή παρουσία στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης και το δεύτερο το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό site της Κρήτης.
Η αξιοπιστία των διοργανωτών αλλά και το τόσο ενδιαφέρον θέμα της διοργάνωσης συνέβαλαν στο να αποδεχτώ με χαρά την πρόσκληση-πρόκληση για να συμμετέχω. Η δοκιμασία περιελάμβανε οκτώ πιάτα ανά δύο με την ίδια συνταγή, αλλά με διαφορετικά υλικά. Δηλαδή η μια εκδοχή είχε παρασκευαστεί με κρητικά προϊόντα και η άλλη –ίδια συνταγή- με εισαγόμενα. Παρόλο που και τα οκτώ ήταν καλομαγειρεμένα, ήταν εμφανής η υπεροχή των κρητικών προϊόντων σε όλα όσα δοκιμάσαμε.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία γευσιγνώστρια, αλλά όσο και να το κάνουμε μια εμπειρία στα κρητικά υλικά τη διαθέτω. Τα συγκεκριμένα όχι μόνο ήταν διακριτά, αλλά ήταν και ιδιαίτερα καλής ποιότητας όπως είναι άλλωστε όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί το «Μεράστρι». Θέλω να πω, ότι -όσο υποκειμενική κι αν είναι η γεύση- αν κάποιος έχει δοκιμάσει πάνω από 50 κρητικές γραβιέρες έχει πιο αξιόπιστη άποψη από κάποιον που έχει δοκιμάσει 3-4. Στο “Μεράστρι” λοιπόν όχι μόνο διακρίναμε όλα τα πιάτα με τα κρητικά προϊόντα, αλλά διαπιστώσαμε ότι ήταν και εξαιρετικής ποιότητας. Μια επίσκεψη εκεί θα σας πείσει. Τα συμπεράσματα που έχω εξάγει όλα αυτά τα χρόνια (μετά από αρκετή έρευνα, πολύ διάβασμα και πολύ ψάξιμο) -ότι στις διαφορές των τοπικών κουζινών κυρίαρχο ρόλο έχουν τα υλικά-«πιστοποιήθηκαν» και στην πράξη!
Ευχαριστώ τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους της κουζίνας του εστιατορίου «Μεράστρι» καθώς τις δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους συντελεστές του cretalive που μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχω σ’ αυτήν την πρωτότυπη για τα δεδομένα μας εκδήλωση.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες, στιγμιότυπα και video για το event στο cretalive, όπου η κυρία Πεχυνάκη περιγράφει αναλυτικά και με πολύ όμορφο τρόπο την εμπειρία που βιώσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στη γευσιγνωσία.