Ένα εύκολο τουρσί για τα όσπρια και το ουζάκι μας!
Σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό των οσπρίων πριν από μερικά χρόνια το τουρσί. Το τουρσού όπως το λέγανε οι παλιοί στα χωριά μας. Διατηρημένα σε άλμη λαχανικά, ενός είδους ή ανακατεμένα, που νοστιμίζουν με την προσθήκη ξιδιού, αρωματικών και λίγων μπαχαρικών. Αγγουράκια, κουνουπίδι, λάχανο, ντοματούλες πράσινες, καρότα (θυμάστε πως ήταν κομμένα κυματιστά στα αγοραστά τουρσιά;)!
Φασολάδα ή φακές, με ελιές, καμιά παστή σαρδέλα, τουρσί και φρεσκοζυμωμένο ψωμί! Μαγικός συνδυασμός. Τα τουρσιά παρασκευάζονται εύκολα. Πάνω κάτω ίδια συνταγή σε όλα τους. Ετούτη εδώ είναι συνταγή της πόντιας μητέρας αγαπημένου συγγενικού μου προσώπου. Μου την περιέγραψε ως πολύ εύκολη, τόσο γιατί τα υλικά είναι λίγα και δεν μας παίρνει πολλή ώρα η επεξεργασία τους, όσο και γιατί ο χρόνος ωρίμανσης είναι σχετικά μικρός οπότε μπορούμε να το γευτούμε γρήγορα.
«Μη φτιάξεις» μου λέει» μεγάλη ποσότητα. Και πιο γρήγορα θα γίνει και δεν θα είναι πολύ βαρύ και καυτερό. Ό,τι πρέπει για την εποχή! Κι επειδή τα λαχανάκια από τώρα και μετά δεν τα προτιμούμε στις σαλάτες, είναι ένας ωραίος τρόπος να τα έχουμε στο τραπέζι μας!
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση σ’ αυτή τη συνταγή, είναι η προσθήκη σπόρων βασιλικού στο τουρσί. «Κι αν δεν έχεις σπόρο ή ξερό βασιλικό, βάλε 2-3 φρέσκα φυλλαράκια, έτσι δεν γλιτσιάζει το νερό, παρόλο που δε βάζουμε πολύ αλάτι».
Ας το δούμε λοιπόν μέσα από την δική του, αναλυτική περιγραφή!
Υλικά
Για ½ κιλό περίπου λάχανο
2-3 πολύ φρέσκα και τρυφερά καρότα (περίπου 150 gr καθαρισμένα)
5-6 κλαδιά σέλινο (50-60 gr)
3-4 σκελίδες σκόρδο
1-2 κουταλιές σούπας αλάτι (εγώ έβαλα 2)
30-45 ml ξίδι από κρασί
1 μικρό καυτερό πιπεράκι ή καυτερό μπούκοβο (1/3-1/2 κουταλάκι)
1 κουταλάκι ξερό βασιλικό ή ½ κουταλάκι σπόρο βασιλικού ή 1 μικρό κλαδάκι φρέσκου
Επί το έργον
Κόβουμε το λάχανο σε τέταρτα αν είναι μικρό και κάθε τέταρτο σε τρία μέρη. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Πλένουμε και το σέλινο και κρατάμε τα φύλλα και τα τρυφερά μέρη του κοτσανιού. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε με το μισό αλάτι (τη μία κουταλιά), προσθέτουμε το μισό ξίδι και τα τρίβουμε καλά να μαραθούν και να τα πιάσει το αλάτι.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου, για 24 ώρες. Θα βγάλουν υγρά και θα μαραθούν. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 κούπα νερό με το υπόλοιπο αλάτι και ξίδι να βράσουν 2-3 λεπτά. Δοκιμάζουμε ως προς το αλάτι το διάλυμα και προσθέτουμε νερό ή αλάτι αναλόγως. Μη ξεχνάμε ότι είναι αλατισμένα και τα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα αποστειρωμένο βάζο (κρύο), βάζουμε τα λαχανικά (πατητά), το σκόρδο και την πιπερίτσα (αν βάλουμε μπούκοβο τα πασπαλίζουμε πρώτα), προσθέτουμε τα υγρά που είχαν προκύψει στο μπολ, και απογεμίζουμε με την άλμη που βράσαμε. Στην κορυφή βάζουμε τον βασιλικό (ό,τι διαθέτουμε…). Αφήνουμε περιθώριο γιατί με τη ζύμωση προκύπτουν αέρια. Σκεπάζουμε το βάζο, αφήνουμε να μείνει 8-10 μέρες, ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι το λάχανο, σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώνουμε το τουρσί μας.
Αφού το ανοίξουμε το διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Τα καρότα πρέπει να είναι φρέσκα και τρυφερά για να μη μείνουν σκληρά γιατί όπως διαβάσατε σ’ αυτό το τουρσί δεν ζεματίζουμε τα λαχανικά. Καλό είναι να τα κόψουμε πολύ λεπτά.
- Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά. Έχω προσθέσει ροζ πιπέρι και του ταίριαξε και σε γεύση και σε εμφάνιση.
- Αν θέλουμε πιο έντονη τη μυρωδιά του σκόρδου το προσθέτουμε από την αρχή στα λαχανικά και μαρινάρονται όλα μαζί. Εγώ συνηθίζω να το προσθέτω στο τέλος και μάλιστα σπασμένο και όχι καθαρισμένο, ίσα για να δώσει άρωμα.
- Με τις παραπάνω ποσότητες γέμισε ένα μεγαλούτσικο βάζο (απ’ αυτά του μελιού, του 1 κιλού) κι ένα πιο μικρό που καταναλώσαμε αμέσως.
οπως πάντα πολύ ωραία και απλή συνταγή, σας ευχαριστώ
Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!