Vegan/vegetarian

Λάχανο, καρότο και σέλινο τουρσί

Λάχανο, καρότο και σέλινο τουρσί

Ένα εύκολο τουρσί για τα όσπρια και το ουζάκι μας!

Σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό των οσπρίων πριν από μερικά χρόνια το τουρσί. Το τουρσού όπως το λέγανε οι παλιοί στα χωριά μας. Διατηρημένα σε άλμη λαχανικά, ενός είδους ή ανακατεμένα, που νοστιμίζουν με την προσθήκη ξιδιού, αρωματικών και λίγων μπαχαρικών. Αγγουράκια, κουνουπίδι, λάχανο, ντοματούλες πράσινες, καρότα (θυμάστε πως ήταν κομμένα κυματιστά στα αγοραστά τουρσιά;)!

Φασολάδα ή φακές, με ελιές, καμιά παστή σαρδέλα, τουρσί και φρεσκοζυμωμένο ψωμί! Μαγικός συνδυασμός. Τα τουρσιά παρασκευάζονται εύκολα. Πάνω κάτω ίδια συνταγή σε όλα τους. Ετούτη εδώ είναι συνταγή της πόντιας μητέρας αγαπημένου συγγενικού μου προσώπου. Μου την περιέγραψε ως πολύ εύκολη, τόσο γιατί τα υλικά είναι λίγα και δεν μας παίρνει πολλή ώρα η επεξεργασία τους, όσο και γιατί ο χρόνος ωρίμανσης είναι σχετικά μικρός οπότε μπορούμε να το γευτούμε γρήγορα.

Λάχανο, καρότο και σέλινο τουρσί

«Μη φτιάξεις» μου λέει» μεγάλη ποσότητα. Και πιο γρήγορα θα γίνει και δεν θα είναι πολύ βαρύ και καυτερό. Ό,τι πρέπει για την εποχή! Κι επειδή τα λαχανάκια από τώρα και μετά δεν τα προτιμούμε στις σαλάτες, είναι ένας ωραίος τρόπος να τα έχουμε στο τραπέζι μας!

Λάχανο, καρότο και σέλινο τουρσί

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση σ’ αυτή τη συνταγή, είναι η προσθήκη σπόρων βασιλικού στο τουρσί. «Κι αν δεν έχεις σπόρο ή ξερό βασιλικό, βάλε 2-3 φρέσκα φυλλαράκια, έτσι δεν γλιτσιάζει το νερό, παρόλο που δε βάζουμε πολύ αλάτι».

Λάχανο, καρότο και σέλινο τουρσί

Ας το δούμε λοιπόν μέσα από την δική του, αναλυτική περιγραφή!

Παρατηρήσεις

  • Τα καρότα πρέπει να είναι φρέσκα και τρυφερά για να μη μείνουν σκληρά γιατί όπως διαβάσατε σ’ αυτό το τουρσί δεν ζεματίζουμε τα λαχανικά. Καλό είναι να τα κόψουμε πολύ λεπτά.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα μπαχαρικά. Έχω προσθέσει ροζ πιπέρι και του ταίριαξε και σε γεύση και σε εμφάνιση.
  • Αν θέλουμε πιο έντονη τη μυρωδιά του σκόρδου το προσθέτουμε από την αρχή στα λαχανικά και μαρινάρονται όλα μαζί. Εγώ συνηθίζω να το προσθέτω στο τέλος και μάλιστα σπασμένο και όχι καθαρισμένο, ίσα για να δώσει άρωμα.
  • Με τις παραπάνω ποσότητες γέμισε ένα μεγαλούτσικο βάζο (απ’ αυτά του μελιού, του 1 κιλού) κι ένα πιο μικρό που καταναλώσαμε αμέσως.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο