Μια γλυκόξινη νοστιμιά με πολλές χρήσεις!
Η γλυκοκολοκύθα είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. Μ’ αρέσει σε όλες τις εφαρμογές. Από στοιχείο φθινοπωρινής και χειμωνιάτικης διακόσμησης ως συστατικό γλυκών και αλμυρών συνταγών.
Συνταγές παραδοσιακές έχω αρκετές γιατί παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές (οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι πρόσφατη εισαγόμενη καλλιέργεια), γλυκοκολοκύθες είχαμε στην Κρήτη από παλιά. Δεν λέω, ξέρω ότι η πατρίδα της είναι η Νότια Αμερική και ότι ήρθε στην Ευρώπη των Μεγάλων Ανακαλύψεων αλλά πόσα ακόμη που θεωρούμε δικά μας δεν ήρθαν τότε; Ντομάτες, πατάτες τα πρώτα που σκέφτεται κάποιος…
Η κολοκύθα λοιπόν μαγειρεύεται εδώ με πολλούς τρόπους, παραδοσιακούς και σύγχρονους. Οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας θα έχετε δει ήδη αρκετές συνταγές, κι ακόμη έχω στα κιτάπια μου κάμποσες ! Η δική μου πιο αγαπημένη παραδοσιακή κρητική συνταγή είναι η κολοκύθα σαβόρι (ή σαβόρε ή σαβόρο– πολλές λέξεις για το ίδιο πράγμα έχω ακούσει τελευταία και δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό).
Ο συνδυασμός της κολοκύθας με ξύδι θεωρώ ότι είναι πολύ επιτυχημένος , θα τον βρείτε και σε μια αγαπημένη μου σαλάτα με ψητή κολοκύθα, και υπάρχει και σε άλλη κρητική συνταγή που δεν έχω ακόμη καταφέρει να δημοσιεύσω. Όσοι έχετε την ίδια γευστική άποψη νομίζω ότι θα βρείτε ενδιαφέρον το σημερινό τουρσί που θα δώσει και χρώμα και γεύση στις σαλάτες. Γλυκόξινο, τραγανό, νόστιμο ακόμη και σκέτο.
Σήμερα το χρησιμοποίησα σε μια απλή σαλάτα με μαρούλι, άνηθο και κρεμμυδάκι και της άλλαξε αμέσως την όψη και την γεύση! Η προσθήκη ενός απλού ντρέσινγκ με βαλσάμικο και μιας χούφτας κολοκυθόσπορων ολοκλήρωσε τη διαφορά.
Η συνταγή είναι περασμένη στο τετράδιό μου μάλλον από ξένο περιοδικό. Η διαφορά στη δική μου εκτέλεση είναι τα μπαχαρικά. Ενώ η αρχική συνταγή συστήνει κάρδαμο και καυτερό πιπέρι, εγώ βάζω κύμινο και απλό πιπέρι. Μας πηγαίνει (μαζί με το μοσχοκάρυδο που ούτως ή άλλως συστήνει και η αρχική συνταγή) περισσότερο ως γεύση.
Μετά τις γλυκόξινες πιπεριές που άρεσαν σε πολλούς, δοκιμάστε άλλο ένα γλυκόξινο τουρσί που χρωματίζει τα πιάτα!
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Υλικά
500gr γλυκοκολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους (με ακμή 1,5-2 cm)
300 ml νερό
200ml ξύδι από κρασί
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
10 κόκκους πιπέρι
1 μικρό ξύλο κανέλα
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
½ κουταλάκι κύμινο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή όσο θέλουμε)
Επί το έργον
Επί το έργον:
Βάζουμε τα υγρά με τα μυρωδικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζουν (μικρός κοχλασμός) για 10 λεπτά. Έτσι δεν εξατμίζεται όλο το υγρό, αλλά ανακατεύονται οι γεύσεις.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Δεν ανακατεύουμε γιατί δεν πρέπει να λιώσει η κολοκύθα . Πρέπει να μείνουν τραγανά τα κυβάκια μας.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε κρύα αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζουμε. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε μετά από 3 μέρες τουλάχιστον.
Παρατηρήσεις
1)Η αρχική συνταγή θέλει κανονική κονσερβοποίηση γι αυτό το τουρσί (βράσιμο για μισή ώρα του σφραγισμένου βάζου). Εγώ επειδή δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες δεν κονσερβοποιώ .
2) Επειδή ακριβώς δεν κονσερβοποιώ, συντηρώ αυτό το τουρσί στο ψυγείο. Έχει βέβαια ξύδι αλλά το αλάτι του είναι ελάχιστο. Εξάλλου παγωμένο ταιριάζει περισσότερο στις σαλάτες μου. Το έχω διατηρήσει μέχρι και 20 μέρες στο ψυγείο. Δεν ξέρω για περισσότερο…
3)Μπορούμε ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το ξύδι μας (ή με το πόσο μας αρέσουν τα ξυδάτα εδέσματα) να αυξήσουμε την ποσότητα του ξυδιού και να ελαττώσουμε αντίστοιχα την ποσότητα του νερού. Επίσης για πιο ωραίο χρώμα μπορούμε να βάλουμε λευκό ξύδι.
4)Εκτός από τη χρήση σε πράσινες σαλάτες, αυτό το γλυκόξινο τουρσί ταιριάζει με τυριά, και με τηγανητά και ψητά ψάρια και κρέατα . Στα προσεχή έχω και άλλη μια σαλάτα που το χρησιμοποίησα.
Φτιάξτε το, θα το απολαύσετε!
Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω την υποψηφιότητα του site στα φετινά FOODBLOG AWARDS , στην κατηγορία των ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ, που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet. Αν θέλετε να μας στηρίξετε με την ψήφο σας, μπορείτε να το κάνετε εδώ:
(Επιλογή cretangastronomy στο 1 της πλατφόρμας, αναγραφή e-mail στο 2, και klik στο DONE )
Σας ευχαριστώ!