Αμυγδαλοσαλάτα

Γιαούρτι και αμύγδαλα σε ένα δροσερό συνδυασμό!

 

Τρώτε ξηρούς καρπούς; Υποθέτω ότι όσοι γνωρίζουν την διατροφική τους αξία τους εντάσσουν οπωσδήποτε στη διατροφή τους.  Οι περισσότεροι ξηροί καρποί μπορούν- εκτός από το να καταναλωθούν σκέτοι- να χρησιμοποιηθούν σε δεκάδες συνταγές , γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων. Κυρίως  με καρύδια και αμύγδαλα στη χώρα μας φτιάχνουμε υπέροχα πράγματα, με σύγχρονες αλλά και με παραδοσιακές συνταγές. Έχει  ίσως να κάνει και με το γεγονός ότι οι περισσότεροι είχαμε μια δυο αμυγδαλιές ή/και καρυδιές ιδιόκτητες.

Και δεν είναι μόνο στα γλυκά. Τα καρύδια από παράδοση μπαίνουν σε πολλές σαλάτες  και στην Κρήτη μαγειρεύουμε τα  φρέσκα αμύγδαλα ακόμη και με κρέας! Η σημερινή αμυγδαλοσαλάτα έχει προκύψει από μετατροπές  σε συνταγή μιας φίλης επί το υγιεινότερον… Δοκιμάστε τη και θα εκπλαγείτε από το πόσο εύγευστη και δροσερή είναι. Ταιριάζει με κρέατα ψητά και μαγειρευτά  αλλά είναι πολύ ωραία και σαν ορεκτικό στην αρχή ενός γεύματος, πάνω σε μικρά παξιμάδια, φρυγανισμένο ψωμάκι ή κριτσίνια.

 

Εξάλλου τα αμύγδαλα είναι από τους πιο πολύτιμους ξηρούς καρπούς και τα βρίσκουμε εύκολα παντού. Σκεφτείτε ότι μια χουφτίτσα περιέχει το 35% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Ε που βοηθά στη μείωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Τα αμύγδαλα    περιέχουν ακόμη φυτικές ίνες , μονοακόρεστα λιπαρά ,  αντιοξειδωτικά και είναι μια πολύ καλή φυτική πηγή ασβεστίου.Συμβάλλον στη μείωση χοληστερίνης και αν και έχουν κάποιες θερμίδες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και μπορούν να ενταχθούν ακόμη και  δίαιτες αδυνατίσματος σαν σνακ.

Διαλέγουμε για όλες μας τις συνταγές αμύγδαλα με ξανθιά φλούδα , που δεν είναι ζαρωμένα και δεν πικρίζουν. Τα παλιά αμύγδαλα σκουραίνουν, ζαρώνουν, πικρίζουν και αφήνουν μια ταγκάδα στη γεύση λόγω του ταγκού αμυγδαλέλαιου  που περιέχουν.

Υλικά:

¾  κούπας  αμύγδαλα
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό (βλ. παρατηρήσεις)
1 κουταλιά ξύδι
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Αλάτι
2 φέτες άπαχο αλλαντικό
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
Προαιρετικά: 1 κουταλάκι μουστάρδα απαλή ή μέτρια  και 2 κουταλιές τριμμένο καρότο για χρώμα.

 
Επί το έργον:

«Ασπρίζουμε» τα αμύγδαλα: Βάζουμε νερό να βράσει και τα ρίχνουμε (αφού τα ξεπλύνουμε) να βράσουν 2-3 λεπτά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο κρύο νερό για να μπορούμε να τα πιάσουμε εύκολα χωρίς να καούμε. Ξεφλουδίζουν πανεύκολα! Τα κόβουμε σε τέταρτα ή σε φετούλες μακρόστενες.

 

Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι , το λάδι , το ξύδι, τον άνηθο, το λεμόνι , το αλάτι , τη μουστάρδα και το αλλαντικό κομμένο σε κομματάκια πάχους περίπου σπιρτόξυλου αλλά μήκους 1-1,5 εκατοστού.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε  να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τη γεύση της σε αλάτι ή λαδόξιδο.
Βάζουμε την σαλάτα στο μπολ που σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την διατηρούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον  πριν το σερβίρισμα. Διατηρείται για 2-3 μέρες .
 

Παρατηρήσεις:
1)Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε το μείγμα που έχω γράψει στην παντζαροσαλάτα. Επειδή όμως δεν βρίσκουμε πάντα αθόγαλο , συχνότερα τη φτιάχνω με στραγγιστό γιαούρτι. Ακόμη και με 2% γίνεται καλή μόνο που δεν κρατάει 3 μέρες γιατί αυτό νερώνει πιο γρήγορα.
2)Κατά προτίμηση χρησιμοποιώ  στη θέση του αλλαντικού της συνταγής άπαχη καπνιστή γαλοπούλα, αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει. Με light γιαούρτι και άπαχο αλλαντικό μπορούμε να την καταναλώσουμε και σε εποχή δίαιτας.
3)Η αρχική συνταγή είχε 1-2 κουταλιές μαγιονέζα. Επειδή μαγιονέζα δεν φτιάχνω πια στο σπίτι λόγω των ωμών αυγών, και του εμπορίου τη χρησιμοποιώ σε σπάαανιες περιπτώσεις. χρησιμοποιώ την παραπάνω σύνθεση στα υλικά και έχω διαπιστώσει ότι είναι μάλλον καλύτερη ακόμη κι από την αρχική…
4)Οι διατροφικές πληροφορίες για τα αμύγδαλα είναι από εδώ:

 

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7849
 
Υ.Σ. Οι ξαφνικές απώλειες, αφήνουν πικρή γεύση… Ταξίδι …σε άλλη θάλασσα…

Print Friendly, PDF & Email