Αλμυρά

Μακαρόνια με νηστίσιμη σάλτσα από “κιμά” χταποδιού

Μακαρόνια με νηστίσιμη σάλτσα από “κιμά” χταποδιού
Νόστιμο, χορταστικό , οικονομικό νηστίσιμο πιάτο!
Τα χταπόδια , οι σουπιές, οι γαρίδες είναι οι  «πρωταγωνιστές» στα κυριακάτικα πιάτα της Σαρακοστής. Είναι πιο πλούσια από τα άλλα νηστίσιμα πιάτα και αντικαθιστούν το κρέας   στα «καλά» φαγητά της Κυριακής. Παρόλο που αγαπούμε πολύ τις σουπιές, μαγειρεύω συχνότερα χταπόδι γιατί είναι  πιο φτωχό σε χοληστερίνη. Εξάλλου βρίσκω συχνά -υποθέτω όλοι μας- μικρά χταποδάκια σε πολύ καλή τιμή.
 Μακαρόνια με νηστίσιμη σάλτσα από “κιμά” χταποδιού
Το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι είναι  από τα καλύτερα νηστίσιμα πιάτα κατά τη γνώμη μου. Προτιμώ όμως γι’ αυτή τη  συνταγή μεγαλούτσικα ή έστω μέτρια χταπόδια, για να μη χάνεται ο μεζές μέσα στο ζυμαρικό.  Τι γίνεται όμως όταν  τα χταποδάκια είναι πολύ μικρά; Πολύ μικρά, σημαίνει βέβαια και πολύ οικονομικά οπότε έχουν κι αυτά τα πλεονεκτήματά τους…
 Μακαρόνια με νηστίσιμη σάλτσα από “κιμά” χταποδιού
Αρκεί να τα μαγειρέψουμε κατάλληλα και να μη χαθούν ανάμεσα σε άλλα υλικά. Τελικά η επιλογή μου αυτή τη φορά  να τα ψιλοκόψω και να τα  εμφανίσω σαν κιμά σε μιά νόστιμη νηστίσιμη σάλτσα  ήταν πολύ επιτυχημένη και λέω να την καθιερώσω  όταν τα χταποδάκια μου είναι μικρά.

Παρατηρήσεις

1)Η σάλτσα ταιριάζει περίφημα και με τηγανητές πατάτες  ή  πιλάφι. Ακόμη μπορούμε να την  «παντρέψουμε» με  φάβα.

2)Οι μη νηστεύοντες μπορούν να προσθέσουν  χοντροτριμμένο τυρί. Ταιριάξαμε την σάλτσα με τριμμένο τυροζούλι αλλά και μια σκληρή φέτα θα της πήγαινε πολύ.

3)Όπως φαίνεται στη φωτογραφία χρησιμοποίησα κατεψυγμένη ντομάτα. Κάθε σακουλάκι μου είναι 400 ή 500 γραμμάρια οπότε ξέρω πόση χρησιμοποιώ κάθε φορά.

4)Υποθέτω ότι πολύ ωραίος θα είναι ο κιμάς από ανακατεμένα  θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρια, γαρίδες κλπ) και σκοπεύω να τον δοκιμάσω κάποια στιγμή … Θα συμπληρώσω τις εντυπώσεις μου εδώ.

 Καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο