Υλικά
800-1000 γραμμάρια χταποδάκια (ή μοσχάκια) μικρά
½ κούπα κρασί
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½- ¾ κούπας ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2-3 ντομάτες (να έχουμε 400-500 γραμμάρια πολτό) ή ένα κουτάκι κονκασέ
Αλάτι
Πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση λεπτά)
Επί το έργον
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χταποδάκια όπως περιγράφω στη συνταγή “χταπόδι με κριθαράκι”. Τα βάζουμε με το νερό που θα συγκρατήσουν σε κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίζουν να τσιτσιρίζουν χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία. Αυτά θα κατεβάσουν και άλλα υγρά.
Τα αφήνουμε να σιγοβράζουν και όταν στεγνώσουν τα «σβήνουμε» με το κρασί. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Αν είναι πολύ μικρά δεν θα πάρει αυτή η φάση πολύ ώρα. Αν είναι λίγο μεγαλύτερα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή κρασί.
Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα μας σε μέτρια θερμοκρασία. Βάζουμε και το μαϊντανό. Αν η ντομάτα μας είναι κονσέρβας χρειάζεται λιγότερο χρόνο.
Όταν είναι έτοιμα τα χταποδάκια τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια , σαν χοντροκομμένο κιμά.
Τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τη ντομάτα.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για κανένα δεκάλεπτο. Βράζουμε λεπτά μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σερβίρουμε με αρκετή ποσότητα από τη σάλτσα του νηστίσιμου κιμά μας.
Παρατηρήσεις
1)Η σάλτσα ταιριάζει περίφημα και με τηγανητές πατάτες ή πιλάφι. Ακόμη μπορούμε να την «παντρέψουμε» με φάβα.
2)Οι μη νηστεύοντες μπορούν να προσθέσουν χοντροτριμμένο τυρί. Ταιριάξαμε την σάλτσα με τριμμένο τυροζούλι αλλά και μια σκληρή φέτα θα της πήγαινε πολύ.
3)Όπως φαίνεται στη φωτογραφία χρησιμοποίησα κατεψυγμένη ντομάτα. Κάθε σακουλάκι μου είναι 400 ή 500 γραμμάρια οπότε ξέρω πόση χρησιμοποιώ κάθε φορά.
4)Υποθέτω ότι πολύ ωραίος θα είναι ο κιμάς από ανακατεμένα θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρια, γαρίδες κλπ) και σκοπεύω να τον δοκιμάσω κάποια στιγμή … Θα συμπληρώσω τις εντυπώσεις μου εδώ.
Μου αρέσει πολύ αυτός ο θαλασσινός κιμάς!
Σιγουρα θα είναι και πιο ευκολο και να το τρως ψιλοκομενο το χταποδακι. σαν κιμα… έξυπνη και ωραία ιδέα…μπραβο .. θα δοκιμαστεί οσονούπω… φιλάκιαααα!!!!
Θα θελα να τον δοκιμάσω!