Δροσιά και γλύκα στο ίδιο ποτήρι, με πανεύκολη συνταγή…
Να κάνουμε τα ξινά γλυκά, σχολίασε προχθές μια φίλη σε μια κοινοποίηση του κέικ λεμονιού, παραφράζοντας το να «κάμομε τα πρικιά (πικρά) γλυκά» που λέμε στην Κρήτη όταν θέλουμε να πούμε ότι ωραιοποιήσαμε μια κατάσταση.
“Ήκαμε τα πρικιά γλυκά” λέμε όταν κάποιος ωραιοποιεί, παραβλέπει, ακόμη και συγχωρεί ό,τι τον στεναχώρησε και τον πίκρανε. Να τα κάνουμε λοιπόν, έστω κι αν πρόκειται για λεμόνια γιατί τα υπόλοιπα εύκολα δεν αλλάζουν γεύση!
Ναι, το χρειαζόμαστε αυτό το συναίσθημα της απόλαυσης, το πλατάγισμα της γλώσσας στη γεύση του γλυκού αναψυκτικού που συνοδεύει ευχάριστα τα απογεύματα της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Λεμόνια ντόπια το κατακαλόκαιρο δεν βρίσκονται. Μόνο οι τυχεροί που έχουν δίφορες και τρίφορες λεμονιές στα περβόλια τους απολαμβάνουν όλο το χρόνο φρέσκο χυμό.
Αυτή την εποχή όμως είναι στα καλύτερά τους κάποιες ποικιλίες. Φρέσκα και αρωματικά και αρκετά γλυκά μερικές φορές, τόσο γλυκά που πολλοί τ’ αγαπάμε κι έτσι σκέτα, ωμά! Έχετε δοκιμάσει λεμόνι χοντρόφλουδο με μπόλικο αλάτι; Επιχειρήστε το! Θα εκπλαγείτε ακόμη κι αν χρειαστεί να κλείσετε προς στιγμή τα μάτια. Θα έλεγα ότι μάλλον επιβάλλεται να τα κλείσετε. Η απόλαυση πολλαπλασιάζεται…
Όπως κάθε χρόνο, όλο και κάποιος φίλος με περβόλι θα αφήσει μια τσαντιά λεμόνια στην πόρτα μου. Από την τσαντιά που έχει γίνει ετήσια καθιερωμένη πια συνήθεια προέκυψαν μερικές από τις πιο αγαπημένες συνταγές των επισκεπτών του site. Το κέικ λεμονιού, η μαρμελάδα λεμόνι, το γλυκό του κουταλιού λεμόνι και έπονται φέτος και άλλες με πρώτη την σημερινή συνταγή της δροσερής και αρωματικής λεμονάδας μου.
Στην ουσία η συνταγή μου είναι “όσο νερό, τόσο λεμόνι σε ml, και ζάχαρη σε gr”. Εύκολο να τη θυμάται κανείς χωρίς να τη γράψει. Και από άρωμα, ό,τι μας αρέσει αν θέλουμε κάτι πιο πολύ από του λεμονιού, Η λεμονόφλουδα για πολλούς αρκεί αν τα λεμόνια είναι φρέσκα, αράντιστα, και ακέρωτα.
Υλικά
250 gr ζάχαρη
250 ml νερό
250 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Φλούδα ενός λεμονιού
Προαιρετικά, 5-6 φρέσκα φύλλα λουΐζας ή μέντας ή δυόσμου
Για το σερβίρισμα, παγάκια, φέτες λεμονιού και δροσερό νερό κατά προτίμηση ανθρακούχο
Επί το έργον
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και το αρωματικό της προτίμησής μας. Βάζουμε να βράσει και μετράμε 3-4 λεπτά από την αρχή του βρασμού. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι χωρίς να βγάλουμε τα αρωματικά από την κατσαρόλα.
Όταν κρυώσει εντελώς , στύβουμε τα λεμόνια και προσθέτουμε το χυμό στο σιρόπι αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα και την πρασινάδα.
Σε ποτήρια χυμού βάζουμε 50-60 ml χυμού ( περίπου 4 κουταλιές της σούπας) , 2-3 παγάκια και συμπληρώνουμε με δροσερό νερό.
Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού (που μπορούμε να τις βάλουμε και μέσα στο χυμό), και απολαμβάνουμε!
Παρατηρήσεις
- Η λεμονάδα μας διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον μια εβδομάδα. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η πορτοκαλάδα μου διατηρείται για όλο το καλοκαίρι γιατί βράζει και ο χυμός και με αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε λεμονάδα, αλλά δεν το συνηθίζω γιατί η λεμονάδα δεν έχει την ίδια φρεσκάδα όταν μείνει.
- Η αραίωση που προτείνω είναι 1 μέρος λεμονάδας προς 3-3,5 μέρη νερού. Φυσικά είναι προσωπική επιλογή η ποσότητα του νερού, ανάλογα πόσο γλυκιά θέλουμε τη λεμονάδα μας. Γιατί αρωματική και δροσερή είναι ούτως ή άλλως!
- Ο χυμός λεμονιού μπορεί να προστεθεί στο σιρόπι αφού τον περάσουμε από σήτα, αλλά εμείς τον προτιμούμε όπως είναι. Απλώς αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Από όλα τα αρωματικά θεωρώ πιο ταιριαστή τη λουΐζα γιατί έχει πιο «διακριτική» παρουσία στη λεμονάδα και τονίζει τη λεμονάτη γεύση χωρίς να την καλύπτει. Εγώ έχω την τύχη να έχω ένα φυτό οπότε έχω φρέσκα φύλλα αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 2-3 φυλλαράκια ξερής βάζοντάς στα στο ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για το τσάι (αυτό που βυθίζεται στο βραστό νερό). Αν δεν το έχουμε θα βάλουμε τα φύλλα κατευθείαν στο νερό και απλώς θα σουρώσουμε το σιρόπι πριν προσθέσουμε το χυμό.
Καλό σας απόγευμα!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Λεμονάδα σπιτική . Οι δόσεις για συντήρηση μακρά είναι 250/250/250 ??? Εχω συνταγή για 1 νερο/1χυμό΄και μισό ζάχαρη . Και διαρκεί . Τι με συμβουλεύεται ??? Ευχαριστώ
Αν διατηρείται και με λιγότερη ζάχαρη γιατί όχι;
Αγαπώ τα λεμόνια και αυτή η λεμονάδα μου άρεσε πολύ!
Σας ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε!