Λεμόνι γλυκό του κουταλιού

Αρωματικό, λαμπερό ,  και  νηστίσιμο!
 DSC_0318
 

Φέτος είπα ότι δεν θα φτιάξω πολλά γλυκά κουταλιού. Το
γιαούρτι παύει να είναι διαίτης με δαύτα, η βουλιμία έχει πάντα μια διέξοδο όσο υπάρχουν  στο ντουλάπι και επιτέλους ας τελειώσουν και κάποια περυσινά! Όμως πώς να  αντισταθεί κανείς  όταν έχει μια τσάντα  μυρωδάτα , ολόφρεσκα ,  τεράστια λεμόνια ιδανικά για γλυκό; Η φίλη που μου τα έστειλε δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου!

 
Η διαφορά μεγέθους με ένα κανονικό λεμόνι είναι εμφανής! 
 

Έτσι δεν το γλίτωσα το γλυκάκι, απλώς είπα  να μην
φτιάξω τεράστιες ποσότητες.  Ένα κιλό όλο
κι όλο και όπου φτάσει… Εδώ που τα λέμε τα γλυκά από εσπεριδοειδή δεν μου
περισσεύουν συχνά γιατί κάνουν κέικ και  πίτες να μοσχομυρίζουν .

 
DSC_0314

updade 2016: η φλούδα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια!

 

Ακόμη και το περίσσευμα του σιροπιού τους μπορεί να συμπληρώσει σιρόπια για διάφορες χρήσεις

(π.χ. σιρόπι χαλβά που είναι και επίκαιρος…)  και να τα αρωματίσει ευχάριστα

 

Το λεμόνι γλυκό δεν έχει διαφορά στην παρασκευή του από τα
υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού με εσπεριδοειδή. Όλα θέλουν ξεπίκρισμα (ζεστό ή  κρύο…) και όλα πρέπει να ξαναδέσουν. Μπορούμε  να ξεπικρίσουμε τις φλούδες  με διαδοχικά βρασίματα μέχρι να μαλακώσουν οι
φλούδες  ή να κάνουμε ξεπικρίσματα  αφήνοντας για πολλές ώρες το φρούτο μας σε κρύο νερό που θα αλλάζουμε τακτικά.
Επιλέγω συνήθως κάτι ενδιάμεσο.

 

Για το γλυκό λεμόνι διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια ,
φρέσκα, με αφράτη σάρκα. Εννοείται ακέρωτα και βιολογικά ή  έστω αράντιστα. 

 
 
Αφράτη αρωματική φλούδα! 
 

Εγώ προτιμώ να κόβω τις φλούδες σε ραβδάκια παρά να τις κάνω ρολό. Και πιο εύκολα ξεπικρίζουν και πιο «ευέλικτο» στο σερβίρισμα είναι το γλυκό μου. Σε γιαούρτι, σε παγωτό , σε κέικ χρησιμοποιείται πιο εύκολα  κομμένο σε καρεδάκια ή σε  ραβδάκια. 

 
 
Τελευταία το είδα στην ομάδα  «ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ» στο fb  σε μεγάλα τρίγωνα (κομμένη στα δύο κάθε
φλούδα) και μου άρεσε. Αν δεν είχα φτιάξει το δικό μου θα το δοκίμαζα κι έτσι. Έτσι ή αλλιώς ο
τρόπος  παρασκευής δεν αλλάζει από τη μορφή που θα δώσουμε στις φλούδες !
 
Υλικά:
 
Χοντρόφλουδα λεμόνια 
Ζάχαρη (τόσα γραμμάρια όσα είναι η φλούδα μας έτοιμη πριν τη
βράσουμε)
Για κάθε κιλό ζάχαρη,  2 κούπες ( 500 ml περίπου) νερό
και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Προαιρετικά, 2-3 σωληνάκια βανίλιας
 
Επί το έργον:
 
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν (ή
τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας) .Τρίβουμε με ψιλό τρίφτη την φλούδα  και ξεπλένουμε τα λεμόνια.
 
 
Τα χωρίζουμε σε
φέτες όπως τα πορτοκάλια και αφαιρούμε τις ίνες από το εσωτερικό τους. 
 
 
 
 
Βάζουμε τις φλούδες σε άφθονο νερό  και τις
βράζουμε. Μετράμε 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν και αδειάζουμε
το νερό. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές  την
ίδια διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν (δοκιμάζουμε μια ακρούλα) . 
 
 
Όταν βράσουν γίνονται σχεδόν διάφανες. Αν έχουν
μαλακώσει πολύ και είναι ακόμη πικρές,  τις  αφήνουμε για 
12- 24 ώρες σε κρύο νερό  που θα
αλλάξουμε  2-3 φορές για να ξεπικρίσουν
στο βαθμό που μας αρέσει. 
 
 
Τις  στραγγίζουμε σε τρυπητό και τις απλώνουμε σε
καθαρή πετσέτα να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους. 
 
 
Βάζουμε τη ζάχαρη να
βράσει με το νερό για  5 λεπτά και
προσθέτουμε τις φλούδες. Αφήνουμε να βράσουν 
10-15 λεπτά (σε μεσαία διαβάθμιση το μάτι, και οι χρόνοι από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) .  Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνει
24 ώρες το γλυκό μας. Τότε ξαναβράζουμε το γλυκό  μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στο
τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το άρωμα βανίλιας (αν βάλουμε)
.  Δοκιμάζουμε το δέσιμο του σιροπιού όπως
περιγράφεται εδώ ή με ένα θερμόμετρο σιροπιού. Είναι έτοιμο στους 105
βαθμούς.  Φυλάσσουμε το γλυκό μας καυτό σε
καυτά αποστειρωμένα βάζα (τα πιάνουμε με μια πετσέτα για να μη καούμε).  Αναποδογυρίζουμε τα βάζα  μέχρι να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Στα γλυκά με εσπεριδοειδή αποφεύγω να βάζω έντονα αρώματα
γιατί έχουν από μόνα τους έντονη μυρωδιά. Θεωρώ ότι αν κάποιο άρωμα ταιριάζει
με το λεμόνι, αυτό είναι της βανίλιας.
 
2) Τα δικά μου λεμόνια φέτος  τα έβρασα 2 
φορές : την πρώτη  αποβραδίς, αλλά
έτυχε κάποια δουλειά και δεν μπορούσα να συνεχίσω τη διαδικασία, οπότε τα άφησα
σε κρύο νερό μέχρι το επόμενο βράδυ.  Άλλαξα 2-3 φορές το νερό και το επόμενο βράδυ
τα έβρασα ξανά μέχρι που μαλάκωσαν αρκετά (όχι όμως να λιώσουν).  Το ζητούμενο είναι αφενός να μαλακώσουν
αφετέρου να ξεπικρίσουν.  Δεν έχει
σημασία πόσες φορές θα το βράσουμε. Μπορούμε να το βράσουμε μια φορά μόνο , όσο
χρόνο χρειάζεται  για να μαλακώσει και να
συνεχίσουμε με κρύο ξεπίκρισμα, ή να κάνουμε 
3-4 βρασίματα του πενταλέπτου!
 
DSC_0316-001

Όταν το κόψουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια, πιθανόν να χρειαστεί ένα ακόμη ξεπίκρισμα!

 
3)Κρατάμε το ξύσμα των λεμονιών στην κατάψυξη  για να αρωματίσουμε άλλα γλυκά ή φαγητά, και  παίρνουμε το χυμό τους για άλλες χρήσεις.
 
4)Υπενθυμίζω ότι η πικρή γεύση δεν φεύγει με τη ζάχαρη. Αν δεν ξεπικρίσουν οι φλούδες μην περιμένουμε να γλυκάνουν με το σιρόπι. 
 
5)Τα χοντρόφλουδα λεμόνια τρώγονται και σαν φρούτα. Αν είναι
φρέσκα είναι υπέροχα σκέτα ή με λίγο αλατάκι. Απολαύσαμε λοιπόν μερικά κι έτσι.
Για τα υπόλοιπα ,  έπεται συνέχεια…Καλή Σαρακοστή! 
 

 

 

 
Print Friendly, PDF & Email