Σπιτική συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα ή απλά σιρόπι πορτοκαλιού

Πορτοκαλάδα από ώριμα ζουμερά πορτοκάλια!

 

Τα πορτοκάλια αυτή την εποχή τελειώνουν, αλλά είναι πολύ
γλυκά και προσφέρονται για όλα τα «πορτοκαλογλυκά».   Την
εβδομάδα που πέρασε έφτιαξα όλα –σχεδόν-  τα πορτοκαλένια  που θέλω να έχω στο ντουλάπι μου. Πορτοκάλι γλυκό, μαρμελάδα με δύο τρόπους (επιφυλάσσομαι για το δεύτερο… update : εδώ ο δεύτερος, η βελούδινη μαρμελάδα μου) και το σιρόπι που παρουσιάζω    σήμερα.  
 
 
 Ώριμα, γλυκά, αρωματικά πορτοκάλια σε πολύ
καλή τιμή που αξίζει τον κόπο να τα επεξεργαστούμε και να τα κρατήσουμε σε κάθε
μορφή για το καλοκαίρι που δεν θα υπάρχουν…
 
 
 
Με 5-6 ζουμερά πορτοκάλια έφτιαξα παραπάνω από ένα λίτρο
συμπυκνωμένο χυμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να φτιάξουμε αναψυκτικό
, και σαν αρωματικό σιρόπι. 
 
 
Κυρίως τον χρειάζομαι για πολλές συνταγές
βουτημάτων που περιέχουν χυμό πορτοκαλιού, στη θέση της πορτοκαλάδας του
εμπορίου που δεν είναι τόσο αρωματική!  Αλλά και σαν σιρόπι γαρνιρίσματος είναι θαυμάσιο! 
 
 
Ήδη το δοκιμάσαμε πάνω σε χαλβά με σοκολάτα σαν …επέκταση της ιδέας που
παρουσιάστηκε εδώ.
 
Υλικά:
 
3 κούπες χυμό πορτοκαλιού ( προέκυψε από 6 ζουμερά
πορτοκάλια)
4 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
Φλούδα δύο πορτοκαλιών
 
Επί το έργον:
 
 
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Με το αποφλοιωτή παίρνουμε
σε κορδέλες τις φλούδες δύο πορτοκαλιών. 
 
 
Στύβουμε τα πορτοκάλια και περνούμε
από σήτα το χυμό τους. 
 
 
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη το νερό και τις φλούδες
και τα βράζουμε για 5-7 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). 
 
 
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να
συμπυκνωθεί το διάλυμά μας σε πυκνό σιρόπι. Αφαιρούμε τον αφρό που μαζεύεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
 
 
Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως εξής: βάζουμε σε ένα κουταλάκι λίγο και
το αδειάζουμε μέχρι να μείνουν 2-3 σταγόνες πάνω του. Αυτές τις στάζουμε σε ένα
πιατάκι. Αν διατηρούν το σχήμα τους και δεν σκορπούν άτακτα, είναι έτοιμο.
  
 
Το αφήνουμε να  κρυώσει ελαφρά και το αδειάζουμε σε
αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια. Τον διατηρούμε στο ψυγείο.
  
Το δεμένο σωστά σιρόπι μένει στο κάτω μέρος του ποτηριού
 
Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν
αναψυκτικό , το αραιώνουμε σε αναλογία 1:3 (1 μέρος σιρόπι-3 μέρη νερού).
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Αν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να δέσουμε το σιρόπι ως τη
θερμοκρασία των 106 βαθμών. Έχει την επιθυμητή πυκνότητα.
2) Δεν θέλω να αναφέρω χρόνο δεσίματος γιατί εξαρτάται από
την περιεκτικότητα των πορτοκαλιών σε ζάχαρη. Εμένα μου πήρε λιγότερο από  μισή ώρα.
3)Μπορούμε να αραιώσουμε το σιρόπι με σόδα ή ανθρακούχο νερό .
Επίσης η διάλυση με ρακή 1:1 δίνει ένα αρωματικότατο λικεράκι πορτοκαλιού στη
στιγμή! 
 
Καλή επιτυχία! 

Print Friendly, PDF & Email