Vegan/vegetarian

Κέικ καρότου με γέμιση γλυκιάς μυζήθρας

Είναι η εποχή της!
Οι γλυκές μυζήθρες, οι νωποί ανθότυροι όπως τις λένε οι
φίλοι από τα Χανιά, είναι στα καλύτερά τους αυτή την εποχή. Δεν είναι τυχαίο
που το κλασικό γλυκό της Άνοιξης και του Πάσχα είναι για τους κρητικούς τα
λυχναράκια (καλιτσούνια της στιγμής) για μας τους καστρινούς) και τα ανεβατά καλιτσούνια.
Όσο  για τα μυζηθροπιτάκια που φτιάχνουμε
με αυτή είναι αληθινά γλυκίσματα. 
Η νωπή μυζήθρα βέβαια είναι πολύ νόστιμη και για
κατανάλωση σαν επιτραπέζιο τυρί, κυρίως όταν είναι φρέσκια,  σερβιρισμένη με μέλι και κανέλα. Τα τελευταία
χρόνια την χρησιμοποιώ και σε πολλές άλλες πιο σύγχρονες εφαρμογές. Από τάρτες
μέχρι κέικ μυζήθρας έχω φτιάξει.
Είναι πολύ καλή στα cheese cakes και
σε ιταλικές συνταγές που περιέχουν ricotta. Το σημερινό κέικ είναι
το κλασικό μου κέικ καρότου για το οποίο μόνο θετικά σχόλια ακούω είναι
η αλήθεια-γεμισμένο με μια κρέμα γλυκιάς μυζήθρας που περίσσεψε. Έτσι βέβαια παύει
να είναι νηστίσιμο αλλά αν δεν νηστεύετε, δοκιμάστε το και γεμιστό!
Η ιδέα για τη γέμιση είναι παρμένη από ξένα sites, όχι όμως  κάποιο συγκεκριμένο για να το αναφέρω σαν πηγή.
Φυσικά το δικό μου cream cheese είναι η γλυκιά μυζήθρα. Το κέικ έχει φτιαχτεί ήδη δυο φορές
και έχει καταναλωθεί με μεγάλη ευχαρίστηση!
Υλικά:
1,5  κούπα γλυκιά
μυζήθρα (την πατάμε με πιρούνι να γίνει σαν κρέμα και γεμίζουμε την κούπα)
2 μέτρια αυγά
¼ -1/3  κούπας ζάχαρη
1 σωληνάκι βανίλιας
2-3 κουταλιές κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου ή αλεύρι
½ κουταλάκι μπέικιν
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το γαρνίρισμα
Επί το έργον:
Κάνουμε το μείγμα για το κέικ καρότου και το αφήνουμε στην
άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ ανάμειξης  βάζουμε τα υλικά της γέμισης εκτός από το κορν
φλάουρ.
Τα ανακατεύουμε με το μίξερ του χεριού και προσθέτουμε το κορν φλάουρ,
στην αρχή τις 2 κουταλιές. Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια θα χρειαστεί και η τρίτη
κουταλιά.
Σε λαδωμένη και αλευρωμένη  φόρμα (ή σε αντικολλητική σιλικόνης) με διάμετρο 26cm στρώνουμε
το μισό (η λίγο παραπάνω ) από το μείγμα του  κέικ καρότου. Απλώνουμε την κρέμα μυζήθρας από
πάνω και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα του καροτοκέικ.Ψήνουμε για 1 ώρα στην σχάρα που είναι λίγο κάτω από τη
μεσαία του φούρνου, σύμφωνα με τις οδηγίες ψησίματος κέικ
Αφήνουμε για 10
λεπτά το κέικ στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε.
Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και
κανέλα όταν κρυώσει αρκετά.
Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να δώσουμε όψη μαρμπρέ στο κέικ μας ανακατεύοντας
με ένα κουτάλι ελαφρά τα μείγματα όπως στο συννεφιασμένο κέικ.
2)Παρέλειψα να ζυγίσω την μυζήθρα . την επόμενη φορά θα το
κάνω για να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια η συνταγή, αν και η ποσότητα της γέμισης
είναι ενδεικτική. Κάποιος θα μπορούσε να την αυξήσει ή να την ελαττώσει,
προσαρμόζοντας τα υπόλοιπα υλικά.
3)Αν η μυζήθρα είναι πολύ στεγνή ή αν χρησιμοποιήσουμε άλλο
πιο στεγνό τυρί, προσθέτουμε λίγο γάλα στη γέμιση. Πρέπει να έχει την υφή που
έχουν τα μείγματα κέικ (όχι του καρότου που είναι πολύ σφικτό, του  κλασικού κέικ).
Καλή εβδομάδα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές