Vegan/vegetarian

Εύκολο, γρήγορο και οικονομικό γλυκό ψυγείου με φρυγανιές

Το λες και διαίτης…

DSC_1052

Τα απλά γλυκά ψυγείου είναι τα αγαπημένα του καλοκαιριού ιδιαίτερα αν φτιάχνονται εύκολα και δεν χρειάζονται ψήσιμο. Οικογενειακά γλυκά, χωρίς φιοριτούρες και πολλά έξοδα, για να ξεγελάσουμε την ανάγκη μας για γλυκό, έχουν μπει στη διατροφική μας κουλτούρα από τα μέσα του 20ου αιώνα. Με φρυγανιές ή απλά μπισκότα, ελαφριές κρέμες, ζελέ  , γιαούρτι και μπόλικα φρούτα συνήθως.  

DSC_0947

Κι ενώ τα λέμε πρόχειρα, διαπιστώνουμε  ότι αρέσουν σε πολλούς και όλο και πιο συχνά παίρνουν τη θέση του επιδόρπιου σε φιλικά τραπέζια. Φρούτο και γλυκό μαζί. Άλλωστε με τις ζέστες είναι λιγάκι υπερβολικό να κλείσουμε ένα γεύμα με πολύ πλούσιο και παχυντικό γλυκό. Κι αν το κάνουμε, ας είναι σε ειδική περίπτωση!

DSC_1049

Ένα τέτοιο γλυκάκι είναι το σημερινό που προέκυψε ως παραλλαγή κλασικού γλυκού με φρυγανιές λόγω έλλειψης χρόνου. Που να περιμένουμε να στερεοποιηθεί η κρέμα για να μπει πάνω της το ζελέ… Όσο και νάναι τον θέλει τον χρόνο του. Έτσι σ’ αυτό εδώ τα ανακάτεψα!

DSC_1045

Ναι, κρέμα και ζελέ αναμείχθηκαν κι έδωσαν ένα συμπαγές υπόβαθρο για τα φρούτα μου. Ελαφρύ σαν φρουτοσαλάτα έγινε.  Εξάλλου λίγο πιο παχυντικό από  την απλή φρουτοσαλάτα είναι το γλυκό μου. Με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη και ελαφρύ γάλα, τι ψυχή έχει πια μια μερίδα! Αν το συγκρίνουμε δε με την πλούσια φρουτοσαλάτα με σαντιγύ κλπ κλπ , το λέμε και διαίτης!

DSC_0953

Ήδη έχει καθιερωθεί και δοκιμαστεί δύο φορές στο σπίτι μας, και μάλιστα σε δυο διαφορετικές εκδοχές. Με ζελέ μπανάνα και με ζελέ φράουλα. Η τρίτη φορά θα είναι με ζελέ λεμόνι και ποιος ξέρει με τι φρούτα! Ό,τι τύχει…

DSC_0949-001

Η κριτική ήταν υπέρ του ζελέ μπανάνα, παρόλο που η εμφάνιση ήταν πιο εντυπωσιακή με τις φράουλες. Εξάλλου αυτά είναι γούστα… Η ιδέα είναι καλή κι από κει και πέρα οι αυτοσχεδιασμοί και οι  διάφοροι συνδυασμοί, επιβάλλονται!

DSC_1046

Υλικά:

2 κούπες (500ml ) γάλα

4 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου

0-4 κουταλιές ζάχαρη (εγώ βάζω 2)

1 φακελάκι  (100gr) ζελέ φρούτου

½ κούπα  (125ml)  κρύο νερό

½ κούπα(125 ml)  καυτό νερό

8 φρυγανιές σταρένιες

Φρούτα της επιλογής μας (περίπου 300 gr)

Επί το έργον:

Με ζελέ μπανάνα
Με ζελέ μπανάνα

Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει.  Στο κρύο νερό διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου και μόλις το γάλα πάρει βράση προσθέτουμε το διάλυμα ανακατεύοντας ως ότου πήξει ελαφρά.

Με ζελέ φράουλα
Με ζελέ φράουλα

Αφήνουμε στην άκρη και διαλύουμε στο καυτό νερό το ζελέ. Το προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας. Στρώνουμε σε ένα σκεύος τις φρυγανιές .

γλυκο ψυγειου3

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε την κρέμα πάνω τους (αν την αδειάσουμε όλη μαζί επιπλέουν!).  Αφήνουμε να κρυώσει και πλένουμε καλά τα φρούτα. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Πρέπει να είναι σχεδόν στεγνά, οπότε τα απλώνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.

γλυκο ψυγειου1

Όσο ακόμη είναι ελαφρά ζεστή η κρέμα στρώνουμε τα φρούτα στην επιφάνειά της. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Σε 2-3 ώρες είναι έτοιμο αλλά γίνεται καλύτερο αν μείνει λίγο περισσότερο. Πολύ ωραίο είναι και την επόμενη μέρα.

DSC_0953

 

Παρατηρήσεις:

1)Και τις δύο φορές έφτιαξα το γλυκό με γάλα light. Διαίτης είπαμε, και δεν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι για τα οποία είναι καλύτερα τα πλήρη γαλακτοκομικά. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρες γάλα.

2)Εννοείται ότι προτιμούμε ορθογώνιο ή τετράγωνο σκεύος αλλιώς κάνουμε κολάζ με φρυγανιές . Εγώ νόμιζα ότι το είχα εκεί που έφτιαξα το γλυκό το κατάλληλο ο σκεύος αλλά και τις δυο φορές κακώς νόμιζα!

3)Η ζάχαρη μπορεί να αυξομειωθεί, ανάλογα με το πόσο  γλυκά μας αρέσουν τα γλυκά. Επειδή το ζελέ είναι ήδη γλυκό, σε μας αρκούν 2 κουταλιές. Ίσως να είναι καλύτερο για τους περισσότερους με 4 κουταλιές μιας και είναι άγλυκες και οι φρυγανιές.

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα από αύριο!

[yumprint-recipe id=’66’] 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές