Προ ημερών είχα αναρτήσει τη συνταγή μιας τάρτας σοκολάτας
κυρίως για την καταγραφή της ζύμης αμυγδάλου που για μένα είναι από τις
ωραιότερες ζύμες τάρτας. Τότε είχα γράψει ότι τη χώρισα σε δύο ταψάκια και είχα
χρησιμοποιήσει τη μια βάση για την τάρτα σοκολάτας.
Στη δεύτερη λοιπόν version, η βάση στρώθηκε με κομματάκια μπανάνας. Δυστυχώς είχα μόνο
δύο μπανάνες. Οι ντόπιες μπανάνες Άρβης είναι μικρότερες από τις εισαγόμενες αλλά είναι ιδιαίτερα αρωματικές.
Η σημερινή ανάρτηση είναι σχετικά σύντομη γιατί το μόνο που έχω να γράψω είναι η συνταγή της
καραμέλας γάλακτος. Δεν ακολούθησα την κλασική μέθοδο του καραμελώματος με πολύωρο βράσιμο του ζαχαρούχου, αλλά την πολύ πιο απλή που κυκλοφορεί τελευταία στο internet.
Την είδα στην δική μας Κική, κι εδώ και σε κάποια άλλα sites που δεν αποθήκευσα τις διευθύνσεις τους.
Το γάλα καραμελώνεται σε κατσαρόλα. Οι αναλογίες που προτείνονται σε όλες τις συνταγές που
διάβασα είναι 2 μέρη γάλατος, 1 μέρος καστανή ζάχαρη, 1 μέρος βούτυρο.
Έτσι εγώ που έβαλα ½ κουτί ζαχαρούχο (το οποίο είναι 397 gr) δηλαδή πήρα 200gr , χρησιμοποίησα
100gr βούτυρο και 100gr καστανή ζάχαρη. Η δική μου διαφοροποίηση ήταν ότι πρόσθεσα
μια τσιμπιά άνθος αλατιού (όχι, όχι Ιμαλαΐων… Από το Λιβυκό ήταν και της πήγαινε τέλεια!).
φρούτου . Καλύπτουμε με την καραμέλα.
Κάποιος ήταν ανυπόμονος!!! |
γιατί είναι πολύ νόστιμη και εύκολη στην παρασκευή της. Παραδόξως, νομίζω ότι είναι και λιγότερο
γλυκιά από το γάλα που καραμελώνει με βράσιμο 3 -4 ωρών.
καραμελωμένοι ξηροί καρποί σ’ αυτήν την εκδοχή της τάρτας.
προτιμούμε το κοινό αλάτι . Η καλύτερη επιλογή είναι ο ανθός αλατιού γιατί
αλλιώς τα γλυκά παρασκευάσματά μας δεν έχουν τη σωστή αλμυρή γεύση.
4)Η μισή δόση καραμέλας και ζύμης ήταν αρκετή για μια ικανοποιητικού μεγέθους τάρτα με διάμετρο 22cm. Καλό μήνα!
Απολαύστε την!
Και αυτή η τάρτα πολύ νόστιμη, μας βάζεις όμως δύσκολα, ποιαν από τις δυο να διαλέξουμε??
Καλό μήνα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Εμένα όποια από τις δύο να με σερβίριζες Βαγγελιώ μου, με την ίδια χαρά θα την γευόμουν.
Είναι εξαιρετικές προτάσεις για ένα γλυκό σπιτικό και με καλά υλικά!
Καλό μήνα σου εύχομαι.
Και οι δυο γλυκο-ταρτες φαινονται μουρλια!
Καλό μηνα 🙂
Γειά σας και απο εμένα!Ίσως και αν διάβασα γρήγορα την συνταγή αλλά το έκανα 2 φορές και πάλι κάτι δεν μου πήγενε καλά.Η ζάχαρη είναι 100γρ.ή 200γρ για να κάνουμε την καραμέλα;
Η ζάχαρη είναι το μισό της ποσότητας του ζαχαρούχου. Έτσι για ολόκληρο το κουτί που είναι 397gr βάζουμε 200gr ζάχαρη. Επειδή εγώ έκανα τη μισή δόση καραμέλας (γιατί είχα μισή δόση ζύμης) έβαλα 100gr ζάχαρη και μισό κουτί ζαχαρούχο. Καλημέρα!
Τέλεια τάρτα σαν banoffee! Είμαι σίγουρη ότι το αλάτι του Λιβυκού σας πελάγους είναι μια χαρά! Ποια Ιμαλάϊα.. 😉 Μπράβο Βαγγελιώ, πολύ ωραία συνταγή!
[…] Τάρτα καραμέλας […]
[…] Και η σημερινή εμφάνισή του όμως κατά τύχη προέκυψε, αφού δεν μου άρεσε όσο περίμενα τη στιγμή που βγήκε από το φούρνο. Θυμάστε τα «μπεμπεμπλιά» της προηγούμενης ανάρτησης; Είχαν περισσέψει τα μισά, και θεώρησα ότι θα έδιναν χρώμα στην επιφάνεια του κέικ μου. Δεν… Τα κόκκινα έχασαν το λαμπερό χρώμα τους και τα υπόλοιπα δεν έδειχναν ψημένα τόσο όμορφα όσο περίμενα. Έτσι –ιδέα της τελευταίας στιγμής- αξιοποιήθηκε το ζαχαρούχο γάλα που επίσης είχε περισσέψει από τα πολύχρωμα σοκολατάκια μου και έφτιαξα την καραμέλα της επικάλυψης. […]
[…] ζαχαρούχο γάλα όπως στη συνταγή που περιγράφω εδώ. Εύχομαι αυτά που θα έλθουν από αύριο, να είναι […]
[…] βιολογικές . Η πρότασή μου για εύκολες λύσεις (η τάρτα που έχω έχει όπως και να το κάνουμε την φασαρία της) […]
[…] ζαχαρούχο γάλα όπως στη συνταγή που περιγράφω εδώ. Εύχομαι αυτά που θα έλθουν από αύριο, να είναι […]
[…] 1 δόση καραμέλας γάλακτος […]