Μια ημίγλυκη σάλτσα σύκων με πολλές χρήσεις
Τα σύκα φέτος είναι πολλά. «Συκοχρονιά» θα την έλεγε κανείς τη φετινή. Βλέπετε, στις αγροτικές περιοχές συχνά οι χρονιές παίρνουν όνομα από την αυξημένη παραγωγή ενός προϊόντος.
Φτιάξαμε λοιπόν μαρμελάδα, φτιάξαμε συκοπιταρίδες, φάγαμε ωμά σκέτα και με γραβιέρα τόσα που γεμίσαμε με τύψεις (και κιλά) από τις θερμίδες τους. Ανάμεσα στ’ άλλα, μεθύσαμε και κάμποσα απ’ αυτά για να φτιάξουμε αυτή την ωραία σάλτσα με την ήπια γλυκύτητα.
Δεν είναι υπερβολικά γλυκιά όπως η μαρμελάδα και ταιριάζει πολύ με αλμυρά και γλυκά συνοδευτικά. Διατηρείται στο ψυγείο γιατί της ταιριάζει να είναι κρύα και αναβαθμίζει παγωτά, κρέμες και τυριά.
Γίνεται είτε με κόκκινα είτε με λευκά σύκα. Το αλκοόλ που θα τα μεθύσουμε μπορεί να είναι γλυκό κρασί, λικέρ της επιλογής μας αλλά και κάτι πιο δυνατό όπως ρούμι, κονιάκ ή ρακή.
Τολμήστε την κάποια μέρα που θα ανάψετε για άλλη δουλειά το φούρνο, αν σας φαίνεται υπερβολικό να τον χρησιμοποιήσετε για καμιά δεκαριά σύκα που χρειάζονται. Εγώ έτσι κάνω. Μετά από κάποιο φαγητό ή γλυκό του φούρνου, φουρνίζω και καμιά δεκαριά σύκα κι έχω ένα ωραίο υλικό για επιδόρπιο εποχής.
Υλικά
10-12 ώριμα σύκα
2 κουταλιές ζάχαρη (κρυσταλλική, μαύρη ή λευκή)
2 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
2 κουταλιές αλκοολούχο ποτό (κρασί, λικέρ, κονιάκ ή ό,τι έχουμε με άλλο αποτέλεσμα)
2 ξυλάκια κανέλας 2-3cm καθένα
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο.
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε τα σύκα και χωρίς να τα καθαρίσουμε τα κόβουμε στα δύο.
Τα βάζουμε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το μέλι και το ποτό, και σκορπάμε τα μυρωδικά.
Βάζουμε το πυρέξ στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα. Γυρίζουμε τα σύκα ώστε η κομμένη πλευρά να ρθει προς τα πάνω, σβήνουμε το φούρνο και τα ξαναφουρνίζουμε για άλλα 10 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να κρυώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάσσουμε στο ψυγείο σε μπολ που σκεπάζει.
Τα δοκιμάσαμε σκέτα, με γραβιέρα κρητική, με ξινομυζήθρα, με γιαούρτι και με σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Σε κάθε περίπτωση ήταν εξαιρετικά!
Παρατηρήσεις
1)Αυτή τη φορά δεν είχα σκούρα ζάχαρη και τα έφτιαξα με λευκή. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα με την μαύρη αλλά κι έτσι ήταν πολύ καλά.
2)Αν τα φλούδια τους είναι σκληρά, αφήνουμε για λίγο τον φούρνο αναμμένο και μετά που θα τα γυρίσουμε, ή τα καλύπτουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο ώστε να βράσουν για λίγο σκεπασμένα.
3)Τα μυρωδικά μπορεί να είναι και σε σκόνη, αλλά είναι πιο λεπτή η γεύση των ολόκληρων.
4)Έχουν μείνει μέχρι και 10 μέρες στο ψυγείο και δεν έχουν πάθει τίποτα (μάλλον καλύτερα γίνονται). Παραπάνω δεν γνωρίζω γιατί συνήθως τα καταναλώνουμε νωρίτερα, ειδικά αν έχουμε κόσμο στο σπίτι.
Καλά, έγραψες! Λατρεύω τα σύκα κ σε μας εδώ ήταν συκοχρονιά! όσα δεν έχω φαει σε όλη μου τη ζωή τα έφαγα φέτος! Πολύ ωραία η ιδέα σου, Βαγγελιώ μου! Θα το δοκιμάσω!
Καλημέρες γλυκιές!
ΕΣΥ ΠΟΙΟ ΥΓΡΟ (ΚΡΑΣΙ, ΛΙΚΕΡ ΚΤΛ) ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ?
Αυτή τη φορά έβαλα κονιάκ, αλλά πολύ συχνά βάζω γλυκό κρασί τύπου “Μαυροδάφνη” ή άλλο κρασί. Όλα τους πάνε, με άλλο γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά
ευχαριστω να εισαι καλα