Μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου πιάτου!
Και βέβαια δεν θα τα πως σμυρναίικα γιατί δεν θέλω να παρακάμψετε την κλασική συνταγή που υπάρχει στο site, δοσμένη από αγαπητή και αξέχαστη Σμυρνιά. Άλλωστε δεν είναι η ίδια συνταγή, έχω κάνει τις παρεμβάσεις μου. Υποθέτω ότι έχετε δει τα σμυρναίικα σουτζουκάκια μου (είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές μας) οπότε αν θέλετε την πιο αυθεντική εκδοχή θα φτιάξετε εκείνα…
Σίγουρα μοιάζουν, σίγουρα το αποτέλεσμα είναι νόστιμο, σίγουρα είναι πιο ελαφρύ και σίγουρα η παρασκευή στο air fryer (την διάσημη πια φριτέζα αέρος), είναι προτιμητέα για όσους αποφεύγουν τα τηγανητά και για όσους θέλουν να ελαττώσουν τις θερμίδες ενός πιάτου. Αφήστε που γίνονται πολύ εύκολα και πιο γρήγορα…Μόνο που θα παρακαλέσω ξανά, μη με ρωτάτε για τη μάρκα της συσκευής μου, δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη. Είναι τόσο καινούριο “εργαλείο” που δεν έχουμε δοκιμάσει πολλά brands!
Αλλά ας πάμε στη συνταγή. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι αν φτιάξει το μείγμα του κιμά αποβραδίς, σε ένα μισάωρο θα έχουμε στρωμένο το τραπέζι μας. Θέλετε ακόμη πιο γρήγορα; Μπορούμε να τα έχουμε ψήσει στο air fryer αποβραδίς και να είμαστε έτοιμοι για φαγητό σε 15-20 λεπτά μετά που θα σχολάσουμε. Δηλαδή μέχρι να αλλάξουμε ρούχα και να ετοιμάσουμε το τραπέζι, έχουμε ένα κυρίως πιάτο νόστιμο και χορταστικό.
Όπως έχω ξαναγράψει, η φριτέζα αέρος είναι η συσκευή που έχω «αγαπήσει» εδώ και ένα χρόνο, η συσκευή που μου έχει λύσει τα χέρια. Και φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για μένα, αν κρίνω από το πόσα μηνύματα παίρνω inbox και στα σχόλια κάθε φορά που δημοσιεύω συνταγή για το air fryer. Γρήγορες και οικονομικές προτάσεις, υγιεινές και …διαιτητικές, που οδήγησαν στην δημιουργία νέας κατηγορίας συνταγών στο site.
Τα πειράματα και οι δοκιμές συνεχίζονται, και η κατηγορία θα εμπλουτίζεται! Και για να είμαι συνεπής και αξιόπιστη, πάντα φτιάχνω τουλάχιστον δυο φορές κάθε συνταγή πριν τη δημοσιεύσω. Όλες αρχάριες είμαστε στη χρήση της, οπότε πρέπει οι προτάσεις μου να έχουν καλό αποτέλεσμα για τις φίλες και τους φίλους που θα τις δοκιμάσουν. Έτσι κι εδώ οι φωτογραφίες είναι από τις δυο τελευταίες παρασκευές γι αυτό και το διαφορετικό συνοδευτικό στα πιάτα…
Υλικά
300-350gr κιμά μοσχαρίσιο
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης
2 κουταλιές κρασί
1 μικρό αυγό
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο για την πλάκα ψησίματος
1-2 σκελίδες σκόρδο που θα ψιλοτριμμ΄ρνο ή λιωμένο
Για τη σάλτσα:
400gr ντομάτες ή 300gr σάλτσα ντομάτας από κονσέρβα ή σπιτική
4-5 κουταλιές (60-75ml) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι πελτέ (αν θέλουμε)
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Η κουταλιά μου είναι η δοσομετρική των 15ml και το κουταλάκι των 5ml
Επί το έργον
Ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και τον αφήνουμε λίγη ώρα για να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια. Λαδώνουμε ελαφρά την αντικολλητική πλάκα της συσκευής μας και αραδιάζουμε πάνω τα σουτζουκάκια μας, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους για να κυκλοφορεί ο αέρας. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα όταν μας ειδοποιήσει ο χαρακτηριστικός ήχος της συσκευής. Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα και το συνοδευτικό μας (ψευτοπιλαφάκι ή πουρέ).
Για τη σάλτσα, βάζουμε σε σχετικά φαρδιά κατσαρόλα τις ντομάτες τριμμένες μαζί με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά μας, να βράσουν. Όταν ετοιμαστούν τα σουτζουκάκια τα αραδιάζουμε στην κατσαρόλα (προτιμότερο σε μια στρώση). Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και αν έχουν μείνει πολλά υγρά την ξεσκεπάζουμε προς το τέλος να εξατμιστούν. Αντίθετα, αν χρειάζονται υγρά συμπληρώνουμε λίγο νεράκι ή κρασί (αν δεν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι). Σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Η διαφοροποίηση των υλικών στο μείγμα του κιμά έγινε για να κρατήσουν το σχήμα τους τα σουτζουκάκια. Εδώ δεν τα αλευρώνουμε οπότε θέλουμε το αυγό για να δέσουν καλύτερα. Μπορούμε βέβαια να το παραλείψουμε.
- Ο κιμάς μπορεί να είναι μείγμα αρνίσιου-μοσχαρίσιου. Τα έχω φτιάξει όμως και με κιμά κοτόπουλου για ακόμη πιο ελαφρύ και διαιτητικό αποτέλεσμα.
- Η συσκευή μου χωράει 12-14 σουτζουκάκια. Αν έχουμε μεγαλύτερη, αυξάνουμε ανάλογα τα υλικά.
- Αν η ντομάτα είναι φρέσκια, καλό είναι να προσθέσουμε πελτέ. Επίσης “μια χούφτα ελιές” πάντα δένουν με τα σουτζουκάκια, ακόμη κι αν δεν είναι σμυρναίικα!