Air Fryer (φριτέζα αέρος)

Σουτζουκάκια στο air fryer

Σουτζουκάκια στο air fryer

Μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου πιάτου!

Και βέβαια δεν θα τα πως σμυρναίικα γιατί δεν θέλω να παρακάμψετε την κλασική συνταγή που υπάρχει στο site, δοσμένη από αγαπητή και αξέχαστη Σμυρνιά. Άλλωστε δεν είναι η ίδια συνταγή, έχω κάνει τις παρεμβάσεις μου. Υποθέτω ότι έχετε δει τα σμυρναίικα σουτζουκάκια μου (είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές μας) οπότε αν θέλετε την πιο αυθεντική εκδοχή θα φτιάξετε εκείνα…

Σουτζουκάκια στο air fryer

Σίγουρα μοιάζουν, σίγουρα το αποτέλεσμα είναι νόστιμο, σίγουρα είναι πιο ελαφρύ και σίγουρα η παρασκευή στο air fryer (την διάσημη πια φριτέζα αέρος), είναι προτιμητέα για όσους αποφεύγουν τα τηγανητά και για όσους θέλουν να ελαττώσουν τις θερμίδες ενός πιάτου. Αφήστε που γίνονται πολύ εύκολα και πιο γρήγορα…Μόνο που θα παρακαλέσω ξανά, μη με ρωτάτε για τη μάρκα της συσκευής μου, δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη. Είναι τόσο καινούριο “εργαλείο” που δεν έχουμε δοκιμάσει πολλά brands!

Σουτζουκάκια στο air fryer

Αλλά ας πάμε στη συνταγή. Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι αν φτιάξει το μείγμα του κιμά αποβραδίς, σε ένα μισάωρο θα έχουμε στρωμένο το τραπέζι μας. Θέλετε ακόμη πιο γρήγορα; Μπορούμε να τα έχουμε ψήσει στο air fryer αποβραδίς και να είμαστε έτοιμοι για φαγητό σε 15-20 λεπτά μετά που θα σχολάσουμε. Δηλαδή μέχρι να αλλάξουμε ρούχα  και να ετοιμάσουμε το τραπέζι, έχουμε ένα κυρίως πιάτο νόστιμο και χορταστικό.

Σουτζουκάκια στο air fryer

Όπως έχω ξαναγράψει, η φριτέζα αέρος είναι η συσκευή που έχω «αγαπήσει» εδώ και ένα χρόνο, η συσκευή που μου έχει λύσει τα χέρια. Και φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για μένα, αν κρίνω από το πόσα μηνύματα παίρνω inbox και στα σχόλια κάθε φορά που δημοσιεύω συνταγή για το air fryer. Γρήγορες και οικονομικές προτάσεις, υγιεινές και …διαιτητικές, που οδήγησαν στην δημιουργία νέας κατηγορίας συνταγών στο site.

Σουτζουκάκια στο air fryer

Τα πειράματα και οι δοκιμές συνεχίζονται, και η κατηγορία θα εμπλουτίζεται! Και για να είμαι συνεπής και αξιόπιστη, πάντα φτιάχνω τουλάχιστον δυο φορές κάθε συνταγή πριν τη δημοσιεύσω. Όλες αρχάριες είμαστε στη χρήση της, οπότε πρέπει οι προτάσεις μου να έχουν καλό αποτέλεσμα για τις φίλες και τους φίλους που θα τις δοκιμάσουν. Έτσι κι εδώ οι φωτογραφίες είναι από τις δυο τελευταίες παρασκευές γι αυτό και το διαφορετικό συνοδευτικό στα πιάτα…

Παρατηρήσεις

  1. Η διαφοροποίηση των υλικών στο μείγμα του κιμά έγινε για να κρατήσουν το σχήμα τους τα σουτζουκάκια. Εδώ δεν τα αλευρώνουμε οπότε θέλουμε το αυγό για να δέσουν καλύτερα. Μπορούμε βέβαια να το παραλείψουμε.
  2. Ο κιμάς μπορεί να είναι μείγμα αρνίσιου-μοσχαρίσιου. Τα έχω φτιάξει όμως και με κιμά κοτόπουλου για ακόμη πιο ελαφρύ και διαιτητικό αποτέλεσμα.
  3. Η συσκευή μου χωράει 12-14 σουτζουκάκια. Αν έχουμε μεγαλύτερη, αυξάνουμε ανάλογα τα υλικά.
  4. Αν η ντομάτα είναι φρέσκια, καλό είναι να προσθέσουμε πελτέ. Επίσης “μια χούφτα ελιές” πάντα δένουν με τα σουτζουκάκια, ακόμη κι αν δεν είναι σμυρναίικα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο