Αλμυρά

Κοτόπουλο με στάρι (χόντρο)

Δεν ξέρω αν σε άλλα μέρη της Ελλάδας χρησιμοποιούν τόσο πολύ το στάρι στη μαγειρική. Στην κουζίνα της Κρήτης η χρήση του σπασμένου σταριού, του χόντρου όπως το λέμε, (και όχι ξινόχοντρου που όπως είδαμε είναι άλλο πράγμα) είναι πολύ συχνή. Σκέτο, με ψιλοκομμένα λαχανικά, με χοχλιούς δηλαδή σαλιγκάρια ( μάλλον περιττή η εξήγηση ), μέσα σε όσπρια ή σε λαδερά , ακόμη και με κρέας αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις το ρύζι και είναι νόστιμο και υγιεινό. Ίσως κόστιζε λιγότερο από το ρύζι αφού όλοι παλιότερα παρήγαγαν στάρι έστω και μόνο για οικογενειακή τους χρήση.

Βέβαια διαιτητικό δεν θα το έλεγα αλλά το να παχαίνει μια τροφή είναι και θέμα ποσότητας έτσι δεν είναι;

Ας το φτιάξουμε λοιπόν με κοτόπουλο:

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να προσθέσουμε μια πατατούλα , ένα-δυό κολοκυθάκια και μια πιπεριά κομμένα σε μικρά κυβάκια (ή κάτι απ’ όλα).Τα προσθέτουμε μαζί με 5,5 φλυτζάνες νερό και τα αφήνουμε να βράσουν κανένα πεντάλεπτο πριν μπει το στάρι .

2) Καλύτερα είναι οι μερίδες να είναι «καθαρές» από κοκαλάκια για να μην έχουμε αγωνία όταν το τρώμε. Πολύ καλό γίνεται με φιλετάκια από μπούτι , εκείνα στην τυποποιημένη συσκευασία.

3) Μπορούμε να συντομέψουμε το χρόνο μαγειρέματος ως εξής: Πριν γίνει το κοτόπουλο και χωρίς να το αφαιρέσουμε , προσθέτουμε το νερό και το σιτάρι. Έτσι το σιτάρι βράζει ταυτόχρονα με το κοτόπουλο.

4)Το φαγητό γίνεται και με άλλα είδη κρέατος.Είναι πολύ ωραίο με χοιρινό κατάλληλο για κατσαρόλα.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές