Αλμυρά

Κοτόπουλο με στάρι (χόντρο)

Κοτόπουλο με στάρι (χόντρο)

Δεν ξέρω αν σε άλλα μέρη της Ελλάδας χρησιμοποιούν τόσο πολύ το στάρι στη μαγειρική. Στην κουζίνα της Κρήτης η χρήση του σπασμένου σταριού, του χόντρου όπως το λέμε, (και όχι ξινόχοντρου που όπως είδαμε είναι άλλο πράγμα) είναι πολύ συχνή. Σκέτο, με ψιλοκομμένα λαχανικά, με χοχλιούς δηλαδή σαλιγκάρια ( μάλλον περιττή η εξήγηση ), μέσα σε όσπρια ή σε λαδερά , ακόμη και με κρέας αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις το ρύζι και είναι νόστιμο και υγιεινό. Ίσως κόστιζε λιγότερο από το ρύζι αφού όλοι παλιότερα παρήγαγαν στάρι έστω και μόνο για οικογενειακή τους χρήση.

Κοτόπουλο με στάρι (χόντρο)

Βέβαια διαιτητικό δεν θα το έλεγα αλλά το να παχαίνει μια τροφή είναι και θέμα ποσότητας έτσι δεν είναι;

Ας το φτιάξουμε λοιπόν με κοτόπουλο:

Παρατηρήσεις

1) Μπορούμε να προσθέσουμε μια πατατούλα , ένα-δυό κολοκυθάκια και μια πιπεριά κομμένα σε μικρά κυβάκια (ή κάτι απ’ όλα).Τα προσθέτουμε μαζί με 5,5 φλυτζάνες νερό και τα αφήνουμε να βράσουν κανένα πεντάλεπτο πριν μπει το στάρι .

2) Καλύτερα είναι οι μερίδες να είναι «καθαρές» από κοκαλάκια για να μην έχουμε αγωνία όταν το τρώμε. Πολύ καλό γίνεται με φιλετάκια από μπούτι , εκείνα στην τυποποιημένη συσκευασία.

3) Μπορούμε να συντομέψουμε το χρόνο μαγειρέματος ως εξής: Πριν γίνει το κοτόπουλο και χωρίς να το αφαιρέσουμε , προσθέτουμε το νερό και το σιτάρι. Έτσι το σιτάρι βράζει ταυτόχρονα με το κοτόπουλο.

4)Το φαγητό γίνεται και με άλλα είδη κρέατος.Είναι πολύ ωραίο με χοιρινό κατάλληλο για κατσαρόλα.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο