Δεν ξέρω αν σε άλλα μέρη της Ελλάδας χρησιμοποιούν τόσο πολύ το στάρι στη μαγειρική. Στην κουζίνα της Κρήτης η χρήση του σπασμένου σταριού, του χόντρου όπως το λέμε, (και όχι ξινόχοντρου που όπως είδαμε είναι άλλο πράγμα) είναι πολύ συχνή. Σκέτο, με ψιλοκομμένα λαχανικά, με χοχλιούς δηλαδή σαλιγκάρια ( μάλλον περιττή η εξήγηση ), μέσα σε όσπρια ή σε λαδερά , ακόμη και με κρέας αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις το ρύζι και είναι νόστιμο και υγιεινό. Ίσως κόστιζε λιγότερο από το ρύζι αφού όλοι παλιότερα παρήγαγαν στάρι έστω και μόνο για οικογενειακή τους χρήση.
Βέβαια διαιτητικό δεν θα το έλεγα αλλά το να παχαίνει μια τροφή είναι και θέμα ποσότητας έτσι δεν είναι;
Ας το φτιάξουμε λοιπόν με κοτόπουλο:
Υλικά
1 κοτόπουλο μικρό και σε μέγεθος και σε ηλικία κομμένο σε μερίδες
Μισή φλυτζάνα λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιάτο ντομάτα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
2 φλυτζάνες σπασμένο στάρι (χόντρο)
Επί το έργον
Φτιάχνουμε το κοτόπουλό μας κοκκινιστό, όπως συνηθίζουμε.
Εγώ μαραίνω το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτω το κοτόπουλο σε μερίδες και αλατοπιπερώνω. Το φέρνω δυο – τρεις γύρες να αλλάξει χρώμα, και το σβήνω με κρασάκι ή νερό (εδώ με νερό).Όταν μισοβράσει (μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη) προσθέτω την ντομάτα και αφήνω να βράσει και να ολοκληρωθεί το κοκκινιστό μου.
Όταν τελειώσουμε με το κοτόπουλο, αφαιρούμε τα κομμάτια του από τη σάλτσα και προσθέτουμε 5 φλυτζάνες νερό και λίγο αλατάκι ακόμη. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το χόντρο, και ανακατεύουμε να μη σβολιάσει. Όταν ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε το μάτι. Προσοχή γιατί “πιάνει” εύκολα.
Σε 15-20 λεπτά είναι έτοιμο. Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και κλείνουμε την κουζίνα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του και να μαρουβίσει.
Το σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κόκκινο κρασάκι
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να προσθέσουμε μια πατατούλα , ένα-δυό κολοκυθάκια και μια πιπεριά κομμένα σε μικρά κυβάκια (ή κάτι απ’ όλα).Τα προσθέτουμε μαζί με 5,5 φλυτζάνες νερό και τα αφήνουμε να βράσουν κανένα πεντάλεπτο πριν μπει το στάρι .
2) Καλύτερα είναι οι μερίδες να είναι «καθαρές» από κοκαλάκια για να μην έχουμε αγωνία όταν το τρώμε. Πολύ καλό γίνεται με φιλετάκια από μπούτι , εκείνα στην τυποποιημένη συσκευασία.
3) Μπορούμε να συντομέψουμε το χρόνο μαγειρέματος ως εξής: Πριν γίνει το κοτόπουλο και χωρίς να το αφαιρέσουμε , προσθέτουμε το νερό και το σιτάρι. Έτσι το σιτάρι βράζει ταυτόχρονα με το κοτόπουλο.
4)Το φαγητό γίνεται και με άλλα είδη κρέατος.Είναι πολύ ωραίο με χοιρινό κατάλληλο για κατσαρόλα.
Τρέλλα! Κρίμα που δεν την είδα νωρίτερα τη συνταγή και τελικά έκανα κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια. Το προτιμώ περισσότερο το πλιγούρι, γιατί πέρα του ότι είναι νοστιμότερο, είναι και πιο υγιεινό, αφού διατηρεί τις φυτικές ίνες του σταριού.
Πολύ μου αρέσουν οι παραδοσιακές γεύσεις και αξίες πάνω απ'όλα! Στην Ήπειρο συνηθίζεται το κοτόπουλο ή το κρέας να το φτιάχνουν με τραχανα, δοκίμασα πέρισυ και είναι πεντανόστιμο!
Τέλειο φαγάκι! μου αρέσει πάρα πολύ!!!
Καλημέρα 🙂
Καλημέρα. Όλο νοστιμιές μου είσαι !!!! Μου θυμίζεις την πεθερά μου… (καλό είναι αυτό, μην ανησυχείς, και μαγειρεύει υπέροχα και είναι πολύ καλός άνθρωπος) φιλιά
Ζούπερ!
Τις γιαγιάδες μου θυμήθηκα με τούτο το φαγάκι καλή μου. Εμείς δεν το φτιάχνουμε βέβαια με χονδρό, αλλά με τραχανά. Θρεπτικό, νόσιμο κατάλληλο να σε "στυλιάσει" στα πόδια σου που λέγανε και οι παλαιότεροι.
Ιωάννα την επόμενη φορά :-). Εσύ νάσαι καλά!
Λίλα δεν το έχω δοκιμάσει με τραχανά.Πρέπει να είναι ωραίο.Ξυνό ή γλυκό τραχανά βάζουν;
Αστέρι καλησπέρα (τέτοια ώρα που απαντώ…)κι εγώ αν δεν φοβόμουν τις θερμίδες θα τό 'φτιαχνα πιο συχνά
Μανουσίνα μακάρι κι οι δικές μου νύφες (όποτε αποκτήσω) να έχουν τόσο καλά λόγια για μένα 🙂
Magica de Spell. Καλώς όρισες κοπελιά μου αγαπημένη.Να γινόταν θα σού 'στελνα ένα πιάτο.Ξέρω πως σ' αρέσουν τα κρητικά φαγάκια
Penelope κι εγώ από τις γιαγιάδες μου το ξέρω.Με λίγα υλικά κατόρθωναν να κάνουν φαγητά που σε "στένανε" (= στυλιάζανε) 🙂
Αυτο το "μαρουβισει" και το "ντελμπιέ" με ξετρελαναν!!! Μου θυμισαν τη γιαγια μου την Κρητικια που μου μιλουσε με την τοπική διαλεκτο και καθομουν με τις ώρες και την ακουγα! Καποτε μαλιστα καθησα και εγραψα τις λεξεις που χρησιμοποιουσε. Μαλιστα τωρα με την μετακομιση τις βρηκα μπροστα μου. Η γιαγιουλα μου τρελαινοταν για χοντρο! Και εγώ γι' αυτην…
Τι ομορφο φαγητό! , θέλω να σε ρωτήσω αν γινεται, οταν ψηθη το κοτοπουλο να μεταφερουμε την σαλτσούλα σε ταψάκι και οταν βράση να ρίξουμε το στάρι και να το ψήσουμε στο φούρνο,.κάτι σαν γιουβέτσι..
♥Olá, amiga!
Passei para uma visitinha…
Deliciosa receita com belas foto do prato.
Boa semana!♥
Beijinhos.
Itabira♥
♥♥♥ Brasil
Αυτό είναι ένα απο τα αγαπημένα μου φαγητά!Το φτιαχνει η γιαγια μου
Μαρίνα σκέφτομαι κάπια στιγμή να βάλω στο blog ένα ελληνοκρητικό λεξικό για τους μη γνώστες 🙂
Ριρή δεν το έχω κάνει ποτέ στο φούρνο.Μπορεί και να γίνεται καλό.Θέλει βέβαια τα υγρά του και δεν πρέπει να γίνει ξερό.Γιατί όχι;
Magia da Inês Oh my dear! I wish to know your language .Thank you for your visit at my blog
Έφη χαίρομαι! Είχα και μια ερώτηση για σένα την είδες; 🙂
Η Magia λέει
" Γεια σου φιλενάδα!
Πέρασα για μια επισκεψούλα… Πεντανόστιμη συνταγή με ωραίες φωτο του πιάτου. Καλή εβδομάδα! Φιλακια.
Ιταμπίρα, Βραζιλία".
Δεν υπάρχει Κρητική συνταγή που να μην είναι θεσπέσια στη γεύση και σωστά ισορροπημένη στα συστατικά!
Λατρεύω την Κρητική κουζίνα ~ και την Κρητική διάλεκτο, εμείς οι Ναξιώτες έχουμε πολλά κοινά με τους Κρητικούς!
Φιλιά…
Μπέττυ καλώς όρισες.Χαίρομαι που αγαπάς τόσο την κρητική κουζίνα.Αυτό βέβαια το είχα διαπιστώσει και από τις επισκέψεις μου στο blog σου.
Δεν είχα αντιληφθεί ότι είσαι Ναξιώτισσα.Έτσι δικαιολογούνται πολλά 🙂