Μη κατηγοριοποιημένο

Κοτόπουλο με στάρι (χόντρο)

Δεν ξέρω αν σε άλλα μέρη της Ελλάδας χρησιμοποιούν τόσο πολύ το στάρι στη μαγειρική. Στην κουζίνα της Κρήτης η χρήση του σπασμένου σταριού, του χόντρου όπως το λέμε, (και όχι ξινόχοντρου που όπως είδαμε είναι άλλο πράγμα) είναι πολύ συχνή. Σκέτο, με ψιλοκομμένα λαχανικά, με χοχλιούς δηλαδή σαλιγκάρια ( μάλλον περιττή η εξήγηση ), μέσα σε όσπρια ή σε λαδερά , ακόμη και με κρέας αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις το ρύζι και είναι νόστιμο και υγιεινό. Ίσως κόστιζε λιγότερο από το ρύζι αφού όλοι παλιότερα παρήγαγαν στάρι έστω και μόνο για οικογενειακή τους χρήση.

Βέβαια διαιτητικό δεν θα το έλεγα αλλά το να παχαίνει μια τροφή είναι και θέμα ποσότητας έτσι δεν είναι;

Ας το φτιάξουμε λοιπόν με κοτόπουλο:

Υλικά:

1 κοτόπουλο μικρό και σε μέγεθος και σε ηλικία κομμένο σε μερίδες

Μισή φλυτζάνα λάδι

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιάτο ντομάτα τριμμένη

Αλάτι και πιπέρι

2 φλυτζάνες σπασμένο στάρι (χόντρο)

Επί το έργον:

Φτιάχνουμε το κοτόπουλό μας κοκκινιστό, όπως συνηθίζουμε.

Εγώ μαραίνω το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτω το κοτόπουλο σε μερίδες και αλατοπιπερώνω. Το φέρνω δυο – τρεις γύρες να αλλάξει χρώμα, και το σβήνω με κρασάκι ή νερό (εδώ με νερό).Όταν μισοβράσει (μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη) προσθέτω την ντομάτα και αφήνω να βράσει και να ολοκληρωθεί το κοκκινιστό μου.

Όταν τελειώσουμε με το κοτόπουλο, αφαιρούμε τα κομμάτια του από τη σάλτσα και προσθέτουμε 5 φλυτζάνες νερό και λίγο αλατάκι ακόμη. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το χόντρο, και ανακατεύουμε να μη σβολιάσει. Όταν ξαναρχίσει ο βρασμός  χαμηλώνουμε το μάτι. Προσοχή γιατί “πιάνει” εύκολα.

Σε 15-20 λεπτά είναι έτοιμο. Ξαναβάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και κλείνουμε την κουζίνα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του και να μαρουβίσει.

Το σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κόκκινο κρασάκι

Παρατηρήσεις:

1) Μπορούμε να προσθέσουμε μια πατατούλα , ένα-δυό κολοκυθάκια και μια πιπεριά κομμένα σε μικρά κυβάκια (ή κάτι απ’ όλα).Τα προσθέτουμε μαζί με 5,5 φλυτζάνες νερό και τα αφήνουμε να βράσουν κανένα πεντάλεπτο πριν μπει το στάρι .

2) Καλύτερα είναι οι μερίδες να είναι «καθαρές» από κοκαλάκια για να μην έχουμε αγωνία όταν το τρώμε. Πολύ καλό γίνεται με φιλετάκια από μπούτι , εκείνα στην τυποποιημένη συσκευασία.

3) Μπορούμε να συντομέψουμε το χρόνο μαγειρέματος ως εξής: Πριν γίνει το κοτόπουλο και χωρίς να το αφαιρέσουμε , προσθέτουμε το νερό και το σιτάρι. Έτσι το σιτάρι βράζει ταυτόχρονα με το κοτόπουλο.

4)Το φαγητό γίνεται και με άλλα είδη κρέατος.Είναι πολύ ωραίο με χοιρινό κατάλληλο για κατσαρόλα.

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές