Αλμυρά

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

Μια εξαιρετική συνταγή από ένα καλό φίλο της σελίδας!

Τα λάπαθα είναι από τα πιο συνηθισμένα γιαχνόχορτα στην Κρήτη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα απ’ όσο ξέρω… Από τώρα και μετά  που λίγο ή πολύ θα κάνουμε όλοι κάποιες βόλτες στις εξοχές,  είναι ευκαιρία να βρούμε και να αξιοποιήσουμε αυτό το νόστιμο αγριόχορτο. Είκοσι είδη τους απαντώνται στη χώρα μας απ’ ότι μας λέει η παντογνώστρια wiki,

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

ίσως και παραπάνω. Αν έχετε την υπομονή να ανοίξετε όλα τα links που υπάρχουν στην πολύ καλή ιταλική  ιστοσελίδα που παραπέμπω συχνά (δείτε στις παρατηρήσεις τις πηγές) . Η altervista έχει χάρτες όπου φαίνεται σε ποιες περιοχές φύεται κάθε είδος φυτού. Φαίνεται ότι σε όλες τις χώρες με εύκρατο κλίμα ευδοκιμούν κάποιες ποικιλίες λάπαθου.

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

Τα ταπεινά λάπαθα εκτός από νόστιμα, έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές  ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα. Εκτός από την χρησιμότητά του σε κάποιες εντερικές παθήσεις περιέχει κερκετίνη, μια ουσία που προφυλάσσει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

Το Μεγάλο Σάββατο λοιπόν κατέφτασε  από το φίλο της σελίδας Μ.Μ. ένα πεσκέσι που είχε πραγματικούς θησαυρούς. Ανάμεσά τους μια σακούλα λάπαθα τουλάχιστον 2 κιλά. Μεγάλα και τρυφερά ό,τι πρέπει για λαπαθοντολμάδες. Τα λάπαθα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στα μέρη μας για ντολμάδες, συνήθως ανακατεμένα με άλλα κατάλληλα για γέμισμα φυλλώδη λαχανικά (γούλα, λάχανα κλπ…).

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

Η υπόξινη γεύση τους ταιριάζει πολύ με το ρύζι αλλά και με τον κιμά. Συχνά όταν η ποσότητά τους είναι αρκετή (αλλά όχι όση χρειαζόμαστε για ντολμάδες) φτιάχνουμε ρύζι με λάπαθα, αντίστοιχο (αλλά ανώτερο κατά τη γνώμη μου) του σπανακόρυζου . Τα λαπαθοντολμαδάκια είναι τρίγωνα, φτιαγμένα με άλλο τρόπο τυλίγματος από τα υπόλοιπα ντολμαδάκια λόγω του μακρόστενου σχήματος του λάπαθου.

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

 

Η συνταγή του Μ. ήταν διαφορετική  στο μυρωδικό αλλά στο είδος του κιμά και στον τρόπο προετοιμασίας του. Ο Μ. λοιπόν βάζει ρίγανη στους λαπαθοντολμάδες του και χοιρινό κιμά κομμένο όμως στο χέρι! Τήρησα τη συμβουλή για το μυρωδικό και το είδος του κιμά αλλά δεν τον έκοψα στο χέρι λόγω του φόρτου εργασίας των ημερών…

Ντολμάδες με λάπαθα και χοιρινό κιμά

Οι ντολμάδες ήταν εξαιρετικοί!  Αφού σκέφτομαι και τα υπόλοιπα λάπαθα που δεν χρησιμοποίησα να τα ξαναφτιάξω ντολμάδες αν και  η αρχική σκέψη ήταν η χρήση τους σε πίτα.

Ας δούμε όμως τη συνταγή.

Παρατηρήσεις

 

  • Όπως και οι υπόλοιποι ντολμάδες πρέπει να μείνουν «βλασερά» δηλαδή να μη στεγνώσουν αλλά να έχουν την υγρασία τους .
  • Είναι καλύτερα να έχουμε περισσότερα λάπαθα γιατί μερικά είναι πολύ μικρά και δεν κάνουν για ντολμάδες. Εξάλλου όσα περισσέψουν μπορούν να φυλαχθούν στην κατάψυξη και να χρησιμοποιηθούν για πίτες ή να μαγειρευτούν με ρύζι όπως έλεγα παραπάνω.
  • Επειδή είχα φρέσκια ρίγανη προτίμησα να βάλω 5-6 κλαδάκια απ’ αυτήν. Φυσικά μπορεί να αντικατασταθεί από ξερή.
  • Επειδή το μυρωδικό που συνηθίζεται σε τέτοιους ντολμάδες είναι το κύμινο( που τυχαίνει να είναι από τα πιο αγαπημένα μου) έβαλα μερικούς ντολμάδες σε μια μικρή κατσαρόλα και τους αρωμάτισα με κύμινο. Και αυτή η παρτίδα ήταν πολύ νόστιμη και θα την προτιμήσουν οι  λάτρεις του κύμινου!
  • Πληροφορίες από τις ιστοσελίδες:

http://luirig.altervista.org/flora/taxa/ricerca.php?title=Rumex+&D1=sciname

http://www.ftiaxno.gr/2012/05/blog-post_12.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AC%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF

  • Ευχαριστώ κι από δω τον φίλο Μ.Μ. για το πεσκέσι και τη συνταγή, μα προπαντός για όλες τις υπέροχες πληροφορίες που μου έχει δώσει γενναιόδωρα πολλές φορές!

 

Χρόνια Πολλά κι από δω, με υγεία και ευτυχία! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο