Vegan/vegetarian

Λιαστός πελτές ντομάτας

Λιαστός πελτές ντομάτας

Συμπυκνωμένη γεύση!

Επανέρχομαι στη διατήρηση τροφίμων με ένα πραγματικά ξεχωριστό παρασκεύασμα. Ο λιαστός πελτές είναι από τις πιο νόστιμες ελληνικές πάστες και χρησιμοποιείται τόσο για να αντικαταστήσει την ντομάτα στα χειμωνιάτικα πιάτα όσο και σαν άλειμμα σκέτος ή αναμεμειγμένος με άλλα υλικά. Εγώ πάλι δεν μπορώ να αποφύγω τις μνήμες μου. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιάχνει τεράστιες ποσότητες και να μας αλείφει φέτες ψωμιού με μπόλικο πελτέ για απογευματινό!
Λιαστός πελτές ντομάτας
Η διατήρηση αυτής της πάστας επιτυγχάνεται  αφενός με την αφυδάτωση του πολτού της ντομάτας , αφετέρου με καλό αλάτισμα, πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν τον χρησιμοποιούμε. Ενώ ο αγοραστός πελτές είναι ανάλατος, ο σπιτικός είναι αλμυρούτσικος .
Λιαστός πελτές ντομάτας
Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε πελτέ είναι βέβαια το μεσοκαλόκαιρο αλλά αν ο καιρός είναι καλός , όλος ο Σεπτέμβρης προσφέρεται. Άλλωστε οι όψιμες ντομάτες είναι νόστιμες και «γεμάτες».  Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα υπάρξουν αρκετές ηλιόλουστες μέρες ακόμη , οπότε ας τις εκμεταλλευτούμε…
Αν και τέλος εποχής λοιπόν , η συνταγή μου ζητήθηκε και την δημοσιεύσω παρόλο που είχα σκεφτεί  να κρατήσω τις φωτογραφίες για το επόμενο καλοκαίρι… Πελτέ βέβαια  μπορούμε να φτιάξουμε και στο φούρνο αλλά ο λιαστός έχει άλλη γεύση και άλλη νοστιμιά. Για τον πελτέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος ντομάτας , αρκεί να είναι ώριμες και να έχουν πλούσια σάρκα. Να μην είναι νερουλές.
Λιαστός πελτές ντομάτας
Παραδοσιακά , οι ντομάτες δεν αλέθονται σε μπλέντερ αλλά «ζυμώνονται» με το χέρι  μετά από το αλάτισμά τους  για να πολτοποιηθούν. Εν τούτοις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi αν  βαρεθούμε αυτή τη διαδικασία, ή αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα. Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε στα μέρη μας το λιαστό πελτέ ντομάτας.

Παρατηρήσεις

1)Όταν ανοίξουμε τα βαζάκια με τον πελτέ και πάρουμε μια ποσότητα, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά του ξανά. Τώρα θα τον διατηρήσουμε στο ψυγείο.

2)Ο πελτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος του στο φαγητό αλλά και να συμπληρώσει ντομάτες που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη και έχουν χάσει λίγο από το άρωμά τους.

3)Πάνω σε ζυμωτό ή σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε μπουκιές παξιμαδιού , με ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη (αν μας αρέσει) είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό, ή -γιατί όχι- ένα σνακ! Έτσι εξάλλου το θυμόμαστε, σαν σνακ!

update 7-8-2014
Για να αφαιρέσουμε τα φλούδια μετά το “ψήσιμο” της ντομάτας με το αλάτι, μπορούμε να περάσουμε τον πολτό από τρυπητό. Γίνεται πιο λείος έτσι ο πελτές. Έχει βέβαια λίγο παραπάνω κόπο…

Καλή επιτυχία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο