Ένας εξαιρετικά νόστιμος συνδυασμός!
Το έβλεπα σε sites συνταγών του εξωτερικού (κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης) και δεν έβλεπα την ώρα να το δοκιμάσω. Τα φρούτα στη μαγειρική δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, και με κυδώνια το φτιάχνουμε κι εμείς το κρέας, και με δαμάσκηνα τα πράσα, και με αμπουρνέλες ή αγουρίδα γλυκοξινίζουμε κάποια πιάτα, και σταφιδούλες προσθέτουμε στα γεμιστά…Να μη μιλήσω για τα εσπεριδοειδή, που τα προσθέτουμε σε όσπρια και σε κρεατικά πολύ συχνά!
Οι γλυκόξινες –οι ήπια γλυκόξινες για να ακριβολογώ- γεύσεις μας αρέσουν! Ειδικά με το χοιρινό ταιριάζουν πολλά φρούτα. Στο site υπάρχει ήδη ψαρονέφρι με βερίκοκα και δαμάσκηνα. Στο πρόγραμμα λοιπόν το είχα αυτό το πιάτο εδώ και καιρό. Έτσι μόλις είδα τα «μήλα Λασιθίου» που περιμένω κάθε χρόνο αυτή την εποχή για να δοκιμάσω τα πρώτα, έφτιαξα τη δική μου εκδοχή αυτού του πιάτου.
Και λέω δική μου εκδοχή, γιατί αυτοσχεδίασα. Ενώ αρχικά είχα σκοπό να δοκιμάσω μια κλασική αυστριακή συνταγή από βιβλίο με αυστριακές συνταγές που είχε μόνο μήλα (παρόμοια είναι και η γερμανική και η τσέχικη όπως είδα…), προέκυψαν μουσαφίρηδες! Έτσι, και ν’ αυγατίσω την ποσότητα ήθελα, και να έχω την ασφάλεια της πατάτας για να μη μείνουν νηστικοί…Δεν αρέσουν σε όλους οι νέες γεύσεις!
Μπήκε λοιπόν το ψαρονέφρι μου στο ταψί με μήλα, αλλά πρόσθεσα και αρκετές πατατούλες ώστε να ισορροπήσει η γλύκα των μήλων, αλλά να έχει το φαγητό μου το άρωμά τους. Έβαλα και πιο «μεσογειακά» αρώματα και έτοιμο το πιάτο μας! Συνήθως γράφω μια συνταγή εδώ στο site αφού την έχω δοκιμάσει 2-3 φορές. Αυτή εδώ είναι από τις περιπτώσεις που πέτυχαν με την πρώτη δοκιμή! Τουλάχιστον εμείς την βρήκαμε του γούστου μας, οπότε πήρε τη θέση της στο site! Παρεμπιπτόντως, και “οι μουσαφίρηδες” νεθουσιάστηκαν με το πιάτο…
update 29-9-2022, μία ώρα μετά την ανάρτηση! Ο φίλος της σελίδας Παναγιώτης Κλαυδιανός μας πληροφορεί με σχόλιό του στο facebook ότι στη Ζάκυνθο συνηθίζουν αυτό το φαγητό την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου! Το σχόλιο έχει ως εξής:
Την πρώτη Κυριακή τού ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΖΆΚΥΝΘΟ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΤΣΗ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΊΨΕΙ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΜΉΛΑ…..ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΝ Νικηφόρα ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-Lepanto 1571κόντρα στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ !
Υλικά
1 ψαρονέφρι περίπου 650gr
2 μεγάλα μήλα (περίπου 450gr)
3-4 πατάτες (400-450gr)
1-2 κρεμμύδια (120 gr)
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά μουστάρδα
1-1,5 κουταλάκι θυμάρι
Η κουταλιά και το κουταλάκι είναι δοσομετρικά, δηλαδή 15ml και 5ml αντίστοιχα, και τα υλικά έχουν ζυγιστεί αφού ετοιμάστηκαν για μαγείρεμα.
Επί το έργον
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας, αλείφουμε με τη μισή το ψαρονέφρι αφού το πλύνουμε και το στεγνώσουμε και το αλατοπιπερώσουμε, και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα τουλάχιστον. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις). Αραδιάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες κομμένες «κυδωνάτες», τα μήλα σε όγδοα και τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.
Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα, ανακατεύουμε καλά και κάνουμε λίγο χώρο για το ψαρονέφρι. Προσθέτουμε λίγο νερό (μισή κούπα, 125 ml). Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο (στην πρώτη σχάρα από κάτω) και μετά από 15 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε περίπου για μια ώρα ακόμη, να ψηθούν μήλα και πατάτες και να ροδοκοκκινίσει το κρέας (στο ενδιάμεσο το γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά).
Περιμένουμε για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε το κρέας μας κομμένο σε φέτες και γύρω του τα υπόλοιπα.
Παρατηρήσεις
- Σκοπεύω να τη δοκιμάσω και με άλλα κομμάτια χοιρινού, οπότε θα συμπληρώσω τους χρόνους γιατί το καλό που έχει το ψαρονέφρι είναι ότι ψήνεται γρήγορα, οπότε το έβαλα ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα υλικά. Γι αυτό εξάλλου το επέλεξα, δεν είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια…
- Ξεκίνησα να καθαρίζω τα μήλα όπως σε φαίνεται σε μια φωτογραφία, αλλά μετά σκέφτηκα ότι στις συνταγές που έχω δει ήταν ακαθάριστα οπότε άφησα τη φλούδα. Νομίζω ότι πρέπει να μείνει η φλούδα για να τα συγκρατήσει και να μη γίνουν …πουρές.
- Τα δικά μου μήλα ήταν Λασιθίου, σχετικά σκληρά με ελαφριά γλύκα. Διαφορετικές ποικιλίες θα έχουν διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Θα δοκιμάσω και με ξινόμηλα κάποια στιγμή (σίγουρα το πιάτο θα επαναληφθεί γιατί μας άρεσε πολύ…) και θα συμπληρώσω εντυπώσεις!
Να υπενθυμίσω τον Διαγωνισμό που “τρέχει” στις σελίδες μας στο facebook και στο instagram. Μη ξεχάσετε να πάρετε μέρος! Τα βραβεία είναι σημαντικά! Διαμονή για ολόκληρη παρέα (μέχρι 6 άτομα) σε εξαιρετική βίλα στο Ρέθυμνο, και καλάθια με υπέροχες νοστιμιές από “Τα μερακλίδικα”της εταιρείας Κυριακάκη!
Δείτε και σχολιάστε στα posts του διαγωνισμού στο facebook
https://www.facebook.com/photo?fbid=548948213703240&set=a.188838106380921