Αλμυρά

Ψαρονέφρι με μήλα και πατάτες

Ψαρονέφρι με μήλα και πατάτες

Ένας εξαιρετικά νόστιμος συνδυασμός!

Το έβλεπα σε sites συνταγών του εξωτερικού (κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης) και δεν έβλεπα την ώρα να το δοκιμάσω. Τα φρούτα στη μαγειρική δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, και με κυδώνια το φτιάχνουμε κι εμείς το κρέας, και με δαμάσκηνα τα πράσα, και με αμπουρνέλες ή αγουρίδα γλυκοξινίζουμε κάποια πιάτα, και σταφιδούλες προσθέτουμε στα γεμιστά…Να μη μιλήσω για τα εσπεριδοειδή, που τα προσθέτουμε σε όσπρια και σε κρεατικά πολύ συχνά!

Ψαρονέφρι με μήλα και πατάτες

Οι γλυκόξινες –οι ήπια γλυκόξινες για να ακριβολογώ- γεύσεις μας αρέσουν! Ειδικά με το χοιρινό ταιριάζουν πολλά φρούτα. Στο site υπάρχει ήδη ψαρονέφρι με βερίκοκα και δαμάσκηνα. Στο πρόγραμμα λοιπόν το είχα αυτό το πιάτο εδώ και καιρό. Έτσι μόλις είδα τα «μήλα Λασιθίου» που περιμένω κάθε χρόνο αυτή την εποχή για να δοκιμάσω τα πρώτα, έφτιαξα τη δική μου εκδοχή αυτού του πιάτου.

Ψαρονέφρι με μήλα και πατάτες

Και λέω δική μου εκδοχή, γιατί αυτοσχεδίασα. Ενώ αρχικά είχα σκοπό να δοκιμάσω μια κλασική αυστριακή συνταγή από βιβλίο με αυστριακές συνταγές που είχε μόνο μήλα (παρόμοια είναι και η γερμανική και η τσέχικη όπως είδα…), προέκυψαν μουσαφίρηδες! Έτσι, και ν’ αυγατίσω την ποσότητα ήθελα, και να έχω την ασφάλεια της πατάτας για να μη μείνουν νηστικοί…Δεν αρέσουν σε όλους οι νέες γεύσεις!

Ψαρονέφρι με μήλα και πατάτες

Μπήκε λοιπόν το ψαρονέφρι μου στο ταψί με μήλα, αλλά πρόσθεσα και αρκετές πατατούλες ώστε να ισορροπήσει η γλύκα των μήλων, αλλά να έχει το φαγητό μου το άρωμά τους. Έβαλα και πιο «μεσογειακά» αρώματα και έτοιμο το πιάτο μας! Συνήθως γράφω μια συνταγή εδώ στο site αφού την έχω δοκιμάσει 2-3 φορές. Αυτή εδώ είναι από τις περιπτώσεις που πέτυχαν με την πρώτη δοκιμή! Τουλάχιστον εμείς την βρήκαμε του γούστου μας, οπότε πήρε τη θέση της στο site! Παρεμπιπτόντως, και “οι μουσαφίρηδες” νεθουσιάστηκαν με το πιάτο…

 

θΨαρονέφρι με μήλα και πατάτες

update 29-9-2022, μία ώρα μετά την ανάρτηση! Ο φίλος της σελίδας Παναγιώτης Κλαυδιανός μας πληροφορεί με σχόλιό του στο facebook ότι στη Ζάκυνθο συνηθίζουν αυτό το φαγητό την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου! Το σχόλιο έχει ως εξής:

Την πρώτη Κυριακή τού ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΖΆΚΥΝΘΟ ❗ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΤΣΗ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΊΨΕΙ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΜΉΛΑ…..ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΟΡΤΑΖΑΝ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΝ Νικηφόρα ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-Lepanto 1571
κόντρα στους ΤΟΥΡΚΟΥΣ !

Παρατηρήσεις

  1. Σκοπεύω να τη δοκιμάσω και με άλλα κομμάτια χοιρινού, οπότε θα συμπληρώσω τους χρόνους γιατί το καλό που έχει το ψαρονέφρι είναι ότι ψήνεται γρήγορα, οπότε το έβαλα ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα υλικά. Γι αυτό εξάλλου το επέλεξα, δεν είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια…
  2. Ξεκίνησα να καθαρίζω τα μήλα όπως σε φαίνεται σε μια φωτογραφία, αλλά μετά σκέφτηκα ότι στις συνταγές που έχω δει ήταν ακαθάριστα οπότε άφησα τη φλούδα. Νομίζω ότι πρέπει να μείνει η φλούδα για να τα συγκρατήσει και να μη γίνουν …πουρές.
  3. Τα δικά μου μήλα ήταν Λασιθίου, σχετικά σκληρά με ελαφριά γλύκα. Διαφορετικές ποικιλίες θα έχουν διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Θα δοκιμάσω και με ξινόμηλα κάποια στιγμή (σίγουρα το πιάτο θα επαναληφθεί γιατί μας άρεσε πολύ…) και θα συμπληρώσω εντυπώσεις!

Να υπενθυμίσω τον Διαγωνισμό που “τρέχει” στις σελίδες μας στο facebook και στο instagram. Μη ξεχάσετε να πάρετε μέρος! Τα βραβεία είναι σημαντικά! Διαμονή για ολόκληρη παρέα (μέχρι 6 άτομα) σε εξαιρετική βίλα στο Ρέθυμνο, και καλάθια με υπέροχες νοστιμιές από “Τα μερακλίδικα”της εταιρείας Κυριακάκη!

Δείτε και σχολιάστε στα posts του διαγωνισμού στο facebook

https://www.facebook.com/photo?fbid=548948213703240&set=a.188838106380921

και στο instagram!

https://www.instagram.com/cretangastronomy.gr/

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο