Χρόνια Πολλά!
Χειμωνιάτικο όντως σκηνικό μας έστησε στο φευγιό του το 2015. Ας το κατευοδώσουμε με ένα ζεστό κρασί κι ας υποδεχτούμε θερμά το 2016!
Σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης συνδυάζουν το κρασί με μπαχαρικά και γλυκαντικά και στις περισσότερες αυτό το ποτό συνδυάζεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που σύμφωνα με κάποιους μελετητές η συνταγή επινοήθηκε από τους Ρωμαίους, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Δημόκριτος τρεφόταν με οινόμελο αιώνες πριν… Λέγεται μάλιστα ότι σ’ αυτό οφειλόταν η μακροζωία του (έζησε περίπου ένα αιώνα) .
Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης γλυκαίνουν το κρασί κυρίως με καστανή ζάχαρη. Εμείς κυρίως με μέλι. Άλλωστε οινόμελο είναι κατά μία ερμηνεία το κρασί που παράγεται από μέλι και είναι ίσως το πρώτο κρασί της ανθρώπινης ιστορίας.
Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικότερα μέρα που είναι στην ιστορία του οινόμελου. Ας το φτιάξουμε, ας το απολαύσουμε ζεστό και ας ευχηθούμε το 2016 αν και δίσεκτο να διαψεύσει όλες τις δεισιδαιμονίες που κουβαλά η λέξη.Κι αν θέλουμε κάτι ακόμη πιο θερμαντικό μπορούμε πάντα να φτιάξουμε ρακόμελο!
Υλικά
Για κάθε κούπα κρασί:
1-1,5 κουταλιά μέλι
2 γαρύφαλλα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα 3-5 cm
½ κούπα νερό ή χυμό πορτοκαλιού
Προαιρετικά, 2 κουταλιές κονιάκ, φέτες πορτοκάλ , άλλα μυρωδικά (γλυκάνισο, κάρδαμο, κλπ)
Επί το έργον
Βάζουμε το κρασί με το νερό ή το χυμό και τα μυρωδικά στο μάτι της κουζίνας στη μεγαλύτερη διαβάθμιση. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι, αφαιρούμε τα μυρωδικά (τα γαρύφαλλα τα καρφώνω στη φλούδα του πορτοκαλιού για να μη τα ψάχνω) και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και σερβίρουμε χλιαρό ή ζεστό σε ποτήρια ή κούπες. Συνοδεύουμε με γλυκά των ημερών.
Παρατηρήσεις
1)Δίνω τα υλικά ανά κούπα, γιατί συχνά μας περισσεύει κρασί αυτές τις μέρες και μπορούμε να το απολαύσουμε μ’ αυτό τον τρόπο όσο λίγο κι αν είναι.
2)Προτιμούμε αρωματικό μέλι ανθέων, ή θυμαρίσιο και κανονίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το κρασί μας ή πόσο γλυκό μας αρέσει το ποτό μας.
3)Το οινόμελο γίνεται και με λευκά και με ροζέ και με κόκκινα κρασιά, κατά προτίμηση γλυκά.
4)Αν περισσέψει το κρατάμε για 2-3 μέρες στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε για μαρινάρισμα χοιρινού ή κοτόπουλου αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα ή το καταναλώνουμε αφού το ζεστάνουμε ελαφρά.
Με Υγεία και Αγάπη σε όλη την οικογένεια εύχομαι ο νέος χρόνος.
Ειστε καταπληκτική !!!