Μια υπέροχη γλυκιά ρυζόπιτα με απλά υλικά!
Ένα επιδόρπιο που απολαύσαμε και από το ψυγείο και σε θερμοκρασία δωματίου. Η συνταγή τούτη θα μπει στη στήλη με τα «εισαγόμενα» του site. Κι όμως θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει για ελληνική. Ρυζόγαλο ή αν θέλετε ριζόπιτα γλυκιά είναι, φρούτα έχει, γιατί όχι; Όλα τα υλικά είναι συνηθισμένα και τα χρησιμοποιούμε σε δικά μας γλυκά.
Είδα την ιδέα σε ένα από τα περιοδικά που απέκτησα πρόσφατα, δώρο από τα παιδιά μου φερμένο ανάμεσα σε άλλα από τα πρόσφατα ταξίδια τους. Είναι η δεύτερη συνταγή που είχα υποσχεθεί σε παλιότερη ανάρτηση (για την terrine με φέτα και πιπεριές), πως θα δημοσιεύσω, και τώρα ήρθε η ώρα της. Οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας μου ξέρουν ότι «ανακατεύω» και προσαρμόζω συνταγές. Είναι θέμα άποψης, ότι οι κουζίνες όλου του Κόσμου, έτσι προχωρούν. Δοκιμάζοντας υλικά και μεθόδους και προσαρμόζοντας τη νέα γνώση στον δικό τους τόπο, στον δικό τους τρόπο ζωής, οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες στις κουζίνες όλης της Γης, κάνουν δοκιμές. Δάνεια και αντιδάνεια και στη γαστρονομία…
Τούτο λοιπόν το γλυκό το συνάντησα σε περιοδικό από τη Σλοβακία και ψάχνοντας είδα ότι είναι από τα εθνικά τους γλυκά. Κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, με διάφορα φρούτα, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις τοπικές συνταγές. Μπορεί η ιδέα να είναι ίδια, αλλά οι αναλογίες, τα tips, και κάποιες μικρές προσθαφαιρέσεις αλλάζουν από ΄περιοχή σε περιοχή, από χωριό σε χωριό, ακόμη κι από σπίτι σε σπίτι!
Θα σας γράψω σε επόμενη ανάρτηση δυο εξαιρετικές παραλλαγές απολύτως παραδοσιακών μας συνταγών που δοκίμασα πρόσφατα σε τραπέζωμα, μαγειρεμένες από χρυσονοικοκυρά! Αλλά σήμερα ας δούμε το σλοβάκικο patek-ryzovy nakyp όπως είναι ο τίτλος του στο περιοδικό (η google το μεταφράζει ως ρυζόγαλο!), με κρητικά αυγά και γάλα, καρολίνα ελληνικότατη και γιαρμάδες Νάουσας!
Υλικά
600 ml γάλα
100 gr ρύζι καρολίνα
Ελάχιστο αλάτι
50 gr βούτυρο
1 σωληνάριο βανίλιας ή ½ κουταλάκι υγρή βανίλια
85 gr ζάχαρη
2 αυγά χωρισμένα
Ξύσμα ενός λεμονιού
2-3 ροδάκινα ή άλλο φρούτο σε φετούλες (δείτε τις παρατηρήσεις)
Λίγο βούτυρο για το σκεύος ψησίματος
Επί το έργον
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί με ελάχιστο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι ξεπλυμένο και σουρωμένο. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πολύ συχνά για να μην πιάσει μέχρι το ρύζι να λιώσει σχεδόν και να βγάλει όλο του το άμυλο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει (δεν είναι ανάγκη να κρυώσει εντελώς, να γίνει χλιαρό θέλουμε για να μην κόψουν τα αυγά).
Προσθέτουμε τους κρόκους από τα αυγά και ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και με μια μαρίζ τα ενσωματώνουμε στο μείγμα του ρυζιού. Σε βουτυρωμένο σκεύος με διαστάσεις περίπου 20Χ20 απλώνουμε το μισό μείγμα. Αραδιάζουμε από πάνω σε φέτες το φρούτο της επιλογής μας, και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του ρυζιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια όμορφη χρυσοκάστανη κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή το βάζουμε στο ψυγείο και το απολαμβάνουμε κρύο.
Παρατηρήσεις
- Είδα τη συνταγή σε πολλές εκδοχές όπως προανέφερα. Μέχρι και μαλακό τυρί προσθέτουν κάποιοι στο μείγμα. Επίσης το είδα με διάφορα φρούτα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ, φρέσκα ή σε μορφή κομπόστας.
- Χρησιμοποιούμε ρύζι με «στρογγυλούς» κόκκους σ’ αυτά τα γλυκά, όπως το καρολίνα και το γλασέ ή αυτά που είναι κατάλληλα για ριζότο.
- Έβρασα το ρύζι σε πολύ χαμηλή διαβάθμιση της θερμοκρασίας. Στο 3 ή στο 4, ίσα να σιγοβράζει σκεπασμένο. Έτσι δεν έπιασε καθόλου, ούτε χρειάστηκε να το ανακατεύω συνεχώς. Τη ζάχαρη την πρόσθεσα στο τέλος, παρόλο που πολλές συνταγές όπως είδα την βάζουν από την αρχή ή την χτυπούν με τα αυγά. Έχοντας εμπειρία από το δικό μας ρυζόγαλο, ξέρω ότι το ρύζι σφίγγει και δεν χυλώνει αν η ζάχαρη μπει από την αρχή. Επίσης εγώ πρόσθεσα και λίγο αλάτι, πάλι επηρεασμένη από το δικό μας ρυζόγαλο.
- Όσοι δοκίμασαν το γλυκό είπαν ότι το φρούτο του πήγαινε πολύ και χρειαζόταν ακόμη περισσότερο. Εγώ έβαλα 1,5 μεγάλο γιαρμά αλλά δίνω στα υλικά παραπάνω ποσότητα. Θα έλεγα ότι η ποσότητα του φρούτου πρέπει να είναι τέτοια που να έχουμε μια καλή στρώση, να καλύπτεται η βάση από ρυζόγαλο.
- Παρόλο που ήταν πολύ νόστιμο χλιαρό, εμείς “ψηφίσαμε” το κρύο, από το ψυγείο! Ίσως επειδή το φτιάξαμε καλοκαίρι 😉 !