Γλυκά

Ρυζόγαλο φούρνου με φρούτα

Ρυζόγαλο φούρνου με φρούτα

Μια υπέροχη γλυκιά ρυζόπιτα με απλά υλικά!

Ένα επιδόρπιο που απολαύσαμε και από το ψυγείο και σε θερμοκρασία δωματίου. Η συνταγή τούτη θα μπει στη στήλη με τα «εισαγόμενα» του site. Κι όμως θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει για ελληνική. Ρυζόγαλο ή αν θέλετε ριζόπιτα γλυκιά  είναι, φρούτα έχει, γιατί όχι; Όλα τα υλικά είναι συνηθισμένα και τα χρησιμοποιούμε σε δικά μας γλυκά.

Ρυζόγαλο φούρνου με φρούτα

Είδα την ιδέα σε ένα από τα περιοδικά που απέκτησα πρόσφατα, δώρο από τα παιδιά μου φερμένο ανάμεσα σε άλλα από τα πρόσφατα ταξίδια τους. Είναι η δεύτερη συνταγή που είχα υποσχεθεί σε παλιότερη ανάρτηση (για την terrine με φέτα και πιπεριές), πως θα δημοσιεύσω, και τώρα ήρθε η ώρα της. Οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας μου ξέρουν ότι «ανακατεύω» και προσαρμόζω συνταγές. Είναι θέμα άποψης, ότι οι κουζίνες όλου του Κόσμου, έτσι προχωρούν. Δοκιμάζοντας υλικά και μεθόδους και προσαρμόζοντας τη νέα γνώση στον δικό τους τόπο, στον δικό τους τρόπο ζωής, οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες στις κουζίνες όλης της Γης, κάνουν δοκιμές. Δάνεια και αντιδάνεια και στη γαστρονομία…

Ρυζόγαλο φούρνου με φρούτα

Τούτο λοιπόν το γλυκό το συνάντησα σε περιοδικό από τη Σλοβακία και ψάχνοντας είδα ότι είναι από τα εθνικά τους γλυκά. Κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, με διάφορα φρούτα, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις τοπικές συνταγές. Μπορεί η ιδέα να είναι ίδια, αλλά οι αναλογίες, τα tips, και κάποιες μικρές προσθαφαιρέσεις αλλάζουν από ΄περιοχή σε περιοχή, από χωριό σε χωριό, ακόμη κι από σπίτι σε σπίτι!

Ρυζόγαλο φούρνου με φρούτα

Θα σας γράψω σε επόμενη ανάρτηση δυο εξαιρετικές παραλλαγές απολύτως παραδοσιακών μας συνταγών που δοκίμασα πρόσφατα σε τραπέζωμα, μαγειρεμένες από χρυσονοικοκυρά! Αλλά σήμερα ας δούμε το σλοβάκικο patek-ryzovy nakyp όπως είναι ο τίτλος του στο περιοδικό (η google το μεταφράζει ως ρυζόγαλο!), με κρητικά αυγά και γάλα, καρολίνα ελληνικότατη και γιαρμάδες Νάουσας!

Ρυζόγαλο φούρνου με φρούτα

Παρατηρήσεις

  1. Είδα τη συνταγή σε πολλές εκδοχές όπως προανέφερα. Μέχρι και μαλακό τυρί προσθέτουν κάποιοι στο μείγμα. Επίσης το είδα με διάφορα φρούτα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ, φρέσκα ή σε μορφή κομπόστας.
  2. Χρησιμοποιούμε ρύζι με «στρογγυλούς» κόκκους σ’ αυτά τα γλυκά, όπως το καρολίνα και το γλασέ ή αυτά που είναι κατάλληλα για ριζότο.
  3. Έβρασα το ρύζι σε πολύ χαμηλή διαβάθμιση της θερμοκρασίας. Στο 3 ή στο 4, ίσα να σιγοβράζει σκεπασμένο. Έτσι δεν έπιασε καθόλου, ούτε χρειάστηκε να το ανακατεύω συνεχώς. Τη ζάχαρη την πρόσθεσα στο τέλος, παρόλο που πολλές συνταγές όπως είδα την βάζουν από την αρχή ή την χτυπούν με τα αυγά. Έχοντας εμπειρία από το δικό μας ρυζόγαλο, ξέρω ότι το ρύζι σφίγγει και δεν χυλώνει αν η ζάχαρη μπει από την αρχή. Επίσης εγώ πρόσθεσα και λίγο αλάτι, πάλι επηρεασμένη από το δικό μας ρυζόγαλο.
  4. Όσοι δοκίμασαν το γλυκό είπαν ότι το φρούτο του πήγαινε πολύ και χρειαζόταν ακόμη περισσότερο. Εγώ έβαλα 1,5 μεγάλο γιαρμά αλλά δίνω στα υλικά παραπάνω ποσότητα. Θα έλεγα ότι η ποσότητα του φρούτου πρέπει να είναι τέτοια που να έχουμε μια καλή στρώση, να καλύπτεται η βάση από ρυζόγαλο.
  5. Παρόλο που ήταν πολύ νόστιμο χλιαρό, εμείς “ψηφίσαμε” το κρύο, από το ψυγείο! Ίσως επειδή το φτιάξαμε καλοκαίρι 😉 !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο