-Ήντα ψήνεις και μυρίζει;
-Κεντανέ* με κερεβίζι**
* πράσα
** σέλινο
Χαρακτηριστικό στιχάκι που με δυό λόγια δηλώνει και τη συνταγή, και το έντονο άρωμα του συγκεκριμένου φαγητού. Το αστείο είναι ότι όταν ήμουνα παιδί μόλις μύριζα από την πόρτα την έντονη μυρωδιά του (ήταν από τα αγαπημένα του συχωρεμένου του πατέρα μου και το φτιάχναμε συχνά) μούτρωνα. Τώρα έχει γίνει και για μένα αγαπημένο και μάλιστα αυτή την εποχή με τα πρωτοφανίστικα πράσα είναι ό,τι πρέπει.
Τα πράσα είναι νόστιμο λαχανικό που δεν λείπει από τα περβόλια της περιοχής μου όλο το Χειμώνα. Είναι όμως ευπρόσβλητο από πολλές ασθένειες και γι αυτό οι επαγγελματίες το ραντίζουν συχνά. Όταν όμως έχεις καλούς γείτονες όπως έχω ξαναπεί ότι έχω εγώ , έχεις πεσκέσια βιολογικά κι ας είναι λίγο στραπατσαρισμένα τα φύλλα τους.Το Χειμώνα το φαγητό αυτό το φτιάχνουμε αυγολέμονο ή ντελμπιέ.
Τώρα το Σεπτέμβρη , με τα πρώτα ντόπια πράσα, μπόλικο σέλινο και με τις υπαίθριες ντομάτες στα τελειώματα, είναι θαυμάσιο στην κοκκινιστή εκδοχή του.
Υλικά
1 κιλό χοιρινό, ψαχνό από μικρό ζώο, κομμένο σε μικρές μεριδούλες
1 μεγάλο μάτσο σέλινο
10-12 πράσα λεπτά ή λιγότερα χοντρά (από 600 gr – 800 gr καθαρισμένα)
1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα (ή μισή τριμμένη-μισή κομμένη)
½ φλυτζάνα λάδι
1 ξερό κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά 1-2 πατάτες και χυμό λεμονιού.
Επί το έργον
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα , τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος και σε κομμάτια 6-8 εκατοστά .Έτσι ελέγχουμε καλύτερα αν υπάρχουν ανεπιθύμητα ζωύφια.Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Μαραίνουμε το κρεμμυδάκι με το λάδι σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε μια δυο βόλτες να αλλάξει χρώμα, αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε 1 φλυτζάνα νερό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μετά από 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του κρέατος, όταν μισοψηθεί δηλαδή, και αφού ενδεχομένως χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη) προσθέτουμε τα πράσα το σέλινο κα την ντομάτα.
Όταν χαμηλώσουν τα χορταρικά και βράσουν κανένα δεκάλεπτο , προσθέτουμε και τις πατάτες.
Διορθώνουμε το αλάτι, και αφήνουμε το φαγητό μας να ολοκληρωθεί. Πρέπει τα λαχανικά να είναι μαλακά, και η σάλτσα δεμένη.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όσοι θέλουν χυμό λεμονιού
Παραλλαγή
Το φαγητό γίνεται και χωρίς κρέας. Αφού μαραθεί το κρεμμυδάκι στο λάδι, βάζουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή η πατάτα βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας οπότε είναι μάλλον απαραίτητη. Επίσης καλό είναι να αυξήσουμε την ποσότητα του λαδιού σε μία φλυτζάνα.Παρατηρήσεις
- Aν θέλουμε μπορούμε να σβήσουμε το κρέας με κρασί.
- Το λεμόνι ταιριάζει, παρόλο που υπάρχει και η ντομάτα!
Υπέροχη, υπέροχη συνταγή, αγαπημένο φαγητό, λατρεμένο νησί…ίσως στα γεράματα πάω να ζήσω εκει΄πέρα με το γυναικάκι μου!
Πόσο χαίρομαι που εβαλες αυτη την συνταγη,!!!!!, και τι μου θύμισες,, ..οταν΄εψηνε η μητέρα μου κεντανέ εγώ ετρωγα αυγά τηγανητα και άκουγα και τα σχολιανά μου ..που δεν ηξερα να τρώγω. Με τα χρόνια ανακάλυψα την νοστιμιά του και εκτίμησα αυτο το ωραίο πραγματικά φαγητό.Γιά μια ακόμα φορά, ΜΠΡΑΒΟ.
Καλό βράδυ
Aπίστευτο φαγάκι, με μπόλικη φέτα στο πλάι και καρβελάκι φρεσκοψημένο!!
Αγαπημένο φαγητό, τώρα που αρχίζουν την εμφάνιση τους τα λαχανικά καιρός να το δοκιμάσουμε
Τρελαίνομαι…μιαμ μιαμ μιαμ….
Δημήτρη καλώς ήρθες. Και καλώς να ρθείτε με το κορίτσι σου 🙂
Ριρή το ίδιο κι εγώ.Και τώρα το λιμπίζομαι κι όταν το ψήνουν στη γειτονιά …
Λίλα αν έχει γουρουνάκι δεν τη θέλω τη φέτα.Το καρβελάκι όμως είναι πράγματι εκ των ουκ άνευ
Ξανθή ναι, μύρισαν τα πρώτα χειμωνιάτικα λαχανικά.Εγώ πολύ το τηρώ το "κάθε πράμα στον καιρό του"
Νατάσα κερνάω. Καλώς όρισες καλή μου!
καλά αυτό το internet είναι μαγεικό!Μέχρι εδώ μύρισε το σέλινο!Υπέροχο φθινοπωρινό φαγητό!
Ειρήνη μου όπου νάναι θα δοκιμάζουμε κι όλας μέσω internet 🙂 Αμήν και πότε…
Πω πω, το αγαπημένο μου! Αχ, να ήμασταν κοντά να μου έδινες λίγο!
Δεν το ΄΄εχω δοκιμάσει ποτέ αλλά τα υλικά μου αρέσουν όλα!!!!
Καλημέραααααααα
Αν θέλεις πέρασε να παίξεις και να πα΄ρεις κι ένα βραβείο!!
Big mama όπως λέω και παραπάνω ΄πιστεύω ότι με τη φόρα που έχει πάρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε λίγο θα τα στέλνουμε και …διαδικτυακά 🙂
Αστέρι πρέπι να το δοκιμάσεις.Αφού σου αρέσουν τα υλικά είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει
Ξανθή το είδα, το είδα …Ευχαριστώ πολύ
teleio. to kanoume sthn karditsa ton xeimona.kai malista ston fourno.Latremeno me polles anamnhseis paidikes.
Καλημέρα σας εγώ θα πρότεινα αντί για χοιρινό φρέσκους άμανιτους, που βοηθάνε το ανοσοποιητικό μας είναι φτωχοί σε θερμίδες και πολύ υγιεινή και πάνω απ όλα πεντανοστιμη
[…] μαγειρεμένα με μπόλικη ντομάτα και σέλινο, σε ένα πρασοσέλινο φθινοπωρινό που μοσχομυρίζει, αυτή τη φορά έφτιαξα μια πολύ […]
[…] φαγητό αυτό κυριαρχούν τα πράσα γι αυτό δεν το λέω πρασοσέλινο. Το σέλινο είναι 2-3 κλαδάκια. Ενδεικτικά , το μέτρησα […]
[…] φαγητό αυτό κυριαρχούν τα πράσα γι αυτό δεν το λέω πρασοσέλινο. Το σέλινο είναι 2-3 κλαδάκια. Ενδεικτικά , το μέτρησα […]
[…] μαγειρεμένα με μπόλικη ντομάτα και σέλινο, σε ένα πρασοσέλινο φθινοπωρινό που μοσχομυρίζει, αυτή τη φορά έφτιαξα μια πολύ […]