Αλμυρά

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

-Ήντα ψήνεις και μυρίζει;
-Κεντανέ* με κερεβίζι**

* πράσα
** σέλινο

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

 

Χαρακτηριστικό στιχάκι που με δυό λόγια δηλώνει και τη συνταγή, και το έντονο άρωμα του συγκεκριμένου φαγητού. Το αστείο είναι ότι όταν ήμουνα παιδί μόλις μύριζα από την πόρτα την έντονη μυρωδιά του (ήταν από τα αγαπημένα του συχωρεμένου του πατέρα μου και το φτιάχναμε συχνά) μούτρωνα. Τώρα έχει γίνει και για μένα αγαπημένο και μάλιστα αυτή την εποχή με τα πρωτοφανίστικα πράσα είναι ό,τι πρέπει.

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Τα πράσα είναι νόστιμο λαχανικό που δεν λείπει από τα περβόλια της περιοχής μου όλο το Χειμώνα. Είναι όμως ευπρόσβλητο από πολλές ασθένειες και γι αυτό οι επαγγελματίες το ραντίζουν συχνά. Όταν όμως έχεις καλούς γείτονες όπως έχω ξαναπεί ότι έχω εγώ , έχεις πεσκέσια βιολογικά κι ας είναι λίγο στραπατσαρισμένα τα φύλλα τους.Το Χειμώνα το φαγητό αυτό το φτιάχνουμε αυγολέμονο ή ντελμπιέ.

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Τώρα το Σεπτέμβρη , με τα πρώτα ντόπια πράσα, μπόλικο σέλινο και με τις υπαίθριες ντομάτες στα τελειώματα, είναι θαυμάσιο στην κοκκινιστή εκδοχή του.

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Παραλλαγή

Το φαγητό γίνεται και χωρίς κρέας. Αφού μαραθεί το κρεμμυδάκι στο λάδι, βάζουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή η πατάτα βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας οπότε είναι μάλλον απαραίτητη. Επίσης καλό είναι να αυξήσουμε την ποσότητα του λαδιού σε μία φλυτζάνα.

Παρατηρήσεις

  1. Aν θέλουμε μπορούμε να σβήσουμε το κρέας με κρασί.
  2. Το λεμόνι ταιριάζει, παρόλο που υπάρχει και η ντομάτα!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο