Άρθρα

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου…

Πριν από ένα μήνα και λίγο περισσότερο, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στο Ρέθυμνο μια εκδήλωση, ίσως από τις πιο σημαντικές στις οποίες έχω συμμετάσχει ως foodblogger και «ερευνήτρια» της κουζίνας μας. Λόγοι ανώτεροι της θέλησής μου -όπως οι εξετάσεις, η αξέχαστη επίσκεψη στη Μήλο, και διάφορα άλλα- καθυστέρησαν αυτήν τη δημοσίευση κι έτσι μόνο σήμερα μπόρεσα να καταγράψω την εμπειρία και τις εντυπώσεις μου.

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Μου ανατέθηκε από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης να παρουσιάσω σε μια γαλλική αποστολή εισαγωγέων, δημοσιογράφων, και foodboggers καλούδια της κρητικής κουζίνας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προώθησης ποιοτικών κρητικών προϊόντων στη Γαλλία από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι. Πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Παραθέτω παρακάτω links (συνδέσμους) στους οποίους μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για την αποστολή και τον στόχο της.

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Εδώ, θα αναφερθώ στο κομμάτι της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αργυρούπολη όπου είχα την τιμή και την χαρά να μοιραστώ συνταγές με τους ευγενέστατους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην αποστολή. Εκτός από τα πιάτα που είχαμε ετοιμάσει με την υπεύθυνη του Κέντρου κ. Σταθάκη, μαγειρέψαμε μαζί με τους μουσαφίρηδές μας 3-4 απλά κρητικά φαγάκια και θέλω να πιστεύω ότι ο ενθουσιασμός που εκδήλωσαν ήταν αυτός που πραγματικά ένοιωθαν. Η κυρία Αθηνά Βασιλειάδου (από την πρεσβεία μας στο Παρίσι), ανέλαβε την μετάφραση και έκανε πολύ εύκολη την μεταξύ μας επικοινωνία κι όλα κύλισαν ομαλά.

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Ξεκινήσαμε με μια μικρή αναφορά στον κρητικό τρόπο ζωής, αρχίζοντας από τη μελέτη του Ιδρύματος Ροκφέλερ το 1948 (έχω την τύχη να έχω στη βιβλιοθήκη μου τη σχετική έρευνα σε έκδοση του 1957), την έρευνα των 7 χωρών του Δρ. Keys που ξεκίνησε την δεκαετία του 1960, και την ;ereyna «Lyon heart» του γάλλου καρδιολόγου Serge Renault(1988).  Θεώρησα απαραίτητη αυτήν την αναφορά για να εξηγήσω γιατί εμείς οι κρητικοί θεωρούμε σπουδαία την κουζίνα μας. Ένιωσα υπερήφανη όταν θέλησαν να φωτογραφίσουν το παρακάτω απόσπασμα από τον ογκώδη τόμο της μελέτης του Ιδρύματος Ροκφέλερ που κρατούσα στην Αργυρούπολη.

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Εξήγησα ότι τα εδέσματα που θα δοκίμαζαν είναι φαγητά της σπιτικής κρητικής κουζίνας, πιάτα που μαγειρεύουμε εμείς οι κρητικές ακόμη και σήμερα στα σπίτια μας και φυσικά δήλωσα ότι είμαι μια «οικιακή μαγείρισσα». Επέλεξα εποχικά φαγάκια, απλά, όπως αυτά που θα έφτιαχνα για να τους υποδεχτώ στο σπίτι μου.

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Έτσι οι ευγενέστατοι «προσκεκλημένοι» μας, δοκίμασαν ντάγκο με ντομάτα, ξινομυζήθρα και κάππαρη (φυσικά «λαντουρισμένο», με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με αλάτι από το Λιβυκό), ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και αθούς, και σιγομαγειρεμένο τσιγαριαστό αρνάκι. Μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκαν!

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Έχει όμως και παρακάτω! Φτιάξαμε ΜΑΖΙ με τις κυρίες και τους κυρίους της αποστολής αγνιόπιτες που τηγανίσαμε και δοκιμάσαμε επί τόπου, γαρνιρισμένες με εξαιρετικό κρητικό μέλι και συνοδευμένες από εκλεκτή ρακή. Επίσης παρασκευάσαμε ένα κρητικό σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθια που χαρακτηρίστικε εξαιρετικό! Το «κερασάκι στην τούρτα» δεν ήταν κερασάκι αλλά συκαλάκι! Επειδή την προηγούμενη είχα φτιάξει στο σπίτι μου συκαλάκι γλυκό, κρατούσα ένα βαζάκι ως κέρασμα για τους εκλεκτούς καλεσμένους μας. Ειλικρινά με συγκίνησαν τα καλά τους λόγια!

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Πιστεύω ότι όλα πήγαν καλά. Το κλίμα ήταν τόσο ζεστό, οι μουσαφίρηδές μας τόσο εγκάρδιοι και τόσο γενναιόδωροι στα παινέματα, που φύγαμε όλοι από την πανέμορφη Αργυρούπολη ικανοποιημένοι. Παρεμπιπτόντως, αν έρθετε στην Κρήτη, να περάσετε από το ξεχωριστό ρεθυμνιώτικο χωριό και να επισκεφτείτε το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας.

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Θέλω να ευχαριστήσω κι από δω τα στελέχη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης (τον πρόεδρό της αντιπεριφερειάρχη κ. Τζεδάκη και την κυρία Χανιωτάκη-Βενέρη) καθώς και την υπεύθυνη του Κέντρου (κ. Σταθάκη) για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έκαναν να με εμπιστευτούν, και θα τους ευχηθώ καλή επιτυχία στους στόχους  που θέλουν να επιτύχουν. Τα κρητικά προϊόντα αξίζουν να έχουν εξέχουσα θέση στα τραπέζια όλου του Κόσμου!

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

 Δείτε περισσότερα για την αποστολή στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.patris.gr/2023/06/01/presveytes-tis-kritis-oi-galloi-dimosiografoi/

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3718792/galliki-epixeirimatiki-apostoli-stin-kriti-gia-ti-sunapsi-emporikon-sumfonion/

https://www.cna.gr/crete/kriti-galliki-epicheirimatiki-apostoli-gia-tin-synapsi-emporikon-symfonion/

Από τη Γαλλία, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο