Άκρως παραδοσιακή συνταγή σήμερα!
Με δυο υλικά που αγαπά η
κρητική κουζίνα . Απλή , με ελάχιστα υλικά συνταγή με την οποία μπορούμε να
μαγειρέψουμε τόσο το κουνέλι όσο και το κοτόπουλο. Δεν την φτιάχνω
με άλλα κρέατα, και νομίζω ότι δεν
συνηθίζεται με μοσχάρι και χοιρινό . Δεν είναι τυχαία η επιλογή των
συγκεκριμένων . Νομίζω ότι ένα πιο λιπαρό κρέας θα έκανε ιδιαίτερα βαρύ το φαγητό . Εξάλλου η ξινή γεύση του
γιαουρτιού ταιριάζει πολύ με το κουνέλι
και με το κοτόπουλο.
κρητική κουζίνα . Απλή , με ελάχιστα υλικά συνταγή με την οποία μπορούμε να
μαγειρέψουμε τόσο το κουνέλι όσο και το κοτόπουλο. Δεν την φτιάχνω
με άλλα κρέατα, και νομίζω ότι δεν
συνηθίζεται με μοσχάρι και χοιρινό . Δεν είναι τυχαία η επιλογή των
συγκεκριμένων . Νομίζω ότι ένα πιο λιπαρό κρέας θα έκανε ιδιαίτερα βαρύ το φαγητό . Εξάλλου η ξινή γεύση του
γιαουρτιού ταιριάζει πολύ με το κουνέλι
και με το κοτόπουλο.
Ειδικά το κουνέλι συνηθίζουμε να το συνδυάζουμε εδώ στην
Κρήτη με τυρί και με γιαούρτι. Υπάρχει
στο παραδοσιακό μας εδεσματολόγιο κουνέλι γεμιστό με μυζήθρα, που θα το μαγειρέψω κάποια στιγμή , όταν τα πρόσωπα στο τραπέζι μου είναι αρκετά
για να καταναλώσουν ένα ολόκληρο κουνέλι. Αλλά και τούτο εδώ το πιάτο είναι
πολύ νόστιμο και χορταστικό. Συνδυάζεται με πιλάφι , ή τηγανητές πατατούλες και
με πράσινη σαλάτα και είναι μια καλή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι μας
καθώς είναι πιο νόστιμο όταν σερβιριστεί ζεστό.
Κρήτη με τυρί και με γιαούρτι. Υπάρχει
στο παραδοσιακό μας εδεσματολόγιο κουνέλι γεμιστό με μυζήθρα, που θα το μαγειρέψω κάποια στιγμή , όταν τα πρόσωπα στο τραπέζι μου είναι αρκετά
για να καταναλώσουν ένα ολόκληρο κουνέλι. Αλλά και τούτο εδώ το πιάτο είναι
πολύ νόστιμο και χορταστικό. Συνδυάζεται με πιλάφι , ή τηγανητές πατατούλες και
με πράσινη σαλάτα και είναι μια καλή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι μας
καθώς είναι πιο νόστιμο όταν σερβιριστεί ζεστό.
Όπως έχω ξαναγράψει το κουνέλι είναι νοστιμότερο όταν
καταναλώνεται σιτεμένο. Μπορούμε να το
αφήσουμε λίγες μέρες στην κατάψυξη μετά που θα το αγοράσουμε και μετά που θα το
αποψύξουμε να το αφήσουμε για 1-2 ώρες σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε
διαλύσει λίγο ξύδι. Έτσι το κρέας του
γίνεται νοστιμότερο με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσουμε να το μαγειρέψουμε. Ας
δούμε τώρα τον συγκεκριμένο που επισημαίνω ξανά ότι είναι κατάλληλος και για
κοτόπουλο.
καταναλώνεται σιτεμένο. Μπορούμε να το
αφήσουμε λίγες μέρες στην κατάψυξη μετά που θα το αγοράσουμε και μετά που θα το
αποψύξουμε να το αφήσουμε για 1-2 ώρες σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε
διαλύσει λίγο ξύδι. Έτσι το κρέας του
γίνεται νοστιμότερο με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσουμε να το μαγειρέψουμε. Ας
δούμε τώρα τον συγκεκριμένο που επισημαίνω ξανά ότι είναι κατάλληλος και για
κοτόπουλο.
Υλικά:
1 κουνέλι περίπου 1,5 κιλό ( ή ένα κοτόπουλο ίδιου βάρους)
Μισό κιλό γιαούρτι
3-4 αυγά
½ κούπα ελαιόλαδο
Προαιρετικά, 1-2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος (ιδανικά στακοβούτυρο)
Αλάτι και πιπέρι και
προαιρετικά ρίγανη
προαιρετικά ρίγανη
Επί το έργον:
Κόβουμε σε μερίδες και πλύνομε καλά το κουνέλι μας (ή το κοτόπουλό
μας) . Το βάζουμε τουλάχιστον μια ώρα σε
νερό με λίγο ξύδι (2-3 κουταλιές). Μετά
στρώνουμε τα κομμάτια του σε κατάλληλο σκεύος σε μια στρώση αλλά ίσα που να
χωράει.
μας) . Το βάζουμε τουλάχιστον μια ώρα σε
νερό με λίγο ξύδι (2-3 κουταλιές). Μετά
στρώνουμε τα κομμάτια του σε κατάλληλο σκεύος σε μια στρώση αλλά ίσα που να
χωράει.
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σκορπάμε εδώ κι εκεί
το βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτουμε και μισή κούπα νεράκι και το βάζουμε στο
φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.
το βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτουμε και μισή κούπα νεράκι και το βάζουμε στο
φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.
Χτυπάμε
σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά και λίγο αλατοπίπερο
σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά και λίγο αλατοπίπερο
Περιχύνουμε το κουνέλι.
Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι
να ψηθεί η σάλτα και να πήξει, και να αποκτήσει μια χρυσή κρούστα.
να ψηθεί η σάλτα και να πήξει, και να αποκτήσει μια χρυσή κρούστα.
Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες
τηγανητές και με πράσινη σαλάτα.
τηγανητές και με πράσινη σαλάτα.
Παρατηρήσεις:
1) Οι ποσότητες της σάλτσας γιαουρτιού είναι ενδεικτικές. Σ’
εμάς ας πούμε αρέσει η σάλτσα γιαουρτιού και πάντα βάζω λίγη παραπάνω από την προβλεπόμενη.
Πάντως η αναλογία γιαούρτι – αυγά είναι 1/3 κιλό γιαούρτι -3 ή 4 αυγά ανάλογα με
το μέγεθός τους ώστε να γίνεται πηκτή και νόστιμη με το ψήσιμο.
εμάς ας πούμε αρέσει η σάλτσα γιαουρτιού και πάντα βάζω λίγη παραπάνω από την προβλεπόμενη.
Πάντως η αναλογία γιαούρτι – αυγά είναι 1/3 κιλό γιαούρτι -3 ή 4 αυγά ανάλογα με
το μέγεθός τους ώστε να γίνεται πηκτή και νόστιμη με το ψήσιμο.
2) Χρησιμοποίησα ντόπιο πρόβειο γιαούρτι αλλά είναι πολύ
νόστιμο και με γιαούρτι αγελάδας όχι εντελώς άπαχο. Έβαλα δύο αυγά γιατί μαγείρεψα μισό κουνελάκι.
νόστιμο και με γιαούρτι αγελάδας όχι εντελώς άπαχο. Έβαλα δύο αυγά γιατί μαγείρεψα μισό κουνελάκι.
3) Καλό είναι το κρέας να χωρά ίσα ίσα στο ταψάκι για να μη κυλίσει η σάλτσα και δεν το καλύψει.
4)Πολλοί φτιάχνουν αυτή τη συνταγή και με αρνάκι . Είναι
πολύ νόστιμο , αλλά αυγά-πλήρες γιαούρτι-λιπαρό κρέας, παραείναι πολλά στο ίδιο
πιάτο κατά τη γνώμη μου (φεστιβάλ χοληστερίνης τους λέω εγώ αυτούς τους συνδυασμούς). Το σφακιανό γιαχνί με γιαούρτι στο οποίο δεν βάζουμε αυγά, είναι
μια καλή εναλλακτική πρόταση.
πολύ νόστιμο , αλλά αυγά-πλήρες γιαούρτι-λιπαρό κρέας, παραείναι πολλά στο ίδιο
πιάτο κατά τη γνώμη μου (φεστιβάλ χοληστερίνης τους λέω εγώ αυτούς τους συνδυασμούς). Το σφακιανό γιαχνί με γιαούρτι στο οποίο δεν βάζουμε αυγά, είναι
μια καλή εναλλακτική πρόταση.
ωραιος συνδιασμος!θα προτιμησω κουνελι!
Ειρήνη και με τα δυό είναι πολύ ωραίο το φαγάκι αυτό! Η Οζλέμ παρακάτω το λέει και με αρνάκι!
ενδιαφερουσα. για κουνελι ουτε συζητηση στο σπιτι μου! αν το φιαξω θα το φαω μονη μου!!! οποτε η υποχρεωτικη επιλογη παει στο κοτοπουλο.
καλη κυριακη
Είναι δύσκολο κρέας Ειρήνη. Ή το λατρεύεις ή το μισείς!
Απίθανος συνδιασμός!Είδα αυτό το γιαούρτι με την πέτσα πρωί πρωί και νοστάλγησα αυτό που έφτιαχνε η μανούλα μου πριν χρόνια με αληθινό γάλα, (αν κι έχω πρόσβαση σε καλό τυροκομείο) οι μνήμες είναι μνήμες.
Καλημέρα και καλή Κυριακή.
Ξανθή είναι πολύ ωραίο πιάτο και οφείλει τη νοστιμιά του εν πολλοίς στην ποιότητα των υλικών!
einai to pio agapimeno mou piatto Vita! ftiaxnoume edw pera kai me katsikisio. Ygeia sta xerakia sou!
Χαίρομαι που σου αρέσει Οζλέμ! Όταν λες κατσικίσιο εννοείς από μικρό κατσικάκι ή αίγα; Είμαι περίεργη!
oxi den eisai periergi, kai emena mou endiaferei tis leptomeries 100%. ennow apo mikro katsikaki -kai episis edw pera leme se mikra katsikakia "galaktos" i "san gala".
Το κουνελάκι δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ έτσι, αλλά βρήκα την συνταγή εξαιρετική, κάποια στιγμή πρέπει να το δοκιμάσω!
Φιλιά Βαγγελιώ μου!
Έλενα είναι παλιά συνταγή. Είναι συχνός συνδυασμός στην Κρήτη το γιαούρτι με το κρέας!
Πολύ ιδιαίτερη συνταγή με ενδιαφέροντα υλικά. Θα την προτιμήσω όμως με κοτόπουλο, γιατί το κουνέλι το μαγειρεύω αλλά δεν το τρώω!
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Ελένη είναι πολύ ωραία και με κοτόπουλο!
Τόσα χρόνια στην Κρήτη έπρεπε να την ξερω αυτή την συνταγή και όμως την βλεπω πρωτη φορα… μου φαινεται πεντανόστιμη..σιγουρα θα την δοκιμάσω…αν και το αγαπημενο κρεας ειναι το κατσικακι… που το έφιαξες σε αλλη σου ανάρτηση Σφακιανό..γιαχνί..να έχεις μια όμορφη εβδομαδα..
Μη μου πεις Ρούλα! Κι όμως την σερβίρουν και σε ταβέρνες ! Ίσως έχεις δοκιμάσει γεμιστό κουνελάκι;
Το έχω ξαναδεί αυτό το φαγητό αλλά ποτέ δεν έτυχε να το φάω.
Μου φαίνεται πολύ δελεαστικό και δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να είναι στη γεύση. Σίγουρα πάντως νόστιμο!!
Καλό σου βράδυ!
Ναι Χρυσαυγή μου. Είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο!
Βαγγελιώ μου καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Υπέροχη συνταγή, μέσα σε όλη την απλότητά της είναι πεντανόστιμη!!
Θα τη φτιάξω με κοτόπουλο και είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψουμε!
Να μπορούσα να βρω και στακοβούτυρο της προκοπής εδώ στην Αθήνα τι καλά που θα ήταν!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!
Μπορείς να βάλεις καλό νωπό βούτυρο ή γάλακτος Ερμιόνη. Θα σας αρέσει. Αν την φτιάξεις θέλω τη γνώμη σου, ναι;
Εμείς μετά την 2μηνη φιλοξενία του φουκαρά του Μπάκς, τον επιστρέψα δυστυχώς με πρόβλημα στο ένα ποδαράκι, βγάλαμε το κουνελάκι από την διατροφή της οικίας μας Βαγγελιώ μου αγαπημένη!
Ετσι μόνον κοιτώ τα δικά σου και ονειρεύομαι…πως θα μπορούσα να το κάνω με κοτόπουλο πλέον τούτο τα φαγάκι σου.
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις.
Χαχα Πηνελόπη! δεν είναι εύκολη η ζωή με ένα κουνέλι στα πόδια μας, αλλά κατανοώ το συναισθηματικό δέσιμο! Μη πάρετε ποτέ κοτοπουλάκι 🙂
Και με κουνέλι και με κοτόπουλο, μου αρέσει εξίσου το συγκεκριμένο πιάτο! Μπορεί τα υλικά να είναι απλά, αλλά ο συνδυασμός τους δημιουργεί το τέλειο αποτέλεσμα! Ευχαριστούμε για την ωραία πρόταση! Καλή εβδομάδα!
Καλώς όρισες sundayspoon και ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο!
Βαγγελιώ μου τι μου έκ;ανες πρωί πρωί, υπέροχο, ζηλευτό το φαγάκι σου!
Κάνω ένα πιάτο με κοτόπουλο, γιαούρτι και λαχανικά αλλά με διαφορετική τεχνική, μου άνοιξε νέους δρόμους η συνταγή σου!
φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
Το έχεις βάλει στο blog Έρη; Θα ήθελα να το δω!
Βαγγελιώ μου πάρα πολύ ωραίο φαγάκι!Ιδιαίτερη συνταγή και με κοτόπουλο θα πρέπει να γίνεται πεντανόστιμο συμφωνείς;
Φιλιά!
Ναι Ελένη μου και με κοτόπουλο είναι εξίσου νόστιμο!
Άργησα το ξέρω, ο blogger κάνει κολπάκια τελευταία, μου άρεσε η ιδέα πάρα πολύ!!!
Αυτό μας έλειπε Λίλα! Τα προβλήματα του blogger! Ευτυχώς δεν μου έτυχαν ακόμη!
Από τα ωραία πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μάλιστα φαίνεται ότι η συνταγή ταξίδεψε από την Ήπειρο προς της Κρήτη μαζί με τους Ηπειρώτες τεχνίτες πέτρας που κατέβαιναν να δουλέψουν στο νησί. Ταιριάζει εξαιρετικά με το κουνέλι και με το κατσίκι, με το κοτόπουλο δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα… μια επόμενη φορά 🙂
Σήμερα, έχω ξεπαγώσει κουνελάκι και έψαχνα για συνταγή εκτός από στιφάδο. Η συνταγή σας μου φαίνεται πολύ καλή, και θα την κάνω. Αυτό που θέλω να ρωτήσω και παρακαλώ θερμά για μια απάντηση, είναι αν γίνεται και είναι νόστιμος ο λαγός με αυτή την συνταγή. Έχω στον καταψύκτη λαγό και θέλω να τον προσφέρω μαζί με άλλα εδέσματα στο τραπέζι που θα κάνω για την απόκτηση του πτυχίου της κόρης μου. Επίσης, άν υπάρχει και κάποια άλλη καλή συνταγή για λαγό εκτός από το στιφάδο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.