Αλμυρά

Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο

 

Άκρως παραδοσιακή συνταγή σήμερα!
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Με δυο υλικά που αγαπά η
κρητική κουζίνα . Απλή , με ελάχιστα υλικά συνταγή με την οποία μπορούμε να
μαγειρέψουμε τόσο το κουνέλι όσο και το κοτόπουλο. Δεν  την  φτιάχνω
με άλλα κρέατα, και νομίζω ότι δεν
συνηθίζεται με μοσχάρι και χοιρινό . Δεν είναι τυχαία η επιλογή των
συγκεκριμένων . Νομίζω ότι ένα πιο λιπαρό κρέας θα έκανε ιδιαίτερα βαρύ  το φαγητό . Εξάλλου η ξινή γεύση του
γιαουρτιού ταιριάζει πολύ με το κουνέλι
και με το κοτόπουλο.
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Ειδικά το κουνέλι συνηθίζουμε να το συνδυάζουμε εδώ στην
Κρήτη με τυρί και με γιαούρτι.  Υπάρχει
στο παραδοσιακό μας εδεσματολόγιο κουνέλι γεμιστό  με μυζήθρα,  που θα το μαγειρέψω κάποια στιγμή ,  όταν τα πρόσωπα στο τραπέζι μου είναι αρκετά
για να καταναλώσουν ένα ολόκληρο κουνέλι. Αλλά και τούτο εδώ το πιάτο είναι
πολύ νόστιμο και χορταστικό. Συνδυάζεται με πιλάφι , ή τηγανητές πατατούλες και
με πράσινη σαλάτα και είναι μια καλή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι μας
καθώς είναι πιο νόστιμο όταν σερβιριστεί ζεστό.
Όπως έχω ξαναγράψει το κουνέλι είναι νοστιμότερο όταν
καταναλώνεται σιτεμένο. Μπορούμε να  το
αφήσουμε λίγες μέρες στην κατάψυξη μετά που θα το αγοράσουμε και μετά που θα το
αποψύξουμε  να το αφήσουμε για 1-2 ώρες σε νερό μέσα στο οποίο έχουμε
διαλύσει  λίγο ξύδι. Έτσι το κρέας του
γίνεται νοστιμότερο με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσουμε να το μαγειρέψουμε. Ας
δούμε τώρα τον συγκεκριμένο που επισημαίνω ξανά ότι είναι κατάλληλος και για
κοτόπουλο.
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Υλικά:
1 κουνέλι περίπου 1,5 κιλό ( ή ένα κοτόπουλο ίδιου βάρους)
Μισό κιλό γιαούρτι
 3-4 αυγά
½ κούπα ελαιόλαδο
Προαιρετικά, 1-2  κουταλιές  βούτυρο γάλακτος (ιδανικά στακοβούτυρο)
Αλάτι και πιπέρι  και
προαιρετικά ρίγανη
Επί το έργον:
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Κόβουμε σε μερίδες και  πλύνομε καλά το κουνέλι μας (ή το κοτόπουλό
μας) . Το βάζουμε τουλάχιστον μια ώρα  σε
νερό  με λίγο ξύδι (2-3 κουταλιές). Μετά
στρώνουμε τα κομμάτια του σε κατάλληλο σκεύος σε μια στρώση αλλά ίσα που να
χωράει.
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σκορπάμε εδώ κι εκεί
το βούτυρο σε κομματάκια. Προσθέτουμε και μισή κούπα νεράκι και το βάζουμε στο
φούρνο,  στους 200 βαθμούς  μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει.
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
 Χτυπάμε
σε μπολ το γιαούρτι με τα αυγά και λίγο αλατοπίπερο
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Περιχύνουμε  το κουνέλι.
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι
να ψηθεί η σάλτα και να πήξει, και να αποκτήσει μια χρυσή κρούστα.
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες
τηγανητές και  με πράσινη σαλάτα.
Κουνέλι ή κοτόπουλο με γιαούρτι στο φούρνο
Παρατηρήσεις:
1) Οι ποσότητες της σάλτσας γιαουρτιού είναι ενδεικτικές. Σ’
εμάς ας πούμε αρέσει η σάλτσα γιαουρτιού και πάντα βάζω λίγη παραπάνω από την προβλεπόμενη.
Πάντως η αναλογία γιαούρτι – αυγά είναι 1/3 κιλό γιαούρτι -3 ή 4 αυγά ανάλογα με
το μέγεθός τους ώστε να γίνεται πηκτή και νόστιμη με το ψήσιμο.
2) Χρησιμοποίησα ντόπιο πρόβειο γιαούρτι αλλά είναι πολύ
νόστιμο και με γιαούρτι αγελάδας όχι εντελώς άπαχο. Έβαλα δύο αυγά γιατί μαγείρεψα μισό κουνελάκι.
3) Καλό είναι το κρέας να χωρά ίσα ίσα στο ταψάκι για να μη κυλίσει η σάλτσα και δεν το καλύψει.
4)Πολλοί φτιάχνουν αυτή τη συνταγή και με αρνάκι . Είναι
πολύ νόστιμο , αλλά αυγά-πλήρες γιαούρτι-λιπαρό κρέας, παραείναι πολλά στο ίδιο
πιάτο κατά τη γνώμη μου (φεστιβάλ χοληστερίνης τους λέω εγώ αυτούς τους συνδυασμούς).  Το σφακιανό γιαχνί   με γιαούρτι στο οποίο δεν βάζουμε αυγά, είναι
μια καλή εναλλακτική πρόταση.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο