Διατροφή & υγεία

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την σκοπιά του διαιτολόγου

Μπακαλιάρος σκορδαλιά από την σκοπιά του διαιτολόγου

Το παραδοσιακό γεύμα την 25η Μαρτίου αλλά και την Κυριακή των Βαΐων είναι ο γνωστός μας μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Άραγε όμως εκτός από ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια το συγκεκριμένο φαγητό θα μπορούσε να μας προσφέρει και κάποια θρεπτική αξία;

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα 2 κύρια τρόφιμα που απαρτίζουν το συγκεκριμένο φαγητό:

Μπακαλιάρος. Είναι πλούσιος σε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτείνες που ο οργανισμός μπορεί να τις αξιοποιήσει καλύτερα. Επίσης είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα τα οποία παρουσιάζουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα περιέχει μία σειρά βιταμινών (A,D, B12, κλπ) αλλά και ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο κλπ).

Σκορδαλιά. Περιέχει πατάτες, ψωμί τα οποία συμπληρώνουν το γεύμα με υδατάνθρακες. Ειδικά οι πατάτες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C αλλά και ιχνοστοιχείων πχ. κάλιο. Επίσης περιέχει σκόρδο το οποίο θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες αλλά και την πρόωρη γήρανση.

Tip: Για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο την θρεπτική της αξίας μπορείτε να προσθέσετε καρύδια τα οποία δεν θα προσθέσουν μόνο γεύση αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων, περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές στερόλες προσδίδοντας και μία καρδιοπροστατευτική ασπίδα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα διότι μία μέτρια κατανάλωση του συγκεκριμένου φαγητού μπορεί να ξεπεράσει τις 700 θερμίδες. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να καταναλώσουμε το συγκεκριμένο έδεσμα αλλά να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί την επόμενη ημέρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο