Το παραδοσιακό γεύμα την 25η Μαρτίου αλλά και την Κυριακή των Βαΐων είναι ο γνωστός μας μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Άραγε όμως εκτός από ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια το συγκεκριμένο φαγητό θα μπορούσε να μας προσφέρει και κάποια θρεπτική αξία;
Παρακάτω θα αναλύσουμε τα 2 κύρια τρόφιμα που απαρτίζουν το συγκεκριμένο φαγητό:
• Μπακαλιάρος. Είναι πλούσιος σε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτείνες που ο οργανισμός μπορεί να τις αξιοποιήσει καλύτερα. Επίσης είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα τα οποία παρουσιάζουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα περιέχει μία σειρά βιταμινών (A,D, B12, κλπ) αλλά και ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο κλπ).
• Σκορδαλιά. Περιέχει πατάτες, ψωμί τα οποία συμπληρώνουν το γεύμα με υδατάνθρακες. Ειδικά οι πατάτες είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C αλλά και ιχνοστοιχείων πχ. κάλιο. Επίσης περιέχει σκόρδο το οποίο θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες αλλά και την πρόωρη γήρανση.
Tip: Για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο την θρεπτική της αξίας μπορείτε να προσθέσετε καρύδια τα οποία δεν θα προσθέσουν μόνο γεύση αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων, περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές στερόλες προσδίδοντας και μία καρδιοπροστατευτική ασπίδα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα διότι μία μέτρια κατανάλωση του συγκεκριμένου φαγητού μπορεί να ξεπεράσει τις 700 θερμίδες. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει από το να καταναλώσουμε το συγκεκριμένο έδεσμα αλλά να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί την επόμενη ημέρα.
— Υπέροχο άρθρο καταπληκτική ανάλυση. Χαίρομαι για την νοημοσύνη σας.
Σας ευχαριστούμε πολύ!