Vegan/vegetarian

Ντοματοσαλάτα με …ροδάκινα!

Ντοματοσαλάτα με …ροδάκινα!

Ένας πολύ πρωτότυπος συνδυασμός!

Θα έχετε αντιληφθεί οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας πως μου αρέσουν οι πειραματισμοί και οι δοκιμές. Θέλω να δοκιμάζω σε νέες παρασκευές τα εκλεκτά προϊόντα που παράγει ο τόπος που μου, η χώρα μου. Στο πλαίσιο αυτό, «κλέβω» συνταγές και συνδυασμούς που βρίσκω σε sites απ’ όλο τον κόσμο και τις προσαρμόζω στα δικά μου μέτρα!

Ντοματοσαλάτα με …ροδάκινα!

Είμαι δηλαδή οπαδός των «εισαγόμενων συνταγών» και όχι των «εισαγόμενων υλικών». Θα με έλεγα και locavore αν και η ακτίνα των προϊόντων που συνηθίζω να βάζω στο σπίτι μου δεν είναι ακριβώς 100 miles που απαιτεί κατά πολλούς ο όρος, αφού πολλά υλικά που παράγονται σε όλη την Ελλάδα βρίσκουν τη θέση τους στην κουζίνα μου. Επίσης κάποιες –σπάνιες φορές- θα έχω και κάποιο εισαγόμενο υλικό, οπότε δεν θα αποδώσω αυτόν τον χαρακτηρισμό στον εαυτό μου ή έστω με θεωρώ locavore ειδικού τύπου!

Ντοματοσαλάτα με …ροδάκινα!

Άλλωστε όλοι, ακόμη και οι πιο φανατικοί της τοπικότητας, 1-2 υλικά εισαγόμενα σίγουρα τα χρησιμοποιούν. Δεν ξέρω να παράγεται πουθενά στην Ελλάδα πιπέρι ή κανέλα, ξέρετε εσείς; Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν αποκλείσει τον παστό μπακαλιάρο και κάποια άλλα, ιδιαίτερα υλικά επειδή είναι εισαγόμενα.Υπενθυμίζω σε όσους έχουν ακουστά τον όρο και διευκρινίζω σε όσους δεν τον γνωρίζουν πως locavore σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης είναι «person who only eats food that is grown or produced in their local area».

Ντοματοσαλάτα με …ροδάκινα!

Με αυτά λοιπόν τα εξαιρετικά υλικά και προϊόντα μας, προσπαθώ να δοκιμάζω συνταγές που βρίσκω τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο. Πάντα είχα πρόσβαση σε «εισαγόμενες» συνταγές λόγω φίλων και συγγενών που ζούσαν ή σπούδαζαν στο εξωτερικό οπότε με προμήθευαν βιβλία και περιοδικά με συνταγές. Άλλωστε η μαμά μου έπαιρνε πάντα τη “ΓΥΝΑΙΚΑ” και άλλα περιοδικά με αξιόπιστες στήλες μαγειρικής. Έτσι ευτυχώς ξεκαθάρισα πολύ γρήγορα τι ήταν ας πούμε η αυθεντική καρμπονάρα και τι το (κακοπαθημένο) σουφλέ!

Ντοματοσαλάτα με …ροδάκινα!

Η συγκεκριμένη λοιπόν ντοματοσαλάτα είναι παρασκευασμένη με ντομάτες Κρήτης, νεκταρίνια και καρύδια Ημαθίας (τα τελευταία από αγαπημένο μου μπατζανάκη), ελαιόλαδο Κρήτης, ξινομυζήθρα Κρήτης, και ελληνικό βαλσάμικο. Το δηλώνω άλλωστε και στην περιγραφή του site, ότι εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές το site περιέχει και σύγχρονες συνταγές, πάντα με βάση τα δικά μας προϊόντα! Τέτοιες συνταγές μάλιστα δεν τις βάζω στην στήλη με τις εισαγόμενες γιατί έτσι καταργώ την αυθεντικότητα κάποιων συνταγών άλλων χωρών και δεν το θέλω.

Ντοματοσαλάτα με …ροδάκινα!

Η συγκεκριμένη σαλάτα ήταν “της μόδας” φέτος. Tην είδα σε πολλά περιοδικά και δημοσιεύσεις, οπότε ήθελα να δοκιμάσουμε κι εμείς τον συνδυασμό. Παρόλο που ως συνδυασμός δίχασε όσους τη δοκίμασαν (δηλαδή, μέχρι ένα «καλλιά είχα εγώ το αγγουράκι από τα νεκταρίνια»), στους  περισσότερους άρεσε. Δοκιμάστηκε αρκετές φορές ως προς τις αναλογίες των υλικών οπότε κρίθηκε άξια προς δημοσίευση, για να τη δοκιμάσουν όσοι θέλουν όσο υπάρχουν ακόμη ροδάκινα!

Παρατηρήσεις

  • Οι συνταγές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο παραπάνω συνδυασμός πρότειναν περισσότερα ροδάκινα από ντομάτες! Ίσως επειδή δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τόση γλύκα στις σαλάτες μας, εγώ ανέτρεψα ουσιαστικά τις αναλογίες.
  • Οι περισσότερες από τις συνταγές που είδα στο διαδίκτυο συστήνουν κατσικίσιο τυρί για τη σαλάτα αυτή. Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσα να βάλω εκτός από ξινομυζήθρα ή φέτα. Και πρέπει να πω ότι ήταν καλύτερη για τα δικά μου γούστα η ξινομυζήθρα μας.
  • Όσον αφορά τη σύσταση του dressing, είδα ακόμη και ζάχαρη σε κάποια που θεωρώ ότι πάλι είναι έξω από τα δικά μας γούστα. Οι ξηροί καρποί ποικίλλουν οπότε αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε ό,τι μας αρέσει (ή ό,τι έχουμε!).
  • Σε μια από τις πολλές φορές που την έφτιαξα (γιατί αρκετές φορές αποτέλεσε ελαφρύ δείπνο), έβαλα και αγγουράκι. Χμ… δεν νομίζω ότι ταίριαξε!
  • Βρήκα περισσότερες συνταγές σαλάτας με σπανάκι και ροδάκινα. Εδώ τώρα είναι ακόμη ένα δικό μου «κόλλημα». Το σπανάκι συνυπάρχει εποχιακά με τα ροδάκινα σε κάποιες περιοχές; Εδώ πάντως δεν…

Υπενθυμίζω και πάλι τον διαγωνισμό μας, με πολλά και πλούσια δώρα (ανάμεσά τους και διήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο της Κρήτης). Δείτε λεπτομέρειες εδώ:

Σούπερ καλοκαιρινός διαγωνισμός από τα “Μερακλίδικα”!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο