Ένας πολύ πρωτότυπος συνδυασμός!
Θα έχετε αντιληφθεί οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας πως μου αρέσουν οι πειραματισμοί και οι δοκιμές. Θέλω να δοκιμάζω σε νέες παρασκευές τα εκλεκτά προϊόντα που παράγει ο τόπος που μου, η χώρα μου. Στο πλαίσιο αυτό, «κλέβω» συνταγές και συνδυασμούς που βρίσκω σε sites απ’ όλο τον κόσμο και τις προσαρμόζω στα δικά μου μέτρα!
Είμαι δηλαδή οπαδός των «εισαγόμενων συνταγών» και όχι των «εισαγόμενων υλικών». Θα με έλεγα και locavore αν και η ακτίνα των προϊόντων που συνηθίζω να βάζω στο σπίτι μου δεν είναι ακριβώς 100 miles που απαιτεί κατά πολλούς ο όρος, αφού πολλά υλικά που παράγονται σε όλη την Ελλάδα βρίσκουν τη θέση τους στην κουζίνα μου. Επίσης κάποιες –σπάνιες φορές- θα έχω και κάποιο εισαγόμενο υλικό, οπότε δεν θα αποδώσω αυτόν τον χαρακτηρισμό στον εαυτό μου ή έστω με θεωρώ locavore ειδικού τύπου!
Άλλωστε όλοι, ακόμη και οι πιο φανατικοί της τοπικότητας, 1-2 υλικά εισαγόμενα σίγουρα τα χρησιμοποιούν. Δεν ξέρω να παράγεται πουθενά στην Ελλάδα πιπέρι ή κανέλα, ξέρετε εσείς; Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν αποκλείσει τον παστό μπακαλιάρο και κάποια άλλα, ιδιαίτερα υλικά επειδή είναι εισαγόμενα.Υπενθυμίζω σε όσους έχουν ακουστά τον όρο και διευκρινίζω σε όσους δεν τον γνωρίζουν πως locavore σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης είναι «a person who only eats food that is grown or produced in their local area».
Με αυτά λοιπόν τα εξαιρετικά υλικά και προϊόντα μας, προσπαθώ να δοκιμάζω συνταγές που βρίσκω τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο. Πάντα είχα πρόσβαση σε «εισαγόμενες» συνταγές λόγω φίλων και συγγενών που ζούσαν ή σπούδαζαν στο εξωτερικό οπότε με προμήθευαν βιβλία και περιοδικά με συνταγές. Άλλωστε η μαμά μου έπαιρνε πάντα τη “ΓΥΝΑΙΚΑ” και άλλα περιοδικά με αξιόπιστες στήλες μαγειρικής. Έτσι ευτυχώς ξεκαθάρισα πολύ γρήγορα τι ήταν ας πούμε η αυθεντική καρμπονάρα και τι το (κακοπαθημένο) σουφλέ!
Η συγκεκριμένη λοιπόν ντοματοσαλάτα είναι παρασκευασμένη με ντομάτες Κρήτης, νεκταρίνια και καρύδια Ημαθίας (τα τελευταία από αγαπημένο μου μπατζανάκη), ελαιόλαδο Κρήτης, ξινομυζήθρα Κρήτης, και ελληνικό βαλσάμικο. Το δηλώνω άλλωστε και στην περιγραφή του site, ότι εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές το site περιέχει και σύγχρονες συνταγές, πάντα με βάση τα δικά μας προϊόντα! Τέτοιες συνταγές μάλιστα δεν τις βάζω στην στήλη με τις εισαγόμενες γιατί έτσι καταργώ την αυθεντικότητα κάποιων συνταγών άλλων χωρών και δεν το θέλω.
Η συγκεκριμένη σαλάτα ήταν “της μόδας” φέτος. Tην είδα σε πολλά περιοδικά και δημοσιεύσεις, οπότε ήθελα να δοκιμάσουμε κι εμείς τον συνδυασμό. Παρόλο που ως συνδυασμός δίχασε όσους τη δοκίμασαν (δηλαδή, μέχρι ένα «καλλιά είχα εγώ το αγγουράκι από τα νεκταρίνια»), στους περισσότερους άρεσε. Δοκιμάστηκε αρκετές φορές ως προς τις αναλογίες των υλικών οπότε κρίθηκε άξια προς δημοσίευση, για να τη δοκιμάσουν όσοι θέλουν όσο υπάρχουν ακόμη ροδάκινα!
Υλικά
2 μέτριες ντομάτες, περίπου 300 gr
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (περίπου 50 gr)
1 μεγάλο νεκταρίνι ή ροδάκινο ή γιαρμά (περίπου 150 gr)
50 gr ξινομυζήθρα
30 ml ελαιόλαδο
30 ml βαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
Την ψίχα 5-6 καρυδιών σε τέταρτα
10-15 φύλλα βασιλικού
Επί το έργον
Αφού πλύνουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε σαλατιέρα. Κόβουμε και το νεκταρίνι (ή το ροδάκινο ή το γιαρμά) σε φέτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Αλατίζουμε ελαφρά. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο και λίγο αλατοπίπερο.
Εναλλακτικά, βάζουμε τα υλικά σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά και τα κτυπάμε πολύ καλά. Σκορπάμε τα καρύδια στη σαλάτα και περιχύνουμε με το λαδόξιδο. Προσθέτουμε από πάνω την ξινομυζήθρα ή φέτα σε τρίμματα και γαρνίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού ολόκληρα ή ψιλοκομμένα. Σερβίρουμε αμέσως.
Παρατηρήσεις
- Οι συνταγές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο παραπάνω συνδυασμός πρότειναν περισσότερα ροδάκινα από ντομάτες! Ίσως επειδή δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τόση γλύκα στις σαλάτες μας, εγώ ανέτρεψα ουσιαστικά τις αναλογίες.
- Οι περισσότερες από τις συνταγές που είδα στο διαδίκτυο συστήνουν κατσικίσιο τυρί για τη σαλάτα αυτή. Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσα να βάλω εκτός από ξινομυζήθρα ή φέτα. Και πρέπει να πω ότι ήταν καλύτερη για τα δικά μου γούστα η ξινομυζήθρα μας.
- Όσον αφορά τη σύσταση του dressing, είδα ακόμη και ζάχαρη σε κάποια που θεωρώ ότι πάλι είναι έξω από τα δικά μας γούστα. Οι ξηροί καρποί ποικίλλουν οπότε αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε ό,τι μας αρέσει (ή ό,τι έχουμε!).
- Σε μια από τις πολλές φορές που την έφτιαξα (γιατί αρκετές φορές αποτέλεσε ελαφρύ δείπνο), έβαλα και αγγουράκι. Χμ… δεν νομίζω ότι ταίριαξε!
- Βρήκα περισσότερες συνταγές σαλάτας με σπανάκι και ροδάκινα. Εδώ τώρα είναι ακόμη ένα δικό μου «κόλλημα». Το σπανάκι συνυπάρχει εποχιακά με τα ροδάκινα σε κάποιες περιοχές; Εδώ πάντως δεν…
Υπενθυμίζω και πάλι τον διαγωνισμό μας, με πολλά και πλούσια δώρα (ανάμεσά τους και διήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο της Κρήτης). Δείτε λεπτομέρειες εδώ: