VIDEOS

Κλασικό κέικ πορτοκαλιού (VIDEO)

Κλασικό κέικ πορτοκαλιού (VIDEO)

Μια συνταγή τουλάχιστον 100 χρόνων!

Μια συνταγή από μικρασιάτικο τετράδιο, από τις πολύτιμες που μας έφεραν οι μικρασιάτισσες της περιοχής μας! Ένα κλασικό κέικ πορτοκαλιού με το βουτυράκι και τα αυγουλάκια του και το πλούσιο άρωμα του πορτοκαλιού. Έχει παρασκευαστεί 2 φορές σε διάστημα ενάμιση μήνα και πιστεύω πως θα είναι το κέικ του φετινού χειμώνα για μας!

Κλασικό κέικ πορτοκαλιού (VIDEO)

Ψάχνοντας λοιπόν πρόσφατα στα ηλεκτρονικά αρχεία που έχω συνταγές, ξανάνοιξα τον φάκελο με τίτλο «συνταγές της Κ.Β.» και βρήκα τις συνταγές που μου έστειλε πριν από χρόνια φίλη που μου έχει δώσει αρκετές πληροφορίες (και όχι μόνο) για τη μικρασιάτικη κουζίνα. Δικό της ήταν και το αετουδάκι που χρησιμοποίησα στη σμυρναίικη τριφτή βασιλόπιτα.

Κλασικό κέικ πορτοκαλιού (VIDEO)

Οι συνταγές από το παλιό τετράδιο που έφερε η μικρασιάτισσα γιαγιά της και που φυλάσσει ακόμη με ευλάβεια εκείνη. Μου έκανε την τιμή να μου στείλει ένα μέρος τους σε φωτογραφίες. Είναι πολύ συγκινητικό ότι κάποιες νοικοκυρές ανάμεσα στα άλλα κειμήλια που διέσωσαν και κατάφεραν να φέρουν εδώ, είναι και τετράδια συνταγών! Απόδειξη πως τις θεωρούσαν πολύτιμες, πλούτο που όφειλαν να διασώσουν! Δεν είναι πολύ συγκινητικό;

Κλασικό κέικ πορτοκαλιού (VIDEO)

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εδώ, παρόλο που η συνταγή είναι πάνω από 100 χρόνων, αναγράφονται με ακρίβεια όλα τα υλικά! Δεν υπάρχει «όσο σηκώσει», δεν υπάρχει «με το μάτι», σε αντίθεση με συνταγές άλλων παλιών τετραδίων που έχω στη διάθεση μου. Φυσικά η μονάδα μέτρησης είναι το δράμι αλλά όλα είναι μετρημένα με ακρίβεια οπότε είναι πολύ εύκολη η μετατροπή τους σε σύγχρονες μονάδες. Το νεροπότηρο παλιού τύπου είναι 250 ml.

Κλασικό κέικ πορτοκαλιού (VIDEO)

Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι το γλυκό αναγράφεται ως «κεκ πορτοκαλιού», ονομασία που είχαν τα κέικ στη χώρα μας για πολλά χρόνια. Προσωπικά, θυμάμαι να αποκαλούν κεκ τα κέικ όταν ήμουν παιδί, πολλές νοικοκυρές!

Κλασικό κέικ πορτοκαλιού (VIDEO)

Αλλά ας δούμε την παλιά κλασική συνταγή για το «κεκ πορτοκαλιού»!

Παρατηρήσεις

  • Η ποσότητα του κέικ είναι για φόρμα 24 νούμερο, με στεφάνι (στο βίντεο) ή χωρίς στεφάνι. Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης τέτοιου μεγέθους αποφεύγουμε το βουτύρωμα-αλεύρωμα της φόρμας.
  • Στο βίντεο πρόσθεσα και το ξύσμα του πορτοκαλιού όπως θα είδατε, παρόλο που δεν αναγράφεται στα υλικά. Την πρώτη φορά επειδή τα πορτοκάλια μου δεν ήταν κατάλληλα για ξύσμα, αντί για ξύσμα έβαλα 1 κουταλιά μαρμελάδα πορτοκαλιού για να ενισχύσω το άρωμα. Ταίριαξε και η μαρμελάδα. Πολύ θα ταιριάξει και γλάσο πορτοκαλιού στην επικάλυψη, αλλά για μας αρκεί η άχνη.
  • Χρησιμοποίησα και τις 2 φορές βούτυρο αγελάδας από πλάκα, σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Δείτε και εδώ τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ.
  • Nα ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την κυρία Κ.Β. που μου έχει παραχωρήσει με μεγάλη προθυμία το πολύτιμο υλικό της!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο