Μια συνταγή τουλάχιστον 100 χρόνων!
Μια συνταγή από μικρασιάτικο τετράδιο, από τις πολύτιμες που μας έφεραν οι μικρασιάτισσες της περιοχής μας! Ένα κλασικό κέικ πορτοκαλιού με το βουτυράκι και τα αυγουλάκια του και το πλούσιο άρωμα του πορτοκαλιού. Έχει παρασκευαστεί 2 φορές σε διάστημα ενάμιση μήνα και πιστεύω πως θα είναι το κέικ του φετινού χειμώνα για μας!
Ψάχνοντας λοιπόν πρόσφατα στα ηλεκτρονικά αρχεία που έχω συνταγές, ξανάνοιξα τον φάκελο με τίτλο «συνταγές της Κ.Β.» και βρήκα τις συνταγές που μου έστειλε πριν από χρόνια φίλη που μου έχει δώσει αρκετές πληροφορίες (και όχι μόνο) για τη μικρασιάτικη κουζίνα. Δικό της ήταν και το αετουδάκι που χρησιμοποίησα στη σμυρναίικη τριφτή βασιλόπιτα.
Οι συνταγές από το παλιό τετράδιο που έφερε η μικρασιάτισσα γιαγιά της και που φυλάσσει ακόμη με ευλάβεια εκείνη. Μου έκανε την τιμή να μου στείλει ένα μέρος τους σε φωτογραφίες. Είναι πολύ συγκινητικό ότι κάποιες νοικοκυρές ανάμεσα στα άλλα κειμήλια που διέσωσαν και κατάφεραν να φέρουν εδώ, είναι και τετράδια συνταγών! Απόδειξη πως τις θεωρούσαν πολύτιμες, πλούτο που όφειλαν να διασώσουν! Δεν είναι πολύ συγκινητικό;
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι εδώ, παρόλο που η συνταγή είναι πάνω από 100 χρόνων, αναγράφονται με ακρίβεια όλα τα υλικά! Δεν υπάρχει «όσο σηκώσει», δεν υπάρχει «με το μάτι», σε αντίθεση με συνταγές άλλων παλιών τετραδίων που έχω στη διάθεση μου. Φυσικά η μονάδα μέτρησης είναι το δράμι αλλά όλα είναι μετρημένα με ακρίβεια οπότε είναι πολύ εύκολη η μετατροπή τους σε σύγχρονες μονάδες. Το νεροπότηρο παλιού τύπου είναι 250 ml.
Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι το γλυκό αναγράφεται ως «κεκ πορτοκαλιού», ονομασία που είχαν τα κέικ στη χώρα μας για πολλά χρόνια. Προσωπικά, θυμάμαι να αποκαλούν κεκ τα κέικ όταν ήμουν παιδί, πολλές νοικοκυρές!
Αλλά ας δούμε την παλιά κλασική συνταγή για το «κεκ πορτοκαλιού»!
Υλικά
80 gr βούτυρο
320 gr ζάχαρη
320 gr αλεύρι
4 αυγά
250 ml χυμό πορτοκαλιού (εγώ έβαλα και το ξύσμα)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ( 5 ml )
Λίγη αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
Επί το έργον
Δείτε την παρασκευή του κέικ στο βίντεο κι αν κάτι χρειάζεται διευκρινίσεις, εδώ είμαστε να τις δώσουμε… Δείτε επίσης τις παρατηρήσεις μας, συνήθως βοηθούν και αυτές.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Η ποσότητα του κέικ είναι για φόρμα 24 νούμερο, με στεφάνι (στο βίντεο) ή χωρίς στεφάνι. Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης τέτοιου μεγέθους αποφεύγουμε το βουτύρωμα-αλεύρωμα της φόρμας.
- Στο βίντεο πρόσθεσα και το ξύσμα του πορτοκαλιού όπως θα είδατε, παρόλο που δεν αναγράφεται στα υλικά. Την πρώτη φορά επειδή τα πορτοκάλια μου δεν ήταν κατάλληλα για ξύσμα, αντί για ξύσμα έβαλα 1 κουταλιά μαρμελάδα πορτοκαλιού για να ενισχύσω το άρωμα. Ταίριαξε και η μαρμελάδα. Πολύ θα ταιριάξει και γλάσο πορτοκαλιού στην επικάλυψη, αλλά για μας αρκεί η άχνη.
- Χρησιμοποίησα και τις 2 φορές βούτυρο αγελάδας από πλάκα, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Δείτε και εδώ τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ.
- Nα ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την κυρία Κ.Β. που μου έχει παραχωρήσει με μεγάλη προθυμία το πολύτιμο υλικό της!
Καλησπέρα σας κ. Κασσαπάκη.
Αν μου επιτρέπετε, έχω παρατηρήσει πως όταν προσθέτετε σόδα στις γλυκές παρασκευές σας τη διαλύετε πρώτα στο όξινο στοιχείο της συνταγής, με αποτέλεσμα να αντιδρά (παράγοντας το επιθυμητό αέριο) πριν μπει το γλυκό για ψήσιμο και όχι κατά τη διάρκεια αυτού, καθιστώντας την έτσι στην ουσία ανενεργή.
Αν θέλετε, δοκιμάστε να την κοσκινίσετε μαζί με το αλεύρι, ανακατέψτε το μίγμα (για να αναμιχθεί η σόδα ομοιόμορφα) και ενσωματώστε το στα υγρά στοιχεία της συνταγής την τελευταία στιγμή, αμέσως πριν μπει στο φούρνο, ώστε να επωφεληθείτε της δράσης της για ένα πολύ πιο αφράτο αποτέλεσμα.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή (και για όλο τον πλούτο του ιστολογίου σας), θα τη δοκιμάσω μιας και μόλις αγόρασα τα πρώτα πορτοκάλια της εποχής.
Τους χαιρετισμούς μου από Γαλλία.
Σας ευχαριστώ για την παρέμβαση! Δοκιμάστηκε και όντως ήταν αφράτο το κέικ, αλλά μας φάνηκε πως μύριζε περισσότερο η σόδα. Θα επαναλάβω τη δοκιμή. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και το ενδιαφέρον σας για τις παρασκευές μου! Να είστε καλά, τους χαιρετισμούς μας από Κρήτη.
Καλημέρα σας. Κι εγώ τη δοκίμασα με μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα (κοφτό) και μια κουταλιά του γλυκού baking powder (μόνο με σόδα είναι όντως πιο έντονη στη γεύση και σκουραίνει και πιο γρήγορα το εξωτερικό του κέικ). Στη δεύτερη δοκιμή χθες, διπλασίασα τα λιπαρά (πρόσθεσα ίση ποσότητα από σπορέλαιο στο βούτυρο) και έγινε εξαιρετικό – βούτυρο για τη γεύση και σπορέλαιο για να μείνει πιο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Τώρα ξαναδιαβάζω τις μηλόπιτές σας και από βδομάδα θα περάσω και σ’ αυτές. Καλή συνέχεια.
Εξαιρετικές παραμβάσεις! Ευχαριστούμε που τις μοιραστήκατε. Θα χαρώ να βρείτε ενδιαφέρουσες και τις μηλόπιτες της σελίδας και να παρέμβετε δημιουργικά και σ’αυτές!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου, χθες το απόγευμα έκανα το κεκ πορτοκαλιού και σήμερα έχει μείνει το 1/4. Από τα καλύτερα κέικ που έχω φτιάξει. Αχ…αυτές οι μικρασιατισες τι μαγείρισσες υπηρξαν….μπράβο στην κυρία που σου έδωσε τη συνταγή και σε ευχαριστώ που τη μοιράστηκες μαζί μας. Φιλιά πολλά.
Κι εμείς το λατρέψαμε! Παρόλο που έχω καθιερώσει για την καθημερινότητά μας κέικ ελαιολάδου, τούτο είναι ωραίο και γιατί έχει σχετικά λίγο βούτυρο! Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου!
πολύ θα ήθελα κ Κασαπακη να αφαιρέσω την ζάχαρη για ειδικούς λόγους μπορώ να βάλω μέλι?
Μπορούμε συνήθως να κάνουμε την αντικατάσταση, αλλά θέλει δοκιμές γιατί η ποσότητα του αλευριού πρέπει να προσαρμοστεί. Συνήθως η ποσότητα του μελιού είναι τα 3/4 της ποσότητας της ζάχαρης. Αν κάνετε δοκιμή, πείτε μας…