Συνοδεύει ωραία και το φαγητό μας!
Αυτό το Χριστόψωμο είναι ήδη το τρίτο που υπάρχει σε τούτο το site. Τα άλλα δυο όμως είναι γλυκά ψωμιά το ένα νηστίσιμο, το άλλο σκέτο γλύκισμα με τα αυγά του και το βουτυράκι του. Και τα δυο θαυμάσια για το πρωινό των Χριστουγέννων. Ειδικά το δεύτερο, μου έχουν πει πολλές φίλες πως το έχουν φτιάξει και ως βασιλόπιτα! Τούτο εδώ είναι χωρίς ζάχαρη, μόνο με “μια ιδέα” μέλι, σχεδόν άγλυκο.
Πέρυσι, είπα μετά από χρόνια να κάνω Χριστόψωμο που να συνοδεύει φαγητό, να μην είναι γλυκό. Να έχει τα αρώματά του, να διαφέρει από το καθημερινό μας ψωμί και σε στόλισμα και σε γεύση αλλά να μην είναι γλυκό. Στο περυσινό είχα χρόνο διαθέσιμο, θα ήμασταν και κάμποσοι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και έφτιαξα διπλή δόση και μάλιστα με προζύμι!
Υποσχέθηκα προχθές τη συνταγή και σήμερα-ανάμεσα σε πολλές άλλες δουλειές-είπα ότι είναι ώρα να το ξαναφτιάξω αφού μάλιστα ήδη κάποιες φίλες μου είπαν πως το περιμένουν. Φέτος το έφτιαξα με μαγιά για να μειώσω το χρόνο της παρασκευής, με τα μισά περυσινά υλικά. Άλλωστε με μαγιά ήταν η αρχική μου συνταγή.
Θα γράψω τα υλικά με τις ποσότητες που έβαλα σήμερα, για ένα μικρού μεγέθους Χριστόψωμο. Είναι η μισή δόση και αν το θέλουμε μεγαλύτερο μπορούμε να τα διπλασιάσουμε.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Υλικά
Περίπου 500 gr αλεύρι σκληρό και 1-2 κουταλιές για το ζύμωμα
40 gr νωπή μαγιά ή 120-150 gr φρεσκοαναπιασμένο ζωηρό προζύμι
100 ml χλιαρό νερό
1/3 κούπας (περίπου 80 ml) χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας (περίπου 80 ml) ελαιόλαδο
1/3 κούπας (περίπου 80 ml) κρασί
1 κουταλιά μέλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι κόλιανδρο ή γλυκάνισο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι αλάτι
Για την επικάλυψη, 4-5 καρύδια και λίγο μέλι διαλυμένο σε νερό
Επί το έργον
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές αλεύρι (από το συνολικό). Σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε να φουσκώσει. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι (κρατάμε 2-3 κουταλιές, μπορεί να μη το πάρει όλο), κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά (λάδι-χυμό-κρασί) που είναι όλα μαζί 1 κούπα (250ml).
Προσθέτουμε και το μέλι και τα αρωματικά, και το φουσκωμένο μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε πολύ καλά (εγώ ζυμώνω στο μίξερ 7-8 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα με το γάντζο, αλλά μπορούμε και στο χέρι) μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή που δεν κολλά όμως στα χέρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ανεβεί σε μέρος που δεν έχει ρεύματα.
Όταν περίπου διπλασιαστεί σε όγκο (σήμερα πήρε μόνο 1 ώρα), ζυμώνουμε να ξανακατεβεί το ζυμάρι. Κρατάμε το 1/5 ή το ¼ της ζύμης για το στόλισμα και πλάθουμε το υπόλοιπο σε στρογγυλό καρβελάκι.
Αλείφουμε με το νερόμελο, και τοποθετούμε πάνω τα «στολίσματα» που θέλουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε να ξανανεβεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο (αντιστάσεις) για 40-45 λεπτά περίπου. Το ταψάκι στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά του φούρνου. Αν μας φαίνεται ότι “αρπάζει” η επιφάνεια καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος.
Αν ζυμώσουμε με προζύμι, θα το βάλουμε στο μπολ ανάμειξης, θα προσθέσουμε τα υγρά υλικά, τα αρωματικά και το αλεύρι με το αλάτι και θα ζυμώσουμε. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε νερό χλιαρό ώστε η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. Εδώ οι φάσεις της περυσινής παρασκευής με προζύμι:
Και το αποτέλεσμα (εξωτερικά και εσωτερικά):
Παρατηρήσεις
- Σήμερα είχα μόνο 25 gr νωπή μαγιά και έβαλα και 1 κουταλάκι ξηρή (περίπου 4 gr είναι αυτό)
- Πέρυσι με το προζύμι (300 gr προζύμι στο 1 κιλό αλεύρι), έβαλα λιγότερο από 100 ml νερού σε ολόκληρη τη δόση. Η περυσινή φόρμα ήταν μικρή για την ποσότητα της ζύμης και βγήκε πολύ ψηλό. Θα ήταν καλύτερο σε 28 νούμερο ταψί.
- Αν φτιάξουμε διπλή δόση (1 κιλό αλεύρι) θα αυξηθεί και ο χρόνος ψησίματος.
- Τα αρώματα μπορούν να αλλάξουν (ακόμη και άρωμα μαστίχας μπορούμε να βάλουμε σε μαστιχόνερο ή σε μαστιχέλαιο ή αλεσμένη με ελάχιστη ζάχαρη αν έχουμε μόνο κόμπους).
- Σήμερα, 23-12-2020, μετά από 2ωρη διακοπή του ρεύματος, δεν μπορώ να σας δείξω το φετινό μου ψωμάκι. Επιφυλάσσομαι, να συμπληρώσω την ανάρτηση με νέες φωτογραφίες! Οι φωτογραφίες της εισαγωγής είναι περυσινές.