Γιορτινά

Χριστόψωμο χωρίς ζάχαρη, με μαγιά ή φυσικό προζύμι

Χριστόψωμο χωρίς ζάχαρη, με μαγιά ή φυσικό προζύμι

Συνοδεύει ωραία και το φαγητό μας!

Αυτό το Χριστόψωμο είναι ήδη το τρίτο που υπάρχει σε τούτο το site. Τα άλλα δυο όμως είναι γλυκά ψωμιά το ένα νηστίσιμο, το άλλο σκέτο γλύκισμα με τα αυγά του και το βουτυράκι του. Και τα δυο θαυμάσια για το πρωινό των Χριστουγέννων. Ειδικά το δεύτερο, μου έχουν πει πολλές φίλες πως το έχουν φτιάξει και ως βασιλόπιτα! Τούτο εδώ είναι χωρίς ζάχαρη, μόνο με “μια ιδέα” μέλι, σχεδόν άγλυκο.

Χριστόψωμο χωρίς ζάχαρη, με μαγιά ή φυσικό προζύμι

Πέρυσι, είπα μετά από χρόνια να κάνω Χριστόψωμο που να συνοδεύει φαγητό, να μην είναι γλυκό. Να έχει τα αρώματά του, να διαφέρει από το καθημερινό μας ψωμί και σε στόλισμα και σε γεύση αλλά να μην είναι γλυκό. Στο περυσινό είχα χρόνο διαθέσιμο, θα ήμασταν και κάμποσοι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και έφτιαξα διπλή δόση και μάλιστα με προζύμι!

Χριστόψωμο χωρίς ζάχαρη, με μαγιά ή φυσικό προζύμι

Υποσχέθηκα προχθές τη συνταγή και σήμερα-ανάμεσα σε πολλές άλλες δουλειές-είπα ότι είναι ώρα να το ξαναφτιάξω αφού μάλιστα ήδη κάποιες φίλες μου είπαν πως το περιμένουν. Φέτος το έφτιαξα με μαγιά για να μειώσω το χρόνο της παρασκευής, με τα μισά περυσινά υλικά. Άλλωστε με μαγιά ήταν η αρχική μου συνταγή.

Χριστόψωμο χωρίς ζάχαρη, με μαγιά ή φυσικό προζύμι

Θα γράψω τα υλικά με τις ποσότητες που έβαλα σήμερα, για ένα μικρού μεγέθους Χριστόψωμο. Είναι η μισή δόση και αν το θέλουμε μεγαλύτερο μπορούμε να τα διπλασιάσουμε.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Παρατηρήσεις

  • Σήμερα είχα μόνο 25 gr νωπή μαγιά και έβαλα και 1 κουταλάκι ξηρή (περίπου 4 gr είναι αυτό)
  • Πέρυσι με το προζύμι (300 gr προζύμι στο 1 κιλό αλεύρι), έβαλα λιγότερο από 100 ml νερού σε ολόκληρη τη δόση. Η περυσινή φόρμα ήταν μικρή για την ποσότητα της ζύμης και βγήκε πολύ ψηλό. Θα ήταν καλύτερο σε 28 νούμερο ταψί.
  • Αν φτιάξουμε διπλή δόση (1 κιλό αλεύρι) θα αυξηθεί και ο χρόνος ψησίματος.
  • Τα αρώματα μπορούν να αλλάξουν (ακόμη και άρωμα μαστίχας μπορούμε να βάλουμε σε μαστιχόνερο ή σε μαστιχέλαιο ή αλεσμένη με ελάχιστη ζάχαρη αν έχουμε μόνο κόμπους).
  • Σήμερα, 23-12-2020, μετά από 2ωρη διακοπή του ρεύματος, δεν μπορώ να σας δείξω το φετινό μου ψωμάκι.  Επιφυλάσσομαι, να συμπληρώσω την ανάρτηση με νέες φωτογραφίες! Οι φωτογραφίες της εισαγωγής είναι περυσινές.

Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον Κόσμο! Υγεία και ευτυχία σε όλους τους ανθρώπους!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο