Μια νόστιμη μαρμελάδα με πολλές χρήσεις!
Έβλεπα τις καστανιές στις άκρες του δρόμου πολλά καλοκαίρια που κατεβαίναμε στην Παλιόχωρα για διακοπές και από μικρή γευόμουν τα πεντανόστιμα χανιώτικα κάστανα, αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ αυτόν τον μεγάλο αριθμό δέντρων, που τα τελευταία χρόνια απειλούνται από ασθένειες χωρίς να υπάρχει μια κεντρική αντιμετώπιση για την καταπολέμησή τους.
Υλικά
1 κιλό κάστανα
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
Νερό
Ζάχαρη (παρακάτω καθορίζεται η αναλογία)
½ κούπα κονιάκ ή λικέρ με βάση το κονιάκ
2-3 σωληνάκια βανίλιες ή αντίστοιχη υγρή βανίλια
Χυμό ενός λεμονιού ή μια κουταλιά γλυκόζη
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα κάστανα ως εξής: Κάνουμε ένα σταυρό στην βάση τους ή την αφαιρούμε εντελώς με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό (υπολογίζουμε να τα καλύπτει) με ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι και το βράζουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα αφού τα πλύνομε καλά, και μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να μπορούμε να πιάνουμε τα κάστανα. Δεν πρέπει να κρυώσουν εντελώς γιατί δεν θα καθαρίζονται. Με ένα μαχαιράκι τα χαράζουμε και αφαιρούμε το εξωτερικό και το εσωτερικό φλούδι. Δείτε αναλυτικά τον τρόπο αυτό και άλλους 2 στην αντίστοιχη ανάρτηση.
Δεν μας πειράζει ειδικά στη μαρμελάδα να μείνουν ολόκληρα. Όταν τελειώσουμε τα βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό όσο να τα καλύπτει (δεν έχει μεγάλη σημασία λίγο πάνω λίγο κάτω σαν ποσότητα). Ξαναβράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να λιώνουν όταν τα πιέζουμε με το πιρούνι (τα λιώνουμε κιόλας ανακατεύοντάς τα πότε πότε). Παίρνει 20-30 λεπτά αυτή η διαδικασία. Προσέχουμε να μη πιάσουν.
Αν μας αρέσει να τα βρίσκουμε στη μαρμελάδα μας μετράμε σ’ αυτή τη φάση τον πολτό. Αν θέλουμε λεία τη μαρμελάδα τα αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή στο multi και μετράμε τον πολτό Η συνταγή λέει όσος πολτός τόση ζάχαρη σε όγκο, αλλά εγώ το έχω κατεβάσει σε 4:3 και είναι αρκετά γλυκιά η μαρμελάδα μου. Δηλαδή για κάθε κούπα πολτό, ¾ κούπας ζάχαρη (ή για κάθε 4 κούπες πολτό 3 κούπες ζάχαρη).
Βάζουμε τον πολτό , τη ζάχαρη και τις βανίλιες στην κατσαρόλα και ½ -1 κούπα νερό ανάλογα με το πόσο υδαρής ήταν ο πολτός μας (πάλι δεν έχει σημασία μόνο που ίσως χρειαστεί περισσότερη ώρα να δέσει αν πέσει λίγο παραπάνω). Βράζουμε τη μαρμελάδα
στην αρχή σε δυνατή φωτιά και αργότερα τη χαμηλώνουμε ώστε να βράζει χωρίς να τινάζεται ο καυτός πολτός) και βγάζουμε τον αφρό που σχηματίζεται. Την δοκιμάζουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμη προσθέτουμε τη γλυκόζη ή το λεμόνι και το ποτό και ολοκληρώνουμε το δέσιμό της. Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει όπως περιγράφεται εδώ ή αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής πρέπει να δείχνει 105 ως 107 βαθμούς. Αυτό μπορεί να γίνει και σε δεύτερη φάση. Δηλαδή να την αφήσουμε να κρυώσει και να κάνουμε τις προσθήκες αυτές και το τελικό δέσιμο την επόμενη μέρα. Τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή σε μπολ αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε σύντομα σε γλυκά.
Παρατηρήσεις
1)Η μαρμελάδα κάστανου είναι από τις λίγες που μας αρέσει σχεδόν λεία, σαν βελούδο γι αυτό την αλέθω εντελώς. Προέκυψε αρκετή μαρμελάδα και κράτησα αρκετή σε μπολ για τα γλυκά μου ενώ την υπόλοιπη την έβαλα σε αποστειρωμένο βάζο όπως συνήθως.
2)Αν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε πολύ σύντομα μπορούμε αντί νερό στο πολτό του κάστανου να βάλουμε γάλα. Προσέχουμε όμως γιατί πιάνει πιο εύκολα. Εγώ την προτιμώ με νερό γιατί μπορώ να τη χρησιμοποιήσω και σε νηστίσιμες εφαρμογές.
3)Μπορούμε να την αρωματίσουμε με κανέλα και γαρύφαλλα. Προτιμώ τη βανίλια και βάζω κανέλα αν χρειάζεται στο γλυκό που θα την χρησιμοποιήσω.Τελικά η Κυπριακή κουζίνα πάει … Ιταλία! Νικήτρια της κλήρωσης για το βιβλίο της Ήβης είναι η Ειρήνη από το grEAT. Με δεδομένο ότι η πρώτη που σχολίασε ήταν η ίδια η Ήβη, το 7 που έβγαλε το random αντιστοιχεί στην Ειρήνη. Ειρήνη πάντα τυχερή να είσαι! Επικοινώνησε στο mail μου για τα περαιτέρω…
Καλό μήνα σε όλους!
Μου έβαλες ιδέες!!
Καλημέρα.
Ξανθή είσαι η ειδική στις μαρμελάδες και πρέπει να τη φτιάξεις! Να μας πεις και τις παρεμβάσεις σου…
Καλημερα Βαγγελιω! ολο και κατι ενδιαφερον μαθαινουμε εδω για τα ενδημικα ειδη της Κρητης! Μπραβο σου, γιατι αξιζει να διατηρησουμε και τις παραδοσεις αλλα και την πλουσια χλωριδα του τοπου!
Αγαπημενη μαρμελλαδα το καστανο, οπως πολυ σωστα ειπες, η δυσκολια ειναι να καθαρισεις τα καστανα… Πολυ παρηγορο που τα χανιωτικα καστανα καθαριζονται σχετικα ευκολα… Αληθεια ειναι μεγαλα σε μεγεθος και μηπως ξερεις αν ειναι σαν τα λεγομενα μαρον, δηλαδη αν σε καθε καψα εχει ενα καστανο?
Πολυ χαρηκα για την Ειρηνη, νομιζω οτι το ηθελε ιδιαιτερα αυτο το βιβλιο!
Καλη σου μερα!
Μαρίνα μου είπαν σε συζήτηση (μετά το post) κι άλλο τρόπο καθαρίσματος. Θα τον δοκιμάσω και θα σας πω!
wowwwwwwwwwwwwwww!!!! σε ευχαριστω πολυ πολυ πολυ πολυ!!! το ηθελα το βιβλιο ιδιαιτερα οπως λεει και η μαρινα.
σου στελνω μειλ αμεσως!!!!
ευχαριστω πολυ και την ηβη.
Κι εγώ χάρηκα που το πήρες Ειρήνη μου! Με υγεία να το ευχαριστηθείς!
Εγώ μπορώ να κερρδίσω ένα βαζάκι μαρμελάδα υπέροχη από τα χεράκια σου????
Λίλα εσύ έχεις το υπέροχό σου μέλι! Τι να τις κάνεις τις μαρμελάδες;:-)
Καλημέρα Βαγγελιώ μου.
Και κοίτα να δεις που έχω πεσκέσι κάστανα από την Λακωνία. Τα έχω βάλει στο ψυγείο από προχθές μέχρι να αποφασίσω να καταπιστώ μαζί τους…
Και φυσικά μ' έβαλες σε σκέψεις (όπως και την καλή μου την Ξανθή).
Συγχαρητήρια στην Ειρήνη, ξεχάστηκα να το γράψω. Πάντα τυχερή να είναι η φίλη μας.
Συγχαρητήρια στη Ειρήνη και καλά μεγειρέματα. Μόλις της το έστειλα το βιβλίου. Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου. Φτιάχνω κάτι παρόμοιο, το οποίο αποκαλώ πουρέ κάστανου, τρώγεται σαν μαρμελάδα αλλά το χρησιμοποιώ σε πολλά γλυκά που φτιάχνω.
Κι εγώ πουρέ το λέω Ήβη όταν το φτιάχνω με γάλα. Κι έτσι όμως είναι πολύ ωραίο. Εμείς σε ευχαριστούμε όλες για τα αντίτυπα που μας διέθεσες!
Ωραία η μαρμελάδα σου! Τόσες πολλές καστανιές έχετε? Ξέρω βέβαια ότι υπάρχουν κάστανα Κρήτης αλλά δεν φανταζόμουν τόση παραγωγή! Μπράβο!!!
Καλοτυχερή η νικήτρια!! Το βιβλίο πρέπει να είναι τέλειο! Φιλιά!
Μα τόσες Έφη! Να σου πω κι εγώ δεν το περίμενα… Στα Χανιά βέβαια… Η μαρμελάδα πάντως είναι τέλεια και για πολλές χρήσεις…
Εγώ τα θέλω ψητά, σε… παγωμένη βόλτα πασπαλισμένη με χιονόνερο και στολισμένη με μάλλινο κασκόλ. Ε, κι άμα τα μοιράζεσαι και στα δύο, είναι ακόμα νοστιμότερα. 😉
φιλιά
Α εσύ κάνεις σενάρια που τα δικά μου χρόνια και πόδια δεν αντέχουν 🙂
πηρα το βιβλιο. ευχαριστω ξανα εσενα και την ηβη. θα το διαβασω με την πρεπουμενη προσοχη και θα το αξιοποιησω οσο μου ειναι δυνατον. χαιρομαι πολυ που εχω ενα αξιολογο βιβλιο για την κυπριακη κουζινα που δεν γνωριζω.
Με υγεία!
Πω πωωω Βαγγελιώ μου, υπέροχη δείχνει, γεια στα χεράκια σου!
Με ξεσήκωσες τώρα για τα καλά!!!
Αυτά τα κάστανα βαριέμαι να καθαρίζω, αλλά αν με ένα κιλό βγαίνει τόση μαρμελάδα, αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω!
Φιλιά!
Έλενα θα γράψω σε προσεχές post κι άλλο τρόπο καθαρισμού. Κι εγω τη χρειάζομαι τη μαρμελάδα κάστανο τα Χριστούγεννα…
Μπράβο βρε Βαγγελιώ μου για την ανάρτησή σου!
Μαρμελάδα κάστανο δεν βρίσκω εύκολα στα σούπερ μάρκετ, ούτε καν αυτή την εποχή! Καλύτερα λοιπόν να φτιάξω μόνη μου και η συνταγή σου είναι ακριβώς ότι έψαχνα! Φαίνεται άλλωστε και από τις φωτογραφίες ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και σίγουρο πολύ πιο νόστιμο από οποιοδήποτε σκεύασμα του εμπορίου!
Πολλά φιλιά!
Ερμιόνη και θα είναι και πολύ καλύτερη από την αγοραστή! Να τη δοκιμάσεις αφού την χρησιμοποιείς
Βαγγελιώ μου τι καταπληκτική μαρμελάδα είναι αυτή;Γεια στα χέρια σου.Μου αρέσει και μένα πάρα πολύ, αξίζει το κόπο γιατί γίνεται και αρκετή απο ότι βλέπω!Καλά όσο για τη νοστιμιά της είμαι σίγουρη!Με ξεσήκωσες τώρα!
Φιλιά πολλά!
Ελένη όλο και κάπου θα τη χρειαστούμε τα Χριστούγεννα, έτσι δεν είναι;
Συγχαρητήρια στην Ειρήνη για το δώρο της
Πολύ ωραία ανάρτηση. Δεν ήξερα ότι τα Χανιά φημίζονται για τα κάστανά τους. Νόμιζα πως μόνο στη Β. Ελλάδα υπάρχουν πολλές καστανιές.
Πόσο μ αρέσει το κάστανο. Εγώ βρίσκω έτοιμη στο σ/μ και κάνω ένα γλυκό.
Η σπιτική πάντως δεν συγκρίνεται.
Φιλιά 🙂
Μάριον κι εγώ χάρηκα για την Ειρήνη.
Κι εγώ έτοιμη την έπαιρνα μέχρι που έπεσε στα χέρια μου μια παρόμοια συνταγή, που την προσάρμοσα όπως παραπάνω…
Έχω αδυναμία στα κάστανα και σίγουρα θα άδειαζα το βαζάκι της συγκεκριμένης μαρμελάδας… Φαίνεται υπέροχη!
Μακάρι να γινόταν διαδικτυακές δοκιμές 🙂
Geia sas, thaumazw polu th douleia sas kai tha ithela na ginw arthrografos sto blog sas, oriste to email mou gia tuxon epikoinwnia me opoion thelei na summetasxei kai sto diko mou bolg malvaziablog@gmail.com oso gia th dieuthunsh tou blog, oriste: http://malvazia.blogspot.be/
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Εξαιρετική και πολύ ιδιαλιτερη μαρμελάδα, με εξαιρετικά επίσης κάστανα. Ωραίο χρώμα και υφή. Μια ξεχωριστή συνταγή.
Συγχαρητήρια και στη νικήτρια.
Καλό σου βράδυ.
Ευχαριστώ Ελένη για την τόσο θετική κριτική σου!
Τι ιδιαίτερη που πρέπει να είναι! Ωραία συνταγή!
Ευχαριστώ Κική μου. Ναι είναι ωραία και χρήσιμη συνταγή γιατί αυτή η μαρμελάδα δεν τρώγεται μόνο σαν μαρμελάδα…
Πολύ ενδιαφέρον! δεν έχω δοκιμάσει ποτε αλλά φαίνεται yummy!!
καλή βδομάδα 🙂
Πέλα είναι yammy! Να σκεφτείς ότι αρέσει και σε άτομα που δεν αγαπούν τα κάστανα!
Τελεια !!!! Εκτος απο το οτ ιβαριεμε να τα καθαρισω
λατρευω τα καστανα
Καλησπέρα,
Έκανα τη συνταγή κι έγινε υπέροχη ως γεύση. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ως μαρμελάδα δεν με ενθουσιασε. Μάλλον προτιμώ τα φρούτα στο ψωμί με το βιτάμ, παρόλο που είναι υπέροχη. Οπότε που αλλού μπορώ να τη χρησιμοποιήσω; Λέτε ότι θα έχετε κι άλλες συνταγές με τη μαρμελάδα κάστανο, αλλά δεν βρήκα κάτι στη σελιδα σας. Μήπως ψάχνω λάθος; Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα και σε σας!
Κι εγώ δεν χρησιμοποιώ αυτήν την μαρμελάδα ως άλειμμα συνήθως. Δείτε αυτές τις συνταγές που είναι δείγμα των χρήσεών της (με προσαρμογή της ζάχαρης): https://www.cretangastronomy.gr/2015/01/troufakia-sokolatas-kastano/
και εδώ (μοιράζω στην κρέμα την ποσότητα της κρέμας γάλακτος με πουρέ σοκολάτας): https://www.cretangastronomy.gr/2020/04/kormos-marengas-sokolatas/
Γενικά, σε γεμίσεις τάρτας ή τούρτας ανακατεμένη με κρέμα σαντιγύ ή σοκολάτα είναι τέλεια!
Ευχαριστώ, η πρώτη μου αρέσει και την είχα δει. Εκεί που γράφει να προσθέσουμε τον πουρέ κάστανου, μάλλον προσθέτουμε τη μαρμελάδα μας, σωστά;
Ναι, μόνο ελέγχουμε την ποσότητα της ζάχαρης να μη γίνουν πολύ γλυκά!