Γλυκά

Τριφτή κερασόπιτα (και όχι μόνο) με κρέμα

Νόστιμη καλοκαιρινή φρουτόπιτα!  

Με απαλή κρέμα τυριού, ανάλαφρη και όσο πρέπει γλυκιά, μια καλοκαιρινή σκεπαστή τάρτα θα λέγαμε, που απολαύσαμε. Τριφτή κερασόπιτα που στην πορεία εξελίχτηκε σε ροδακινοκερασόπιτα και έχει προοπτικές και για άλλους συνδυασμούς. Τα καλοκαιρινά φρούτα προσφέρονται για γλυκά! Και οι πίτες αυτές είναι κάποια από αυτά.  Αγαπητές, γιατί σερβίρονται σκέτες αλλά ταιριάζουν τέλεια και με παγωτό. Η κρέμα εδώ αντικαθιστά επάξια το παγωτο και κάνει πιο δροσερή κα ανάλαφρη την κερασόπιτα!

Θα το έχετε καταλάβει-τουλάχιστον οι τακτικοί αναγνώστες- ότι τα γλυκά με φρούτα εμείς τα αγαπάμε πολύ. Το  χειμώνα μηλόπιτες (ούτε θυμάμαι πια πόσες υπάρχουν στο site), κυδωνόπιτες και πορτοκαλόπιτες, το καλοκαίρι γλυκά με βερίκοκα, κεράσια, βανίλιες και ροδάκινα ή με όλα μαζί!

Αυτή εδώ είναι μια παραλλαγή αντίστοιχης πίτας με μήλα, ή μάλλον συνδυασμός δυο γλυκών με μήλα. Της μηλόπιτας με κρέμα και της τριφτής μηλόπιτας. Εδώ όμως η κρέμα έγινε κρέμα τυριού και η πίτα ψήθηκε! Την έφτιαξα και με σκέτα κεράσια. Όταν ξαναφτιάχτηκε τα κεράσια μου δεν έφτασαν και επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να βρω εκείνη την ώρα, συμπληρώθηκαν με ροδάκινο. Έτσι δοκιμάστηκε και η ανάμεικτη εκδοχή. Κι επειδή η πρώτη φορά ήταν «της δοκιμής», οι φωτογραφίες είναι από την δεύτερη!

Την επόμενη φορά θα την φτιάξω tutti frutti, με ό,τι υπάρχει. Ήδη σκέφτομαι συνδυασμό με σύκα –σταφύλια, μπανάνες-κεράσια! Με την κρέμα πιο καλοκαιρινές γίνονται αυτές οι πίτες-τάρτες φρούτων. Το ψυγείο τις κάνει δροσερές και τις διαφοροποιεί από τις πίτες με σκέτα φρούτα. Όχι δηλαδή ότι δεν μας αρέσουν και σκέτες (η στριφτή έχει ήδη φτιαχτεί αρκετές φορές), αλλά αυτές εδώ μπορούν να σερβιριστούν και ως επιδόρπια. Πιο ανάλαφρες…

Όπως θα δείτε, η βάση είναι η καθιερωμένη πια ζύμη πασπαρτού με ελαιόλαδο και γιαούρτι που χρησιμοποιώ σε πολλές αλμυρές (χωρίς τη ζάχαρη) και γλυκές πίτες και τάρτες. Την επέλεξα γιατί ήθελα η τριφτή ζύμη της κάλυψης να έχει βούτυρο, οπότε θα πήγαινε πολύ αν το χρησιμοποιούσα και στη ζύμη της βάσης.

Ας την δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά!

Υλικά:

Για τη βάση:

100 ml ελαιόλαδο

100 gr γιαούρτι

80 gr ζάχαρη

200-220 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή 1 βανίλια

½  κουταλάκι μπέικιν

Για την κρέμα τυριού:

200 gr τυρί κρέμα

2 αυγά

80-100 gr γιαούρτι (το υπόλοιπο από τον κεσέ που βάλαμε στη ζύμη)

60-70 gr ζάχαρη

30 gr κορνφλάουρ (2 δοσομετρικές κουταλιές)

1-2 σωληνάρια βανίλιας

Για τη στρώση με τα φρούτα:

εδώ περίπου 1,5 κούπα κεράσια και 1 μεγάλο γιαρμά

ή διάφορα φρούτα που να καλύψουν τη βάση σε μια στρώση

Για την επικάλυψη:

100 gr βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο

100 gr ζάχαρη

120 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σερβίρισμα, λίγη αχνοζάχαρη

Επί το έργον:

Φτιάχνουμε τη ζύμη της βάσης όπως περιγράφεται στην πίτα με βερίκοκο και την στρώνουμε σε ταρτιέρα με διάμετρο 20-24 cm έτσι ώστε να φτιάξουμε και τοιχώματα με ύψος 2-3 cm.

Χτυπάμε τα υλικά της κρέμας τυριού στο multi για πιο εύκολα ή σε ένα μπολ με αυγογδάρτη. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Ο πιο εύκολος τρόπος αν δεν έχουμε ειδικό εργαλείο είναι να βάζουμε ένα ένα κεράσι σε ένα μπουκάλι με μικρό άνοιγμα και να σπρώχνουμε με ένα σκληρό καλαμάκι το κουκούτσι.

Απλώνουμε τα φρούτα στη βάση της πίτας σε μια στρώση, και περιχύνουμε με την κρέμα τυριού. Στεγνώνουμε το μπολ του multi και με κοφτά χτυπήματα αναμειγνύουμε τα υλικά της τριφτής επικάλυψης, να γίνουν σαν ψίχουλα. Χωρίς να τα πιέσουμε, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 50-60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Ξεφορμάρουμε όταν κρυώσει ελαφρά ή σερβίρουμε από την φόρμα αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταρτιέρα.

Όταν τη σερβίρουμε μπορούμε να την πασπαλίσουμε με αχνοζάχαρη. Η πίτα διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην πάρει υγρασία.

Παρατηρήσεις:

  • Το τυρί της κρέμας μπορεί να είναι οποιοδήποτε τυρί κρέμα με διαφορές βέβαια στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Την έχω φτιάξει με γλυκιά μυζήθρα (σε άλλο γλυκό), με τυρί στον τύπο του ξύγαλου και με κατίκι για πιο χαμηλά λιπαρά. Και οι τρεις παραλλαγές μας άρεσαν.
  • Στη βάση μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε ζύμη τάρτας συνηθίζουμε, ακόμη και φύλλο σφολιάτας σπιτικό ή του εμπορίου.
  • Μπορούμε να βγάλουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια ανοίγοντάς τα αφού δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρα. Εγώ απλά ήθελα να δείξω και τον τρόπο με το μπουκάλι που μου τον είπαν πρόσφατα και τον βρήκα πολύ εύκολο όταν τον δοκίμασα.
  • Μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη στην κρέμα τυριού αν το τυρί μας είναι ξινό ή να πασπαλίσουμε τα φρούτα με λίγη ζάχαρη (αν πρόκειται για ξινά φρούτα).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!