Γλυκά

Τριφτή κερασόπιτα (και όχι μόνο) με κρέμα

Τριφτή κερασόπιτα (και όχι μόνο) με κρέμα

Νόστιμη καλοκαιρινή φρουτόπιτα!  

Με απαλή κρέμα τυριού, ανάλαφρη και όσο πρέπει γλυκιά, μια καλοκαιρινή σκεπαστή τάρτα θα λέγαμε, που απολαύσαμε. Τριφτή κερασόπιτα που στην πορεία εξελίχτηκε σε ροδακινοκερασόπιτα και έχει προοπτικές και για άλλους συνδυασμούς. Τα καλοκαιρινά φρούτα προσφέρονται για γλυκά! Και οι πίτες αυτές είναι κάποια από αυτά.  Αγαπητές, γιατί σερβίρονται σκέτες αλλά ταιριάζουν τέλεια και με παγωτό. Η κρέμα εδώ αντικαθιστά επάξια το παγωτο και κάνει πιο δροσερή κα ανάλαφρη την κερασόπιτα!

Θα το έχετε καταλάβει-τουλάχιστον οι τακτικοί αναγνώστες- ότι τα γλυκά με φρούτα εμείς τα αγαπάμε πολύ. Το  χειμώνα μηλόπιτες (ούτε θυμάμαι πια πόσες υπάρχουν στο site), κυδωνόπιτες και πορτοκαλόπιτες, το καλοκαίρι γλυκά με βερίκοκα, κεράσια, βανίλιες και ροδάκινα ή με όλα μαζί!

Τριφτή κερασόπιτα (και όχι μόνο) με κρέμα

Αυτή εδώ είναι μια παραλλαγή αντίστοιχης πίτας με μήλα, ή μάλλον συνδυασμός δυο γλυκών με μήλα. Της μηλόπιτας με κρέμα και της τριφτής μηλόπιτας. Εδώ όμως η κρέμα έγινε κρέμα τυριού και η πίτα ψήθηκε! Την έφτιαξα και με σκέτα κεράσια. Όταν ξαναφτιάχτηκε τα κεράσια μου δεν έφτασαν και επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να βρω εκείνη την ώρα, συμπληρώθηκαν με ροδάκινο. Έτσι δοκιμάστηκε και η ανάμεικτη εκδοχή. Κι επειδή η πρώτη φορά ήταν «της δοκιμής», οι φωτογραφίες είναι από την δεύτερη!

Τριφτή κερασόπιτα (και όχι μόνο) με κρέμα

Την επόμενη φορά θα την φτιάξω tutti frutti, με ό,τι υπάρχει. Ήδη σκέφτομαι συνδυασμό με σύκα –σταφύλια, μπανάνες-κεράσια! Με την κρέμα πιο καλοκαιρινές γίνονται αυτές οι πίτες-τάρτες φρούτων. Το ψυγείο τις κάνει δροσερές και τις διαφοροποιεί από τις πίτες με σκέτα φρούτα. Όχι δηλαδή ότι δεν μας αρέσουν και σκέτες (η στριφτή έχει ήδη φτιαχτεί αρκετές φορές), αλλά αυτές εδώ μπορούν να σερβιριστούν και ως επιδόρπια. Πιο ανάλαφρες…

Τριφτή κερασόπιτα (και όχι μόνο) με κρέμα

Όπως θα δείτε, η βάση είναι η καθιερωμένη πια ζύμη πασπαρτού με ελαιόλαδο και γιαούρτι που χρησιμοποιώ σε πολλές αλμυρές (χωρίς τη ζάχαρη) και γλυκές πίτες και τάρτες. Την επέλεξα γιατί ήθελα η τριφτή ζύμη της κάλυψης να έχει βούτυρο, οπότε θα πήγαινε πολύ αν το χρησιμοποιούσα και στη ζύμη της βάσης.

Ας την δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά!

Παρατηρήσεις

  • Το τυρί της κρέμας μπορεί να είναι οποιοδήποτε τυρί κρέμα με διαφορές βέβαια στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Την έχω φτιάξει με γλυκιά μυζήθρα (σε άλλο γλυκό), με τυρί στον τύπο του ξύγαλου και με κατίκι για πιο χαμηλά λιπαρά. Και οι τρεις παραλλαγές μας άρεσαν.
  • Στη βάση μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε ζύμη τάρτας συνηθίζουμε, ακόμη και φύλλο σφολιάτας σπιτικό ή του εμπορίου.
  • Μπορούμε να βγάλουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια ανοίγοντάς τα αφού δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρα. Εγώ απλά ήθελα να δείξω και τον τρόπο με το μπουκάλι που μου τον είπαν πρόσφατα και τον βρήκα πολύ εύκολο όταν τον δοκίμασα.
  • Μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη στην κρέμα τυριού αν το τυρί μας είναι ξινό ή να πασπαλίσουμε τα φρούτα με λίγη ζάχαρη (αν πρόκειται για ξινά φρούτα).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο