Αλμυρά

Ζυμαρόπιτα με ξινόχοντρο ή τραχανά

Ζυμαρόπιτα με ξινόχοντρο ή τραχανά

Μια εύκολη πίτα χωρίς φύλλο για όλες τις ώρες!

Συνήθως έχω και ξινόχοντρο και τραχανά στο σπίτι μου. Έχω δεσμούς και αγαπημένους συγγενείς απάνω και έτσι έχω πρόσβαση σε προϊόντα πανωμερίτικα. Αφήστε που έχω μάθει να παρασκευάζω πολλά απ’ αυτά. Εξάλλου στην εποχή του διαδικτύου βρίσκουμε ό,τι θέλουμε όπου κι αν είμαστε. Έχω λοιπόν φτιάξει κατά καιρούς πίτες με τραχανά και φυσικά ζυμαρόπιτα.

Ζυμαρόπιτα με ξινόχοντρο ή τραχανά

Μια περιέργεια για την αντικατάστασή του με ξινόχοντρο στις πίτες, πάντα την είχα… Πριν λίγες μέρες λοιπόν που είχε ξεμείνει ένα κομμάτι φέτα στο ψυγείο αλλά δεν είχα χρόνο και διάθεση για φύλλο είπα να φτιάξω τη ζυμαρόπιτά μου με ξινόχοντρο αφού φέτος δεν προμηθεύτηκα τραχανά. Αγαπώ αυτές τις τεμπελόπιτες. Έχουν ελάχιστο κόπο και είναι κάτι παραπάνω από “ψωμί και τυρί” που παραπέμπει σε ξεροφαγία, ενώ στην ουσία δεν έχουν διαφορά…

Ζυμαρόπιτα με ξινόχοντρο ή τραχανά

Είπα στην αρχή να τον πρωτοβράσω αφού το στάρι στον ξινόχοντρο «στέκει στο δόντι», δεν είναι ψιλοαλεσμένο όπως το αλεύρι και το σιμιγδάλι του τραχανά, αλλά μετά σκέφτηκα ότι με τα υγρά της συνταγής και με το ψήσιμο θα φουσκώσει και στο κάτω κάτω δεν θα είναι και άσχημη η ξηροκαρπάτη γεύση που θα αφήνει το ψημένο στάρι.

Ζυμαρόπιτα με ξινόχοντρο ή τραχανά

Έτσι απλά έτριψα τις «χούφτες» του ξινόχοντρου σε πιο μικρά κομμάτια  για να μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα τα υγρά. Το πείραμα πέτυχε! Η πίτα μας άρεσε πάρα πολύ και ζεστή και κρύα (σε θερμοκρασία δωματίου).  Ο ξινόχοντρος έδωσε μια ιδιαίτερη γεύση. Διαφορετικό το αποτέλεσμα από τον τραχανά που έλεγε η συνταγή μου αλλά εξίσου νόστιμο, ίσως και πιο νόστιμο!

Ζυμαρόπιτα με ξινόχοντρο ή τραχανά

Η ποσότητα κι αυτή τη φορά –όπως γίνεται τον τελευταίο χρόνο- μικρή. Ποιος θα τη φάει; Έχουμε κι ένα κόλλημα να τα θέλουμε όλα φρέσκα οπότε τα υλικά που θα δείτε παρακάτω είναι για ένα μικρό πυρεξάκι με διαστάσεις 21Χ21. Θα μπορούσα να πω πως βγαίνουν 4 μεγάλα κομμάτια ή 6 πιο μικρά. Εμείς σε 9 τα χωρίσαμε! Δηλαδή αφού εδώ που φτάσαμε τα άτομα που συντρώγουν είναι 3-4 σε κάθε σπίτι, αυτή η ποσότητα αρκεί και για ένα ελαφρύ δείπνο και για το κολατσιό της επόμενης μέρας!

Παρατηρήσεις

  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε τραχανά ελαττώνουμε το γάλα σε 125 ml.
  • Αν διπλασιάσουμε τη δόση (άλλωστε η ολόκληρη θέλει διπλάσια υλικά, εγώ έφτιαξα μισή), θα αυξήσουμε το χρόνο ψησίματος. Θέλουμε να ροδοκοκκινίσει η πίτα μας. Φροντίζουμε το πάχος του μείγματος στο σκεύος να μην ξεπερνά τα 2 cm.
  • Όπως έχω ξαναγράψει προτιμώ γι αυτές τις πίτες διαφανή πυρέξ σκεύη για να ελέγχω αν ψήθηκε και ο πάτος της πίτας.

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο