Τρεις συνταγές για να κρατήσουμε τη γεύση τους και ένα κέρασμα για άμεση κατανάλωση σε κλασική αλλά και …πειραγμένη εκδοχή: Μαριναρισμένες φράουλες!
Φράουλες! Και μόνο η λέξη δημιουργεί γαστριμαργικές επιθυμίες.
Ελάχιστοι μένουν ασυγκίνητοι από μια καλοφτιαγμένη κόκκινη φράουλα φρέσκια και
μυρωδάτη. Και μόνο με ένα βούτηγμα της σε λιωμένη σοκολάτα ή σε παχιά κρέμα
έχουμε ένα ανεπανάληπτο γλύκισμα, ένα γευστικό πειρασμό.
Δυστυχώς είναι αυστηρά εποχιακό φρούτο και ακόμη και
στην κανονική της παραγωγή είναι επιβαρυμένη πολλές φορές με φυτοφάρμακα λόγω της
μεγάλης ευαισθησίας της. Έτσι κάνουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε λίγο από το
άρωμα και τη γεύση της φτιάχνοντας μαρμελάδες και σιρόπια και γλυκά τώρα που τις
βρίσκουμε άφθονες.
Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις ανεπανάληπτες ωμές
φρέσκιες φράουλες παρόλο που η μαρμελάδα φράουλα είναι πιθανόν η καλύτερη και
πιο αγαπημένη μαρμελάδα για τον
περισσότερο κόσμο και το γλυκό είναι από
τα ωραιότερα και σε εμφάνιση και σε άρωμα και σε γεύση.
Διατροφικά οι φράουλες είναι άριστη τροφή. Με ελάχιστες
θερμίδες , είναι πλούσιες σε χρήσιμα στοιχεία (μέταλλα, βιταμίνες ,
ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, ακόμη και πρωτεΐνες) και θεωρείται ότι έχουν
διουρητικές, αιμοστατικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις , καθαρτικές , αποτοξινωτικές
και άλλες ιδιότητες. Οι ιδιότητές τους ενισχύονται αν συνδυαστούν με κάποια
λιπαρή ουσία, γιατί τότε απορροφούνται καλύτερα τα συστατικά τους.
Χωρίς τύψεις λοιπόν, για το καλό της υγείας μας (!!!) επιβάλλεται (!!!) να τις συνδυάσουμε
με κρέμα ή σοκολάτα ή έστω με γιαούρτι ή γάλα! Δυστυχώς μερικές φορές προκαλούν
αλλεργίες σε ευαίσθητα άτομα . Επίσης αντενδείκνυνται σε κάποιες παθήσεις του
εντέρου και έτσι κάποιοι στερούνται την απολαυστική τους νοστιμιά.
ολόφρεσκες φράουλες , καλοφτιαγμένες και κατά προτίμηση βιολογικές ή αν είναι
συμβατικής καλλιέργειας να είναι από υπεύθυνο παραγωγό που ξέρει πότε και πόσο
να ραντίσει, και πότε να τις κόψει μετά το ράντισμα…
Τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα ακαθάριστες και τις ξεπλένουμε γρήγορα γιατί το
νερό αλλοιώνει τη γεύση και το άρωμά τους. Μετά αφαιρούμε το κοτσανάκι και τις περνάμε
από τρεχούμενο νερό γρήγορα γρήγορα. Έτσι είναι έτοιμες για κατανάλωση ή για άλλες
εφαρμογές.
φτιάχνω όλα όπως σας είπα:
πιο πάνω.
κατσαρόλα και τις πασπαλίζουμε από πάνω με τη ζάχαρη. Τις αφήνουμε 10-12 ώρες. Θα δούμε ότι θα βγάλουν αρκετό υγρό.
βράσουν 3-5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός . Δεν ανακατεύουμε, εκτός αν πρόκειται να κάνουμε μαρμελάδα. Προσέχουμε γιατί
φουσκώνουν πολύ να μη χυθεί το σιρόπι , γι αυτό καλό είναι η κατσαρόλα μας να
είναι σχετικά μεγάλη.
μάτι. Όταν ηρεμήσουν από το βρασμό ο
αφρός που είχε δημιουργηθεί βγαίνει εύκολα με ένα κουτάλι. Αν προσπαθήσουμε να
τον βγάλουμε την ώρα που βράζει , πετάμε αρκετό σιρόπι.
χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε ως εξής:
σιρόπι με τον τρόπο που περιγράφεται εδώ, στο λήμμα δέσιμο σιροπιού. Δεν
θέλει πολλή ώρα γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε βάλει καθόλου νερό. Αν
εμφανίσει πάλι αφρό τον αφαιρούμε προσεχτικά. Τώρα θα είναι ελάχιστος. Όταν
είναι έτοιμο, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να ηρεμήσει
από το βρασμό. Την κουνάμε πέρα δώθε να «φουσκώσουν» οι φράουλές μας από το
σιρόπι και το σερβίρουμε με ένα καθαρό κουτάλι σε αποστειρωμένα βάζα. Περισσεύει
αρκετό σιρόπι οπότε:
με σιρόπι στο βάζο που τις βάλαμε, βράζουμε το σιρόπι που έμεινε για λίγη ώρα
ακόμη να γίνει πιο πυκνό. Το δοκιμάζουμε ως εξής : Βάζουμε λίγο σε ένα
κουταλάκι , το αδειάζουμε ώστε να μείνουν λίγες σταγόνες στο κουταλάκι, και τις
στάζουμε σε ένα πιατάκι.
όταν τις αγγίξουμε με τα δάχτυλά μας . Φυλάμε το σιρόπι σε αποστειρωμένο μπουκάλι ή σε μικρό βάζο.
Φρυγανισμένο τσουρέκι με στραγγιστό γιαούρτι και μαρμελάδα |
της κατσαρόλας είτε επί τόπου με mini primmer είτε στο multi με μικρά κοφτά
πατήματα να μη γίνει τελείως πολτός.
φράουλας .Αν την θέλουμε να είναι λεία την αλέθουμε περισσότερο. Βάζουμε το μείγμα να ξαναβράσει
μέχρις ότου δέσει .
σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, που
αναποδογυρίζουμε ως ότου κρυώσουν.
πασπαλίζουμε με ζάχαρη κατ’ εκλογήν… Εγώ
στο μισό κιλό βάζω τρεις κουταλιές. Τις περιχύνουμε με τρεις κουταλιές κονιάκ ή
λικέρ (ή χυμό πορτοκαλιού αν θα φάνε μικρά παιδιά) και τις αφήνουμε στο ψυγείο
για 5 ώρες τουλάχιστον. Τις σερβίρουμε σκέτες με το σιρόπι που έχει προκύψει, ή πάνω από γιαούρτι, ή πάνω από
παγωτό, ή σε τούρτες και άλλα γλυκάκια.
με ελάχιστο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση πολύχρωμο. Άλλη γεύση!
Χριστός Ανέστη,Βαγγελιώ…Η συνταγή σου πολύ χρήσιμη καθώς οι περισσότεροι στην οικογένεια αγαπούμε τις φράουλες..Η καλύτερη-μετά τα εσπεριδοειδή-μαρμελάδα είναι αυτή της φράουλας…Καλό βράδυ…
Όστρια κι εγώ τα εσπεριδοειδή έχω στην κορυφή της πυραμίσας! Ίσως γιατί προτιμώ τις φράουλες ωμές!
Από βδομάδα θα είναι της φράουλας!!Υπέροχα όλα!!
Καλό βράδυ!!!
Δεν τις χορταίνω Ξανθή. Είναι τόσο "ευέλικτες" :-)!
Αφού τα διάβασα και τα χάζεψα όλα προσεκτικά πάω να χτυπήσω ένα ταρτάκι φράουλα. Είδες τι κάνει το ξενύχτητι!!!
Με την ίδια ανολογία τις κάνω κι εγώ, ίσως και λιγότερη ζάχαρη, αλλά δεν γνώριζα όλες τις λεπτομέρειες για την κάθε παραλλαγή.
Φράουλα η υπέροχη, σε κάθε εκδοχή!!
Να είσαι καλά, πάντα κατατοπιστική!!!
Ευχαριστώ Θαλασσένια! Κι εγώ προσπαθώ να περιορίζω τη ζάχαρη. Απλά δεν διατηρούνται τόσο πολύ οι μαρμελάδες με τη λιγότερη ζάχαρη. Είναι για άμεση κατανάλωση 🙂
Ολες οι φραουλοπροτάσεις σου είναι εξαιρετικές!
Κι εγώ αυτήν την εποχή δεν χάνω ευκαιρία να κάνω διάφορα με τις φραουλίτσες. Χθες έφτιαξα μαρμελάδα.
Δεν ξέρω γιατί κάθε χρόνο μου φαίνεται ότι η εποχή της φράουλας κρατάει πολύ λίγο, μέχρι να εμφανιστούν… εξαφανίζονται, και δεν προλαβαίνω να φτιάξω όσα θα ήθελα!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Το ίδιο παθαίνω κι εγώ Έλενα… Όση και να φτιάξω τελειώνει!
Ευχαριστώ!
Αν τα καταφέρω, θέλω να κάνω το γλυκό του κουταλιού φέτος!
Τόσο γιατί τρώγεται μοναχούλι του, αλλά και πάνω σε παγωτάκι ή γιαουρτάκι είναι τέλειο.
Βαγγελιώ μου, αν έχεις χρόνο και διάθεση έχω και για σένα μια προσκλησούλα για παιχνίδι. Πολλές πολλές καλημέρες.
Κι εγώ προτιμώ το γλυκό Πηνελόπη γιατί κάνει και τη χρήση της μαρμελάδας. Μου αφήνει και το σιροπάκι :-)!
Λοιπον με αυτη την ανάρτηση όχι μονο μοσχομύρισα την φράουλα, σαν να την γεύτηκα κιόλας! Γεια στα χέρια σου Vita Μου!
Έρη μου σ' ευχαριστώ. Έχετε εκεί φρέσκες φράουλες αυτή την εποχή;
ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!…ΠΑΩ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΩ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ!…..
ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!!
Καλή απόλαυση Λούρδη μου! Κι εγώ τις ωμές απολαμβάνω περισσότερο!
Χρησιμότατο το 3 σε 1 Βαγγελιώ! Και του χρόνου!
Έχω απλοποιήσει κάπως τα πράγματα Κική :-)!
Αχχχχ!!! Γιάμμι φραουλίτσεεεεεςςς!!! 🙂
Ποιός μπορεί να τους αντισταθεί Μαριλία μου;
Τη μαρμελάδα φράουλα τη λατρεύω αλλά εδώ δεν βρίσκω φρέσκες και φτιάχνω με κατεψυγμένες.
Ευχαριστούμε για τις υπέροχες φραουλοσυνταγούλες!
Φιλάκια!
Ω! Ελένη μου. Πραγματικά στερείσαι την απόλαυση των ωμών, αν και η μαρμελάδα με καλής ποιότητας κατεψυγμένες είναι πολύ καλή!
ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΠΡΑΒΟ
ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΒLOG ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ…. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!
Το γλυκο αφου το βρασουμε μαζι με τη ζαχαρη για ποιο λογο το ξαναφηνουμε για 12 ωρες και το ξαναβραζουμε παλι? Δεν γινεται να το δεσουμε εκεινη τη στιγμη?
Όλα τα φρούτα που έχουν σάρκα με πολλούς χυμούς, συνήθως "κατεβάζουν" υγρά ακόμη και μετά το πρώτο δέσιμο. Έτσι καλό είναι να δένονται σε δύο φάσεις για να έχουν πιο καλοδεμένο σιρόπι. Αν θέλετε μπορείτε να το δέσετε σε μια φάση, αλλά έτσι μπορεί να γίνει αρκετά υδαρές σε λίγες μέρες το σιρόπι του. Καλή επιτυχία.
Βαγγελιώ, τις φράουλες όταν περιμένεις 10-12 ώρες με την ζάχαρη, τις βάζεις ψυγείο; έλεγξε και σε αυτό το πόστ τα λίνκ… φιλικά ελένη
Ελένη καλησπέρα. Αυτή την εποχή που δεν κάνει πολλή ζέστη τις προετοιμάζω αποβραδίς και κάνω το πρώτο δέσιμο το πρωί οπότε δεν τις βάζω στο ψυγείο. Αν τις φτιάξω Μάη και είναι ζέστη, ναι τις βάζω στο ψυγείο. Ευχαριστώ για την επισήμανση με τα links
Καλημερα σας! Χθες το βράδυ ξεκίνησα ,τη συνταγή σας για να φτιάξω μαρμελαδα για αρχή! Προς το παρόν μου παει τελεια!να ρωτήσω! Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το λεμόνι με γλυκόζη! Στο γλυκό περγαμόντο που μας δίνεται το έκανα και βγήκε καταπληκτικό! Ευχαριστω!
Καλό σας μεσημέρι. Το λεμόνι και η γλυκόζη μπαίνουν στα γλυκά ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο: Να αποτρέψουν το ζαχάρωμα. Ίσως η γλυκόζη τα κάνει λίγο πιο γυαλιστερά. Σ’εμάς δεν αρέσει η “επίγευση” που αφήνει στο στόμα γι αυτό βάζω σχεδόν πάντα λεμόνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκόζη στη θέση του λεμονιού σε όλα τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες αφού δεν σας ενοχλεί!
Σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμμεση απάντηση σας! Να είστε καλα! Με βοηθάτε παρα πολυ!
[…] εσπεριδοειδούς+ φρούτα όπως παραπάνω γ) ζελέ φράουλα + μαρμελάδα φράουλα + φράουλες δ) ζελέ κεράσι +μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο+ […]
[…] Με γλυκό φράουλα… […]
[…] πορτοκάλι (έφτιαξα μεγάλη ποσότητα φέτος) και μαρμελάδα φράουλα. Το καλοκαίρι ιδανική είναι η μαρμελάδα βερίκοκο η […]
Τέλεια συνταγή! Την έκανα το 2016 και την πέτυχα παρόλο που είμαι λίγο άσχετη με τα γλυκά! Φέτος αποφάσισα να κρατήσω και σιρόπι.. Επιτρέπεται να το αποθηκεύσω σε πλαστικό μπουκάλι? Επίσης το βάζο με το γλυκό πόσο διατηρείται? (ημερομηνία λήξης). Ευχαριστώ!
Καλημέρα σας! Αν το πλαστικό σας μπουκάλι είναι αποστειρωμένο γιατί όχι; Αλλά εγώ προτιμώ τα γιάλνα για τα σιρόπια μου γιατί αποστειρώνονται. Αν φτιάξετε λίγο βάλτε το σε πλαστικό. Στο ψυγείο νομίζω ότι δεν θα έχει πρόβλημα. Το γλυκό αν είναι σωστά δεμένο, κρατά και ολόκληρο χρόνο σε αποστειρωμένα κι σωστά κλεισμένα βάζα! Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τα καλά σας λόγια!
[…] τη φτιάξω κάθε φορά εξαντλείται. Όση κι αν φτιάξω. Η κλασική μέθοδος που την έφτιαχνα παλιότερα υπάρχει ήδη και μάλιστα όσοι την έχουν δοκιμάσει τη […]
Καλημέρα σας. εξαιρετικές οι φραουλοσυνταγες σας!
Η μαρμελάδα φράουλα είναι η αγαπημένη μας!
Την φτιάχνει κάθε χρόνο η μητέρα μου, σε αρκετά μεγάλη ποσότητα .
Ο τρόπος παρασκευης, είναι ο ίδιος με το δικό σας, φρούτα κσι ζάχαρη από βραδυς, καθόλου νερό, λίγο βράσιμο, χυμό λεμονιού , δέσιμο σε δύο στάδια…με μια μικρή πινελιά στο τέλος, που κατά τη γνώμη μας, “ανεβάζει ” πολύ τη γεύση της. Μετά το δεύτερο δέσιμο και την την ελαφριά πολτοποιηση, δεν την ξαναβράζει . Την μοιράζει στα βαζα, τα καλυπτει με μια -δυο χαρτοπετσετες, τις δένει με σπαγκο και βγάζει τα βαζα στον ήλιο. Εκεί συμπυκνωνεται σιγά σιγα, “δενει” φυσικά και ο ήλιος της προσθέτει ένα μοναδικό “κατι” στην ήδη υπέροχη γεύση της. Το ίδιο σύστημα ακολουθεί με όλες τις μαρμελάδες…τώρα “λιαζεται” η μαρμελάδα βερίκοκο….
Ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε εδώ την εξαιρετική “πινελιά” της μαμάς σας! Θα δοκιμαστεί!