A. Ζύμες χωρίς μαγιά, για πίτες, πιτάκια και σπιτικά ζυμαρικά
Πολλές φορές με έχουν ρωτήσει φίλες αν κάποια από τα παρασκευάσματα με ζύμη μπορούν να καταψυχτούν και να ψηθούν αργότερα. Στο τελευταίο σχόλιο που απάντησα μόλις σήμερα (στην ανάρτηση με το πολύ ιδιαίτερο φύλλο για πιτάκια) είχε αυτό ακριβώς το ερώτημα, για μια ακόμη φορά.
Θεώρησα λοιπόν αυτή την ανάρτηση αναγκαία, για να παραθέσω όσα έχω συμπεράνει από την εμπειρία μου αλλά και από διάφορες επιστημονικές σελίδες που πραγματεύονται το ζήτημα της ασφαλούς κατάψυξης τροφίμων. Μιας και το θέμα είναι τεράστιο, θα το χωρίσω σε ενότητες, με πρώτη σήμερα την αναφορά στις ζύμες για πίτες, πιτάκια, μπισκότα, ζυμαρικά. Δηλαδή στις «στεγνές ζύμες» χωρίς μαγιά. Θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση για τις ζύμες και τα παρασκευάσματα με μαγιά.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι άλλες είναι οι προδιαγραφές κατάψυξης του οικιακού καταψύκτη κι άλλες οι προδιαγραφές των επαγγελματικά κατεψυγμένων προϊόντων. Το έλεγα σε προηγούμενο άρθρο που αφορούσε την κατάψυξη λαχανικών, και θα επιμείνω κι εδώ. Αυτά λοιπόν που καταψύχουμε εμείς στο σπίτι δεν έχουν τη διάρκεια που έχει το κατεψυγμένο προϊόν που αγοράζουμε. Είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουμε ζυμάρια για μικρό χρονικό διάστημα, περισσότερο όμως απ’ ότι στην απλή συντήρηση του ψυγείου μας.
Από τα links που θα παραθέσω παρακάτω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν περισσότερες πληροφορίες για σκέτες ή για γεμισμένες ζύμες. Θα αναφερθώ όμως κι εδώ για κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε όταν θέλουμε να καταψύξουμε ζύμες σκέτες ή γεμισμένες (ως πίτες και πιτάκια) στο σπίτι. Δείτε λοιπόν 10 βασικά σημεία για την κατάψυξη των ζυμαριών μας!
-
Καταψύχουμε τις ζύμες μέσα σε σακούλες κατάψυξης ή σε κατάλληλα μπολ.
-
Πριν τα βάλουμε σε σακούλες, τα καταψύχουμε για 2-3 ώρες (μέχρι να σκληρύνουν) σε δίσκους ώστε να μη κολλάνε μεταξύ τους. Αυτό εξυπηρετεί πολύ όταν καταψύχουμε πιτάκια και μπισκότα.
-
Αφαιρούμε όσο περισσότερο αέρα μπορούμε από τις σακούλες που θα τα διατηρήσουμε.
-
Καταναλώνουμε τις ζύμες και τις ζυμαρένιες παρασκευές σε λιγότερο από 3 μήνες αν είναι σκέτες, και σε λιγότερο από 2 μήνες αν είναι γεμισμένες με μείγματα που περιέχουν τυριά ή αυγά.
-
Αν έχουν σημάδια από τα λεγόμενα «εγκαύματα ψύξης» δηλαδή αποχρωματισμούς ή ασπρίλες αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους.
-
Καταψύχουμε τα παρασκευάσματά μας έτοιμα για ψήσιμο και αμέσως μετά την παρασκευή τους.
-
Ανάλογα με το είδος τους, τα αποψύχουμε εντελώς για να τα χρησιμοποιήσουμε ή τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά εκτός κατάψυξης και μετά τα ψήνουμε, τα τηγανίζουμε ή τα μαγειρεύουμε. Π.χ. η ζύμη και για πιτάκια πρέπει να αποψυχθεί τελείως για να χρησιμοποιηθεί, αλλά τα ίδια τα πιτάκια μπορούν να τηγανιστούν μετά από 10 λεπτά. Η ζύμη για μπισκότα αλλά και τα ίδια τα μπισκότα πρέπει να αποψυχθούν τελείως.
-
Αν αποψύξουμε μια ζύμη (και γενικότερα ένα τρόφιμο) δεν το καταψύχουμε ξανά. Αυτό σημαίνει ότι πιτάκια με φύλλο κρούστας που έχουμε αποψύξει δεν φυλάσσονται στην κατάψυξη. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε βέβαια νωπό φύλλο κρούστας αν θέλουμε να καταψύξουμε τέτοια πιτάκια.
-
Τα κατεψυγμένα πιτάκια και πίτες που δεν έχουμε ξεπαγώσει τελείως χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος ή τηγανίσματος.
-
Τα σπιτικά ζυμαρικά, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα απλώνουμε σε δίσκο και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες να σκληρύνουν και μετά τα βάζουμε σε σακούλα ή σε μπολ κατάψυξης. Τα καταναλώνουμε σε 2 μήνες αν δεν έχουν αυγά και σε λιγότερο αν δεν έχουν.
Είναι αλήθεια ότι η κατάψυξη προσφέρεται για να έχουμε έτοιμη μια πίτα για φαγητό, πιτάκια για τον ξαφνικό επισκέπτη (στην Κρήτη με μια ρακή είναι το καλύτερο φίλεμα…), ένα σπιτικό ζυμαρικό για πρόφταση, ζύμη μπισκότων ή έτοιμα μπισκοτάκια για φούρνισμα. Έτσι πολλές φορές φτιάχνουμε όταν έχουμε χρόνο μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες πρόκειται να καταναλώσουμε και τις καταψύχουμε για μελλοντική χρήση. Ή, σε περίπτωση που τελειώσει πρώτα η γέμιση από τα πιτάκια μας, καταψύχουμε το ζυμάρι για επόμενη χρήση.
Φυσικά, την ίδια ευχέρεια και ευκολία μας δίνουν τα καλής ποιότητας κατεψυγμένα προϊόντα του εμπορίου, με μεγαλύτερη μάλιστα διάρκεια χρόνου διατήρησης αφού στις προδιαγραφές κατάψυξης τηρούνται άλλα πρωτόκολλα και η διαδικασία έχει άλλες προδιαγραφές.
Κι εδώ θα προτείνουμε για άλλη μια φορά την αξιόπιστη κρητική εταιρεία «Τα Μερακλίδικα» της οικογένειας Κυριακάκη που διαθέτει στο λιανικό εμπόριο αλλά και στα καταστήματα εστίασης μεγάλη γκάμα κατεψυγμένων προϊόντων με ζύμη. Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από δικά τους προϊόντα. Πίτες, μυζηθροπιτάκια πολλών ειδών (σαρικόπιτες, σφακιανές, μικρά γλυκά μυζηθροπιτάκια αλλά και μυζηθροπιτάκια με ξινομυζήθρα), χορτοπιτάκια,αλλά και εξαιρετικά φρέσκα ζυμαρικά που έχουν όλες τις πιστοποιήσεις ασφάλειας και νοστιμιά που δεν βρίσκεται εύκολα σε προϊόντα εμπορίου. Μας διευκολύνουν τη ζωή και τα επιλέγουμε με εμπιστοσύνη!
Πηγές πληροφοριών εδώ:
https://extension.psu.edu/freezing-pies-and-pie-fillings
https://nchfp.uga.edu/publications/uga/FreezingPreparedFoods.pdf
https://nchfp.uga.edu/how/freeze/cheese.html
Δείτε επίσης το άρθρο για την κατάψυξη λαχανικών όπου δίνονται κι άλλα sites με οδηγίες κατάψυξης.
Αν σας ενδιαφέρει κάποια από τις συνταγές των φωτογραφιών του κολάζ, ζητήστε την με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας.
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.