Βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα (VIDEO)

 
Όσοι έχουν μεγαλώσει σε αστικές και ημιαστικές περιοχές μετά από τη δεκαετία του 60 , γνωρίζουν πολύ καλά το ζαχαρούχο γάλα. Ένα γάλα μακράς διαρκείας που είχε ασυνήθιστα μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κατανάλωση στη χώρα μας.
Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι αφενός το φρέσκο παστεριωμένο γάλα κυκλοφορούσε μόνο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, και αφετέρου δεν είχε όλος ο κόσμος ηλεκτρικά ψυγεία και η διατήρηση του νωπού γάλατος  δεν ήταν εύκολη.
Το ζαχαρούχο είναι ένα συμπυκνωμένο γάλα, δηλαδή του έχει αφαιρεθεί μια ποσότητα νερού. Παράλληλα, έχει προστεθεί μια ποσότητα ζάχαρης έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και να διατηρείται για αρκετό καιρό.
Αυτή εξάλλου είναι και η αιτία της ανακάλυψής του: η ανάγκη διατήρησης για πολλές μέρες αυτής ης πολύτιμης ανθρώπινης τροφής. Λέγεται ότι επινοήθηκε από τον αμερικάνο Gail Borden to 1854. Αφορμή της ενασχόλησής του με το θέμα,  ήταν ο θάνατος ενός μωρού από δηλητηρίαση λόγω κατανάλωσης αλλοιωμένου γάλατος, σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι το 1852 .
Λίγο αργότερα- το 1861-  η επινόησή του δικαιώθηκε όταν ο στρατός των Βορείων στον αμερικάνικο εμφύλιο του παράγγελνε τεράστιες ποσότητες και πλούτισε από την πατέντα του!
 
Το ζαχαρούχο είναι το γάλα με το οποίο μεγαλώσαμε πολλοί και το θυμόμαστε όχι μόνο σαν ρόφημα, αλλά και σαν άλειμμα στο ψωμί μας και σαν συστατικό πολλών γλυκισμάτων. Ακόμη και σήμερα η κατανάλωση του εβαπορέ και του ζαχαρούχου στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Εμείς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια , δεν το καταναλώνουμε σαν ρόφημα. Πάντα όμως υπάρχει στο ντουλάπι μου τουλάχιστον ένα κουτί γιατί μερικές αγαπημένες συνταγές το έχουν σαν βασικό και αναντικατάστατο συστατικό.

 

Τέτοια είναι και η συνταγή για τα σημερινά –μάλλον τα χθεσινά- σοκολατάκια. Όπως έχετε αντιληφθεί, πάντα στις γιορτές το καθιερωμένο μου κέρασμα είναι σοκολατάκι (δείτε εδώ κι εδώ). Αυτά εδώ είναι τόσο εύκολα που δεν είναι ανάγκη να είναι γιορτή για να τα φτιάξουμε.
 
Πάντα δεν θέλουμε να έχουμε ένα κέρασμα στο σπίτι μας; Συνοδέψτε τα με ένα λικεράκι. Αυτή τη φορά είχα ωραιότατο λικέρ κουμ κουάτ και χρησιμοποίησα τέτοιο και στο μείγμα της σοκολάτας μου.
Δείτε  το βίντεο για τα πιο εύκολα σοκολατάκια μας

Υλικά:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
500 γραμμάρια σοκολάτα 52% κακάο

1 κουταλιά βούτυρο

1 κούπα καρύδια κομμένα με μαχαίρι σε μικρά κομμάτια

1 κούπα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (ή στραγγισμένα γλυκά του κουταλιού ή απλώς ξύσμα πορτοκαλιού)

1 σφηνάκι λικέρ (κατά προτίμηση με γεύση εσπεριδοειδούς) ή κονιάκ ή μαύρο ρούμι

 
Λίγο κακάο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Επί το έργον:
 
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ζαχαρούχο με το βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά για να μη πιάσει. 
 Όταν λιώσει το βούτυρο (που σημαίνει ότι θα λιώσει και η σοκολάτα μας) προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώστε να προκύψει ένα ομοιογενές σοκολατένιο μείγμα.
 
Αδειάζουμε  το λικέρ στο κουτί του γάλατος αφού το ανακατέψουμε ώστε να πάρει και τα τελευταία ίχνη από το ζαχαρούχο, και το προσθέτουμε στη σοκολάτα.
Αποσύρουμε από το μάτι  την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα καρύδια και τα φρουί  γλασέ.  Ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Στρώνουμε ένα ταψάκι 20cmx30cm με λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος ,  λαδώνουμε ελαφρά το χαρτί με ένα πινελάκι και απλώνουμε τη σοκολάτα  έτσι ώστε να έχει πάχος 1,5 εκατοστό περίπου.
Στρώνουμε την επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μετά από 2-3 ώρες την χωρίζουμε με καλό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια στο μέγεθος  που μας αρέσει
και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.
 
 
Εναλλακτικά, μπορούμε να τα βγάλουμε με κουταλάκι και να τα πλάσουμε σαν τρουφάκια: 
 
Παρατηρήσεις:
1)      Γίνονται περίπου 50 σοκολατάκια με μαλακιά υφή τρούφας που λιώνουν στο στόμα. Εγώ τα προτιμώ σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τα βάζω στο ψυγείο. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο αλλά βγάλτε τα λίγη ώρα πριν τα σερβίρετε.

 

2)      Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε αντί καρύδια, άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας όπως φουντούκια ή καβουρντισμένα αμύγδαλα, αλλά θεωρώ ότι τα καρύδια είναι πιο μαλακά και ταιριάζουν περισσότερο στην απαλή βελουδένια γεύση που έχουν τα συγκεκριμένα σοκολατάκια.Μάλιστα, προτιμώ να κόβω σε μικρά κομμάτια τα καρύδια με μαχαίρι γιατί αν τα αλέσω η σκόνη αλλοιώνει την υφή της σοκολάτας.

 

3)      Τις πληροφορίες για το ζαχαρούχο γάλα τις βρήκα εδώ:
 
 

 
Print Friendly, PDF & Email