“Αχλαδάκια” αμυγδάλου για την ώρα την καλή! Και στα δικά σας, και στων παιδιών σας !
Υλικά
5 κούπες ασπρισμένα και αλεσμένα -όχι εντελώς πούδρα- αμύγδαλα (περίπου 700 γρ καρπούς αμυγδάλου )
1,5 κούπα ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη ή 2 κούπες άχνη
Ασπράδια 2 αυγών
1 περίπου κούπα ανθόνερο
2-2,5 κούπες άχνη για το πασπάλισμα
Καρφάκια γαρύφαλλο (προαιρετικά)
Επί το έργον
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα αλέθουμε στο multi και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα ασπράδια των αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα και 5 κουταλιές ανθόνερο μέχρι να έχουμε μια σφικτή μάζα που να ζυμώνεται.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη 1-2 κουταλιές ανθόνερο. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί μια ωρίτσα. Παίρνουμε ποσότητα όση ένα μέτριο κάστανο και πλάθουμε μικρά μπαλάκια στα οποία δίνουμε σχήμα μικρού αχλαδιού.
Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα 45 μέτρια «αχλαδάκια» . Θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 30 περίπου λεπτά.
Στα 20 λεπτά περίπου, τα σκεπάζουμε με χαρτί για να μη σκουρύνουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τα ξεκολλάμε προσεκτικά για να μη σπάσουν από το χαρτί.
Βάζουμε σε μπολ το υπόλοιπο ανθόνερο και τα βουτάμε ένα ένα για δευτερόλεπτα .Τα βγάζουμε και τα κυλάμε σε αχνοζάχαρη. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και κοσκινίζουμε λίγη άχνη ακόμη πάνω τους. Τα στολίζουμε με ένα καρφάκι γαρύφαλλου και τα τοποθετούμε σε θήκες για φοντάν.
Παρατηρήσεις
1)Προσωπικά προτιμώ την κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν μας αρέσει η αίσθηση που αφήνει την αντικαθιστούμε με άχνη.Επίσης προτιμώ να αισθάνομαι στο δόντι το αμύγδαλο γι αυτό δεν το κάνω τελείως πούδρα αλλά σαν πολύ λεπτή ψίχα ψωμιού.
2)Αντί ανθόνερο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εσάνς αμυγδάλου στο μίγμα και να την αραιώσουμε με λίγο νερό για το τύλιγμα ή να την ανακατέψουμε με ανθόνερο.Επίσης υπέροχα γίνονται με εσάνς περγαμόντου.
3)Για να μη μπούμε στον κόπο του ασπρίσματος και του αλέσματος των αμυγδάλων, μπορούμε να αγοράσουμε καλής ποιότητας τριμμένο αμύγδαλο από μαγαζί με ξηρούς καρπούς.
4)Τα «αχλαδάκια» μας δεν πρέπει να στεγνώσουν. Πρέπει στο εσωτερικό τους να είναι σαν σιροπιασμένια. Γι αυτό, ανάλογα με το φούρνο μπορεί να χρειάζονται λιγότερο χρόνο από τα 30 λεπτά. Όταν ροδίσουν οι μυτούλες της κορυφής είναι έτοιμα.
5)Ελπίζω να δικαιολογήσετε την απουσία μου από τα blog σας (αλλά και από το δικό μου όπως είδατε) όλες αυτές τις μέρες. Ο λόγος είναι προφανής … Είχαμε αρραβωνιάσματα ! Και στα δικά σας λοιπόν οι ανύπαντροι, και στων παιδιών σας οι έχοντες παιδιά. Ευχές για ό,τι επιθυμείτε σε όλους σας!
Η ώρα η καλή!!!νάναι καλοτάξιδα τα παιδιά στο ταξίδι της Ζωής, Αγαπημένα και να πορεύονται με Σεβασμό!!
Σε περίμενα αλλά φαίνεται ότι ο χρόνος σας ήταν περιορισμένος, μια άλλη φορά.
Τα φιλιά μου!!
Kαλή και Χαρούμενη Χρονιά με υγεία και ό,τι επιθυμείς!
Σκέτος πειρασμός το μπλογκ σου, χαίρομαι τόσο πολύ όταν σεργιανίζω, γράφεις τόσο όμορφα, οι συνταγές και η παρουσίαση καταπληκτικές!
Η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο νησί, οι άνθρωποι ευγενικοί και φιλόξενοι, έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές και περνάς τόσο ωραία όσο αν μείνεις!
Να σας ζήσουν και οι αρραβωνιασμένοι, η ώρα η καλή!
Βαγγελιώ μου είχες καλό λόγο για την απουσια σου.
Μακάρι να λείπεις μόνο για χαρές. Να σας ζήσουν και κάθε ευτυχία, γλυκιά ζωή να έχουν σαν τα αμυγδαλωτά σου.
Πολύ ωραία τα έκανες και καλό είναι να κάνουμε παραδοσιακά γλυκά στις χαρές..έχουν άλλη αξία.
Τα φιλιά μου 🙂
Να σου ζήσουν τα αρραβωνιασμένα!!! Καλότυχα και καλορίζικα!!!
Τα γλυκά σου σήμερα ήταν σα ν'άκουσες τον άντρα μου που μου τα μελετούσε και τα ζήταγε μέρες τώρα!!!
Η ώρα η καλή!!να σας ζήσουν τα παιδιά!! να τα χαίρεστε και να τα καμαρώνετε.
Τα αμυγδαλωτά είναι υπέροχα γλυκά για τέτοιες στιγμές.
Καλημέρα, φιλιά.
Αυτά είναι ευχάριστα νέα Vita μας!
Και η γλύκα των γλυκών σου, να τους συνοδεύει πάντα σε κάθε τους στιγμή.
i ora i kali!!!na sas zisoun!!!
kalimera sas!!
Να σας ζήσουν! Η ώρα η καλή! Για τα αχλαδάκια τι να πούμε? Εχω δοκιμάσει και ξέρω ότι είναι το πιο υπέροχο γλυκάκι! Γειά στα χεράκια σου!
πολύ χαριτωμένα Vita μου. Εμείς στην Ξάνθη έχουμε τους κατάλευκους μπεζέδες για γλυκό του γάμου.. Καλό απόγευμα!
Αχ καλέ που το έχω το μυαλό μου! Να σας ζήσουν!!! Πάντα μια αγκαλιά!
1. Μπορώ να αντικαταστήσω μία μικρή ποσότητα με πικραμύγδαλο για πιο έντονο άρωμα?
2. Μπορώ να αντικαταστήσω μία μικρή ποσότητα απτό ανθονερο με λικέρ αμυγδάλου?
3. Για πόσο καιρό διατηρούνται στο ψυγείο?
Να σας ζήσουν να τους χαίρεστε!
Καλησπέρα σας. Ναι, έχω δει συνταγές με πικραμύγδαλο, αλλά δεν έχω δοκιμάσει. Ίσως εσανς πικραμύγδαλου με πιο “ασφαλή” αποτελέσματα. Δεν θέλουμε να πικρίζουν. Διατηρούνται έως και 10 μέρες (τόσο τουλάχιστον τα έχω κρατήσει εγώ), μπορεί και περισσότερο… Καλή επιτυχία αν τα φτιάξετε!
Ο καινούργιος χρόνος μπήκε με χαρές!!!!
Τις καλύτερες και θερμότερες ευχές μου.
Να σας ζήσουν, η ώρα η καλή.
Τα αχλαδάκια απλά τα αγαπάω. Η καλή μου η πεθερούλα φροντίζει όποτε πάμε στο νησί να υπάρχουν στο σπίτι!!!!
Πολλές πολλές ευχές κι από μένα, η ώρα η καλή!!
Και τα υπέροχα αμυγδαλωτά σου να συντροφεύουν πάντα ευτυχισμένες στιγμές!
Φιλιά!
Τι ωραία νέα! Να ζήσουν τα παιδιά! Ευτυχισμένα και χαρούμενα!
Στις ακριβές σας τσι χαρές να ξαναμαζωχτούμε
κι από τα βάθη τση καρδιάς πάλι να ευχηθούμε!
Τι υπέροχα τα αμυγδαλωτά σας! Λευκά, γλυκά, τρυφερά, αρωματικά! Έτσι να είναι η ζωή σας!
Πέρασε από το μπλογκ μου! Κάτι σε περιμένει!
Ξανθή μου σ' ευχαριστώ! Κι εσύ να δεις ό,τι επιθυμείς από τα παιδιά σου!
Μαρί καλώς όρισες. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Μάριον πολύ εύστοχη η ευχή σου! Η απουσία για χαρές είναι επιθυμητή!Ευχαριστώ!
Μαρίνα μου σ' ευχαριστώ! Να του τα φτιάξεις γιατί είναι και πολύ εύκολα εκτός των άλλων!
Μαρί μου σε ευχαριστώ! Ό,τι επιθυμείς!
Πηνελόπη μου χαρές να παίρνουμε από τα παιδιά μας όλοι!Σ' ευχαριστώ!
Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ! Ό,τι επιθυμείς!
Έφη και στα παιδιά σου! Σ' ευχαριστώ!
Έρι μου σε ευχαριστώ!Ταιριαστοί και οι μπεζέδες και σκέτος πειρασμός κι αυτοί!Σ' ευχαριστώ!
Μανουσίνα μου σε ευχαριστώ. Και στης κόρης σου! Ειδικά στο νομό Λασιθίου κάνουν υπέροχα αμυγδαλωτά.Να μας δώσεις συνταγή πεθερούλας 🙂
Έλενα σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Ό,τι επιθυμείς!
Αγγελική΄πόσο όμορφα διατύπωσες την ευχή σου!Ευχαριστώ πολύ. Στο παιχνίδι ανταποκρίθηκα όπως βλέπεις 🙂
Αχ τι καλάααααα! Να ζήσουν και να ευτυχήσουν! Και τι ωραίο γλυκάκι για κέρασμα! Τα λατρεύω! Τις καλύτερες ευχές μου!
Τριγυρνώ στο μπλογκ σου για να βρω κάτι να φτιάξω για βραδινό…..και διαβάζω μόλις τώρα για τα καλά νέα! Συγχαρητήρια, λοιπόν, να ζήσουν τα παιδιά, να ευτυχήσουν, κι εσείς να τα χαίρεστε αγαπημένα και χαρούμενα!!!! Πάντα με τέτοιες ωραίες αφορμές να μας κερνάς!!
Η ώρα η καλή! Ευτυχισμένα κι εκείνα κι εσείς, οι γονείς. Σ'ευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ μου που με ενημέρωσες για την αναδημοσίευση.
1000 EYXEΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ. ΘΕΛΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΝΙΧΡΟΤΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΒΑΦΤΙΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ (ΣΥΝΟΛΟ 52 ΑΤΟΜΑ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΜΟΥ ΓΛΙΤΩΝΕΙΣ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ ΑΚΟΜΗ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!
Kalhspera Vita,
Vaptisoume thn korh mas 1 Iouniou. Thelw na moirazw amigdalita.
Poses meres kratane? Theloune psigeio? Poses meres prin mporw na ta ftiaksw?
Euxaristw polu!
Viktoria
Καλησπερα ηθελα να ρωτήσω μπορούμε να παραλειψουμε τα ασπραδια στα αμυγδαλωτα? Παρεπιπτοντως φαίνονται εξαιρετικά θα τα φτιαξω οπωσδηποτε γιατι ειναι κατι διαφορετικο απο αλλα γλυκακια!! Καλο απογευμα καλη μου! !!
Τα νηστίσιμα αμυγδαλωτά, είναι συνήθως άψητα. Αν θέλεις, κάνε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και λίγο νερό και μη τα ψήσεις. Αλλιώς, πλάσε τα με ανθόνερο. Είναι άλλη η γεύση και άλλη η υφή αλλά είναι επίσης πολύ νόστιμα. Καλό βράδυ!