Αυγά

Λάβα κέικς

Λάβα κέικς

Τι σας λέω τώρα, με τέτοιες θερμοκρασίες!

Με τέτοιο καύσωνα, θέλουμε κι άλλη λάβα; Εμ…αν συνδυάζεται τέλεια με παγωτό δεν είναι κακή ιδέα ;-). Έτσι δεν είναι; Εξάλλου θέλουν τόσο λίγο χρόνο ψησίματος που ούτε που θα το καταλάβει ο φούρνος μας. Μικρά κέικ σοκολάτας, ιδιαίτερης υφής, μικρές βόμβες θερμίδων και λιπαρών που -είναι η αλήθεια- δεν είναι για κάθε μέρα αλλά μέρες γιορτινές όπως η σημερινή (και κάποιες που έρχονται σε λίγες μέρες) αξίζει να τα βάλουμε στο πρόγραμμα.

Λάβα κέικς

Άκουσα για τα λάβα κέικς πριν καμιά εικοσιπενταριά χρόνια, στις πρώτες μου περιηγήσεις σε sites συνταγών. Δεν θυμάμαι αν τα πρώτα που έφτιαξα ήταν από τα αγαπημένα εκείνης της εποχής το hungry και το gourmet. Οι παλιοί bloggers προφανώς τα θυμούνται με νοσταλγική διάθεση γιατί εκφράζουν άλλες εποχές του διαδικτύου κι άλλη ποιότητα του foodblogging.

Λάβα κέικς

Πρόσφατη σχετικά είναι και η διεθνής παρουσία τους αφού κατά την πολύξευρη wiki εμφανίστηκαν στον γαστρονομικό χάρτη τη δεκαετία του 1980, ούτε μισό αιώνα ζωής δεν έχουν δηλαδή. Αλλού αναφέρονται ως υγρά κέικς σοκολάτας, αλλά για να πούμε ακόμη μια αλήθεια πιο «πιασάρικο» είναι το όνομα «lava cake». Και μόνο που σκέφτεται κανείς τη σοκολάτα να ξεχύνεται από την καρδιά του κέικ και να πλημμυρίζει το πιάτο του είναι «κόλαση». Αυτό εξάλλου σημαίνει αρχικά και η λέξη λάβα (ιταλικής προέλευσης…): πλημμύρα! Βέβαια τη σχετίζουμε και με τα ηφαίστεια, αλλά όσον αφορά τα κέικς ταιριαστή είναι η ονομασία έτσι κι αλλιώς.

Λάβα κέικς

Μπορεί να είναι κι από ξένη σελίδα η συνταγή που θα δείτε παρακάτω. Έχουν χαθεί πια τα ίχνη της. Εκείνη την εποχή τέτοιες συνταγές κυρίως σε ξένα sites τις ανακαλύπταμε. Εξάλλου όλες τους πάνω κάτω ίδιες είναι. Μπορεί μάλιστα να είχα προσαρμόσει κάποια συνταγή στις ποσότητες που ήταν βολικές για τις συσκευασίες βουτύρου-σοκολάτας. Αυγά-βούτυρο-σοκολάτα-ελάχιστο αλεύρι. Η «μαγκιά» στα lava cakes είναι τελικά στο ψήσιμο. Να τα βγάλει κανείς από τον φούρνο τη σωστή στιγμή. Όχι ότι δεν θα τα απολαύσουμε αν μείνουν 1-2 λεπτά παραπάνω, μια χαρά κέικ σοκολάτας είναι. Αλλά δεν είναι lava cakes!

Λάβα κέικς

Δεν τα φτιάχνω συχνά πια… Δεν μας παίρνει ούτε θερμιδικά ούτε ηλικιακά η κατανάλωση τέτοιων γλυκών συχνά πυκνά. Αλλά όταν έχω εδώ τις μικρές μου κάνουμε όλοι μαζί κάποιες παρασπονδίες. Φέτος βέβαια μεγάλωσαν κάπως και μας κάνουν πολλές παρατηρήσεις, άρχισαν να μας προσέχουν. Έχει πολλή πλάκα η κατάσταση, το απολαμβάνουμε!

Λάβα κέικς

Για το χατίρι λοιπόν του βασιλικού ποτίζεται κι η γλάστρα, κι έτσι εδώ είναι σήμερα η συνταγή για τα lava cakes που είχα καθιερώσει πάλαι ποτέ μετά από δοκιμές πολλών συνταγών. Δείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ παρατηρήσεις πάντως…

Παρατηρήσεις

  1. Η συνταγή που έχω γράψει στο τετράδιό μου αφορούσε 6 lava cakes, με μοίρασμα του μείγματος σε ατομικά πυρίμαχα μπολ (τα ramekin όπως τα λέγαμε). Τότε λοιπόν λέγαμε για 10 λεπτά ψήσιμο. Αργότερα, σε μπολάκια μικρότερα που το μείγμα έβγαζε 8 μερίδες τα άφηνα 9 λεπτά, και σε μεγαλύτερα (4 μερίδες) τα άφηνα 12 λεπτά. Είδα ότι κι αυτός ο χρόνος μετά που άλλαξα κουζίνα ήταν πολύς! Μην περιμένετε λοιπόν με την πρώτη να πετύχετε τη λάβα όπως την θέλετε. Θέλει δοκιμές στον χρόνο, και λόγω του μεγέθους των θηκών που θα τα ψήσουμε και λόγω των διαφορών που έχουν οι φούρνοι μεταξύ τους. Πάντως χαμένα δεν πάνε. Νόστιμα κέικ σοκολάτας είναι. Αξίζει να δοκιμάστε την παρασκευή τους 2-3 στα ΙΔΙΑ σκεύη για να ρυθμίσετε τον χρόνο ψησίματος στον δικό σας φούρνο. Τα υλικά είναι λίγα, τα βρίσκουμε εύκολα, και οι δοκιμές επιβάλλονται! Τα δικά μου, στις θήκες της φωτογραφίας ήθελαν 9 λεπτά, γιατί ήταν πιο μικρές και το μείγμα έβγαλε 9 μερίδες. Στη δεύτερη παρασκευή (άλλος φούρνος) ήθελαν μάλλον 8 λεπτά! Θέλουν δυνατό φούρνο (200 βαθμούς) για να κάνουν γρήγορα κρούστα και να μείνει υγρό το εσωτερικό τους.
  2. Ιδανικά σερβίρονται με παγωτό ή με κάποια κρέμα, αλλά και με σκέτη αχνοζάχαρη οι μικρές μου τα βρήκαν μια χαρά. Στις φωτογραφίες είναι σερβιρισμένα με παγωτό φιστίκι και παγωτό βανίλια. Για το φιστίκι, προσθέτω αλεσμένα φιστίκια (περίπου 100 gr)  και 1-2 σταγόνες εσάνς ανθόνερου στο κλασικό μου σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή. Παρεμπιπτόντως, χαίρομαι που και “επαγγελματίες” του youtube υιοθέτησαν τις αναλογίες τις συνταγής. Το ότι δεν κάνουν αναφορά στο πού τις βρήκαν, είναι πια συνηθισμένο. Μου αρκεί η σιωπηλή αναγνώριση 😉 !
  3. Συνήθως τα έχω έτοιμα στις θήκες τους πριν αρχίσουμε να τρώμε και υπολογίζω (λαμβάνοντας υπόψιν και τον χρόνο προθέρμανσης του φούρνου) να τα βάλω για ψήσιμο 10-12 λεπτά πριν το τέλος του φαγητού μας ώστε να είναι έτοιμα την ώρα του επιδόρπιου. Δεν πειράζει αν περιμένουν άψητα για λίγο…
  4. Μπορούμε να διατηρήσουμε όσα περισσέψουν στο ψυγείο και να τα ζεστάνουμε στα μικροκύματα ή στο air fryer την ώρα του σερβιρίσματος. Θα έχει χαλάσει κάπως η υφή τους, αλλά δεν διακινδυνεύουμε υγρά κέικ με αυγά να μείνουν εκτός ψυγείου αυτήν την εποχή…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο