Vegan/vegetarian

Ζύμη με 4+1 υλικά για κριτσίνια, μπισκότα, βουτήματα και πολλά άλλα!

Ζύμη με 4+1 υλικά για κριτσίνια, μπισκότα, βουτήματα και πολλά άλλα!

Η εξέλιξη μια συνταγής!

«Με έχει σώσει η ζύμη σου. Σχεδόν κάθε βράδυ φτιάχνω κάτι καινούριο για να το έχουμε το πρωί». Αιφνιδιάστηκα από την ατάκα φίλης που εργάζεται σε ένα από τα καταστήματα της περιοχής μου.

ζύμη 4+1 υλικά κριτσίνια μπισκότα βουτήματα cretangastronomy.gr

Ζύμη με 4+1 υλικά για κριτσίνια, μπισκότα, βουτήματα και πολλά άλλα!

«Ποια απ’ όλες;» ήταν η αυθόρμητη βέβαια ερώτηση με τόσες ζύμες που υπάρχουν εδώ μέσα. Πήρα την απάντηση ότι πρόκειται για την νηστίσιμη «σαν κουρού» ζύμη με τα 4 υλικά που κι εγώ χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε πίτες. “Με το γιαούρτι;” “Όχι” μου λέει, “με το πορτοκάλι”, τη νηστίσιμη να είναι και πιο ελαφριά.

ζύμη 4+1 υλικά κριτσίνια μπισκότα βουτήματα cretangastronomy.gr

«Εγώ δεν τη βάζω μόνο σε πίτες, φτιάχνω ένα σωρό διαφορετικά βουτήματα μ’ αυτήν».  Έχω βάλει: σταφίδες, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, κι ένα σωρό άλλα πράγματα και φτιάχνω εύκολα και γρήγορα βουτήματα που γίνονται ανάρπαστα».

ζύμη 4+1 υλικά κριτσίνια μπισκότα βουτήματα cretangastronomy.gr

Στην ερώτηση αν  προσθέτει ζάχαρη πήρα την απάντηση ότι αν είναι γλυκά τα πορτοκάλια δεν  χρειάζονται περισσότερη από τη γλύκα τους και ειδικά αυτήν την εποχή που τα βαλέντσια είναι μέλι δεν βάζει παρά μόνο χυμό. Ακόμη μου είπε πως τα κάνει τριβιδάκια, λίγο πιο λεπτά από τα μελομακάρονα και έτσι είχα όλες τις πληροφορίες για να χρησιμοποιήσω τη ζύμη μου σε νέες εφαρμογές που για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ποτέ σκεφτεί.

ζύμη 4+1 υλικά κριτσίνια μπισκότα βουτήματα cretangastronomy.gr

Δεν είναι λοιπόν καινούρια η συνταγή της σημερινής ανάρτησης. Είναι αυτό που λέει ο υπότιτλος!

Δοκίμασα τη συνταγή ήδη τρεις φορές!  Μια με καρύδια τριμμένα, μια με σταφίδες, και μια με λιναρόρπορο και κεφαλοτύρι τριμμένο. Και τις τρεις φορές δεν έμεινε ψίχουλο!

ζύμη 4+1 υλικά κριτσίνια μπισκότα βουτήματα cretangastronomy.gr

Ας την ξαναδούμε λοιπόν στις νέες της εφαρμογές αυτή τη ζύμη με 4+1 υλικά:

 

Παρατηρήσεις

  • Στην εφαρμογή με τα καρύδια έβαλα 2 κουταλιές ζάχαρη και στην εφαρμογή με τις σταφίδες έβαλα μια τσιμπιά κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Την πρώτη φορά τα έκανα περίπου όπως τα μελομακάρονα σε μέγεθος αλλά μας άρεσαν περισσότερο σαν κριτσίνια και σαν μπισκότα.
  • Αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι όπως άλλα βουτήματα.
  • Έβαλα λίγο παραπάνω αλεύρι σε σχέση με την αρχική συνταγή  για να πλάθονται πιο εύκολα τα βουτήματα αλλά πάλι 1-2 κουταλιές έμειναν στη συσκευασία του αλευριού.
  • Εννοείται ότι έπονται κι άλλες προσθήκες που θα συμπληρώσουν τη σημερινή ανάρτηση!
  • Μπορεί να μην έχουν ζάχαρη αλλά είναι πολύ νόστιμα όντως κι έτσι! Ευχαριστώ κι από δω την Α.Π. για την “δημιουργική” επεξεργασία της συνταγής!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο