Εύκολος, γρήγορος και επιτυχημένος τρόπος!
-Πάρε μπρε συ 2 κιλά εδά που τσι βρίσκεις μικρές και τρυφερές
κι άμα δε τσι ψήσεις βάλε τσι στη κατάψυξη.
κι άμα δε τσι ψήσεις βάλε τσι στη κατάψυξη.
– Νωρίς είναι για κατάψυξη. Όντε
δα κοντεύουν να τελειώσουν θα καταψύξω μερικές. Βαριέμαι δα να καθαρίζω και ζεματίζω…
δα κοντεύουν να τελειώσουν θα καταψύξω μερικές. Βαριέμαι δα να καθαρίζω και ζεματίζω…
-Α! ντα ζεματίζεις τσι; Εγώ δα σου πω ένα τρόπο που και πιο
καλές γίνουνται και δε θένε ζεμάτισμα.
καλές γίνουνται και δε θένε ζεμάτισμα.
Ο διάλογος διαμείφθηκε ανάμεσα σε μένα και σε παραγωγό μπαμιών
τον προηγούμενο μήνα, με τις πρώτες
μπάμιες. Πήρα τελικά 2 κιλά μπάμιες, περισσότερο για να μάθω τον τρόπο του. Τελικά είναι πράγματι πιο εύκολος από το δικό μου, αφού απέφυγα το ζεμάτισμα. Οι κατεψυγμένες μπάμιες ήδη μαγειρεύτηκαν και ήταν σαν «της ώρας», αφήστε που δεν χρειάστηκε να τρίβω και ντομάτες την ώρα του μαγειρέματος. Περίμενα να μείνουν οι μπάμιες μου λίγο καιρό
στην κατάψυξη για να τις δοκιμάσω και να γράψω τη «συνταγή». Ωστόσο την έλεγα εδώ
και κει για να διασταυρώσω την επιτυχία της.
Όσοι τις φτιάχνουν έτσι – και είναι πολλοί τελικά- με διαβεβαίωσαν ότι και το μεσοχείμωνο
είναι σαν φρέσκες!
τον προηγούμενο μήνα, με τις πρώτες
μπάμιες. Πήρα τελικά 2 κιλά μπάμιες, περισσότερο για να μάθω τον τρόπο του. Τελικά είναι πράγματι πιο εύκολος από το δικό μου, αφού απέφυγα το ζεμάτισμα. Οι κατεψυγμένες μπάμιες ήδη μαγειρεύτηκαν και ήταν σαν «της ώρας», αφήστε που δεν χρειάστηκε να τρίβω και ντομάτες την ώρα του μαγειρέματος. Περίμενα να μείνουν οι μπάμιες μου λίγο καιρό
στην κατάψυξη για να τις δοκιμάσω και να γράψω τη «συνταγή». Ωστόσο την έλεγα εδώ
και κει για να διασταυρώσω την επιτυχία της.
Όσοι τις φτιάχνουν έτσι – και είναι πολλοί τελικά- με διαβεβαίωσαν ότι και το μεσοχείμωνο
είναι σαν φρέσκες!
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Υλικά:
Για κάθε 500-600 γραμμάρια καθαρισμένες μπάμιες χρειαζόμαστε
2-3 ντομάτες ώριμες
1 κοφτό κουταλάκι ξινό
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε τις μπάμιες (καθαρίζουμε πάντα τον κώνο του κοτσανιού χωρίς να τον κόψουμε, κι έτσι περιορίζονται τα “σαν ζελέ” -κατ’ ευφημισμό- εκκρίματα). Τις πλένουμε και τις αφήνουμε
σε στραγγιστήρι να στραγγίξουν. Τις βάζουμε σε λεκάνη.
σε στραγγιστήρι να στραγγίξουν. Τις βάζουμε σε λεκάνη.
Τρίβουμε τις ντομάτες
και τις προσθέτουμε στις μπάμιες.
και τις προσθέτουμε στις μπάμιες.
Πασπαλίζουμε με το ξινό και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης τις ποσότητες που χρησιμοποιούμε σε κάθε
μαγειριά και τις φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Όταν είναι να τις μαγειρέψουμε δεν χρειάζεται να τις αποψύξουμε. Απλά προσθέτουμε λίγη ακόμη ντομάτα αν μας αρέσει.
μαγειριά και τις φυλάσσουμε στην κατάψυξη. Όταν είναι να τις μαγειρέψουμε δεν χρειάζεται να τις αποψύξουμε. Απλά προσθέτουμε λίγη ακόμη ντομάτα αν μας αρέσει.
Παρατηρήσεις:
1)Αντί ξινό μπορούμε να βάλουμε χυμό αγγουρίδας (στην Κρήτη μας αρέσει να μαγειρεύουμε τις μπάμιες με αγγουρίδα) αλλά όχι λεμόνι.
2)Μπορούμε να βάλουμε και όλη την ποσότητα ντομάτας που αντιστοιχεί
στην κάθε μαγεριά και να μη προσθέσουμε μετά στο μαγείρεμα. Αυτό κι αν είναι ευκολία όταν έλθει η ώρα να τις μαγειρέψουμε!
στην κάθε μαγεριά και να μη προσθέσουμε μετά στο μαγείρεμα. Αυτό κι αν είναι ευκολία όταν έλθει η ώρα να τις μαγειρέψουμε!
3)Το ξινό είναι το κρυσταλλικό κιτρικό οξύ που ούτως ή άλλως είναι καλό φυσικό συντηρητικό τροφίμων. Το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο!
Ένας τρόπος για να αποφύγουμε το κιτρικό οξύ , που το βάζουμε για να "κόψουμε" τα πολλά "σάλια" που βγαίνουν άφθονα ,αν πλύνουμε τις μπάμιες καθαρισμένες:
Πλένουμε τις μπάμιες ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ και αφού τις στεγνώσουμε καλά ( σκουπίζοντας με πετσέτα ή διπλό χαρτί κουζίνας ), προχωρούμε στο καθάρισμά τους.
Τις βάζουμε σε σακούλα και τις καταψύχουμε, μέ ή χωρίς τριμμένη ντομάτα.
Τις διατηρώ έτσι όλο το χειμώνα και γίνονται περίφημες.
Η ιδέα να χρησιμοποιήσω έτσι άφθονο κιτρικό οξύ,που θα παραμείνει μέσα στο φαγητό, με απωθεί.
Βέβαια η αγουρίδα είναι άλλο πράγμα, αλλά πού να τη βρείς στην Αθήνα.
Καλό καλοκαίρι!
Λ.Σ
Το κιτρικό οξύ είναι εντελώς ακίνδυνο. Είναι φυσικής προέλευσης. Παλιότερα που δεν γινόταν εισαγωγή λεμονιών, εμείς και τα καλοκαιρινά χόρτα με διάλυμα ξινού τα τρώγαμε. Τις περισσότερες φορές τις μπάμιες ακαθάριστες τις πλένω κι εγώ…
Πάντα χρήσιμες και ενδιαφέρουσες οι οδηγίες σου Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Εγω χρησιμοποιώ λεμόνι και βγαίνουν μια χαρά. Εκτός αν βγαίνουν ακόμα καλύτερες με το ξινό. Σε διαβαζω πολύ καιρό και όλες σου οι συνταγές μου είναι πολυ οικίες. Εγώ είμαι απο Ιεράπετρα. Η πλάκα είναι πως βλέπω τις συνταγές από σενα ειδικά στις πίτες γιατί η κλασσική απάντηση της μαμας μου οταν τη ρωτάω πόσο αλεύρι να βάλω ειναι." ε με το μάτι "
Φιλιά πατριωτακι
Καί εγώ τις κάνω έτσι και πραγματικά είναι της ώρας και μετά από καιρό
Τις καθαρίζω.. τις πλένω.. στεγνώνω σε χαρτί κουζίνας..αλατίζω ραντίζω με λίγο ξύδι και φουρνίζω μέχρι να στεγνώσουν καλά..
Οι καλύτερες μπάμιες.. μια δυό χούφτες αρκούν για 4 άτομα..φουσκώνουν με τη ντοματούλα και είναι το πιο νοστιμο πιάτο.. σκέτο ή με κοτόπουλο.. στο φούρνο ή στην κατσαρόλα..!!
Βίτα συγχαρητήρια για το blog και τις συνταγές σου..!!
Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση και θα την δοκιμάσω. Θα ήθελα να ρωτήσω αν τις μπάμιες τις αφήνεις στον ήλιο με αλάτι και ξύδι, όπως έμαθα να κάνω κι εγώ από τις παλιότερες μαγείρισσες.
Δοκίμαστε έστω με μια μικρή ποσότητα για φέτος και θα δεις τη διαφορά Ειρήνη μου. Η κρητική πρακτική λέει αγουρίδα, ξινό ή λεμόνι ή λίγο ξύδι για τις μπάμιες και ναι, λίγο στον ήλιο. Γι αυτες που θα μαγειρέψω αμέσως τηρώ τη διαδικασία αλλά σ’ αυτές εδώ όχι. Μάλλον η κατάψυξη κάνει στα υγρά τους ό,τι και ο ήλιος!