Και καθημερινό και κυριακάτικο πιάτο!
Για γλυκό προοριζόταν η σημερινή ανάρτηση αλλά άλλαξαν τα σχέδια μετά από μήνυμα εργαζόμενης φίλης: «Βάλε κάτι να μισομαγειρεύεται το πρωί και να ολοκληρώνεται το μεσημέρι. Έχω βαρεθεί τα ξαναζεσταμένα. Ας μείνει το γλυκό προς το τέλος της εβδομάδας»… Δεν έχει κι άδικο. Και ποια εργαζόμενη δεν το έχει ζήσει! Έμεινε λοιπόν το γλυκό για άλλη ανάρτηση και τη θέση του πήρε μια νόστιμη, χειμωνιάτικη χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές.
Εντάξει υπάρχουν αρκετά φαγάκια που μπορεί να ολοκληρώσει κανείς το μεσημέρι, με πρώτο (και καλύτερο ίσως…) τα μακαρόνια με κιμά, τα παντός είδους κεφτεδάκια μπου μπαίνουν στη σάλτσα λίγο πριν το σερβίρισμα και άλλα που δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Υπάρχουν και άλλα (πολλά λαδερά ας πούμε…) που είναι πολύ νόστιμα ξαναζεσταμένα.
Αλλά το «μαγειρεύω αποβραδίς» είναι ο κανόνας για εργαζόμενες, οπότε αν κάποια πιάτα μπορούν όντως να δείχνουν σαν φρεσκομαγειρεμένα είναι πραγματικά ευχής έργον. Θα εντάξω τούτη την τηγανιά σε αυτήν την κατηγορία μιας και μπορεί το μισό ως και τα 2/3 -θα λέγαμε- της προςτοιμασίας της να γίνουν πριν φύγουμε για τη δουλειά ή αποβραδίς και να το ολοκληρώσουμε μετά την επιστροφή στο σπίτι.
Όχι πως δεν γίνεται και σε μια φάση… Κάθε άλλο! Εγώ το συνηθίζω τώρα που είμαστε οι δυο μας ως κυριακάτικο φαγητό γιατί γίνεται γρηγορότερα από τα φαγητά του φούρνου και το απολαμβάνουμε χωρίς άλλα συνοδευτικά, μόνο με μια σαλάτα. Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να το συνοδεύσουν με ψευτοπιλαφάκι, με πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες!
Υλικά
Για περίπου 700 gr χοιρινό σε μερίδες μεγέθους μικρού μανταρινιού (τηγανιά)
60ml (4 κουταλιές) ελαιόλαδο
125ml (1/2 κούπα) κρασί (δείτε παρατηρήσεις)
250-300gr ασπρομανίταρα
1-2 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
1 κουταλάκι μουστάρδα τύπου Ντιζόν
Χυμό ενός λεμονιού ή μικρού πορτοκαλιού
Αλάτι
Πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή) ή κύμινο
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο
Επί το έργον
Αφού πλύνουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με το αλάτι και την πάπρικα. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές, όχι απλώς να αλλάξει χρώμα αλλά να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε το μάτι στο 5 με μέγιστο το 9.
Μαγειρεύουμε για 30-45 λεπτά μέχρι να τσιμπιέται καλά το κρέας, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται (δείτε παρατηρήσεις). Προσθέτουμε τα μανιτάρια ολόκληρα αν είναι μικρά και σε φέτες αν είναι μεγάλα και μόλις «χαμηλώσουν», τις πιπεριές σε ραβδάκια, και τις σκελίδες του σκόρδου σπασμένες. Αλατίζουμε λίγο, ξανασκεπάζουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και τα υπόλοιπα συστατικά.Φροντίζουμε να μείνει με λίγα υγρά, να μη στεγνώσει τελείως.
Όταν είναι έτοιμο, γυρίζουμε το μάτι στο 9, διαλύουμε τη μουστάρδα στον χυμό και περιχύνουμε την τηγανιά μας. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από το μάτι. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό μας.
Παραλλαγή
Μπορούμε να φτιάξουμε το πιάτο με χοιρινό ψαρονέφρι. Τότε οι χρόνοι περιορίζονται πολύ. Αμέσως μετά που θα εξατμιστεί το κρασί θα προσθέσουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές οπότε σε λίγο παραπάνω από μισή ώρα το φαγητό μας θα είναι έτοιμο.Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να διακόψουμε το μαγείρεμα –ανάλογα με τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας- στη φάση που έχει μισομαγειρευτεί το κρέας ή στη φάση που που έχουν γίνει όλα και θέλουμε μόνο την προσθήκη του χυμού με την μουστάρδα. Αν η προετοιμασία γίνει το πρωί δεν χρειάζεται ψυγείο. Αν γίνει αποβραδίς, το βάζουμε στο ψυγείο.
- Αν το φαγητό πρόκειται να καταναλωθεί από μικρά παιδιά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί με χυμό πορτοκαλιού και να διαλύσουμε τη μουστάρδα σε χυμό λεμονιού ή βαλσάμικο ξίδι.
- Ο χρόνος μέχρι να προσθέσουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές ποικίλλει ανάλογα με το μέρος του ζώου που προέρχεατι το κρέας μας. Εξαρτάται επίσης από την ηλικία του ζώου. Άλλο χρόνο χρειάζεται κρέας από μικρό γουρουνάκι κι άλλο από μεγάλο χοίρο.
- Δείτε στην ενότητα “παραλλαγή” μια ακόμη πιο γρήγορη εκδοχή του πιάτου.