Αλμυρά

Χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές

Χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές

Και καθημερινό και κυριακάτικο πιάτο!

Για γλυκό προοριζόταν η σημερινή ανάρτηση αλλά άλλαξαν τα σχέδια μετά από μήνυμα εργαζόμενης φίλης: «Βάλε κάτι να μισομαγειρεύεται το πρωί και να ολοκληρώνεται το μεσημέρι. Έχω βαρεθεί τα ξαναζεσταμένα. Ας μείνει το γλυκό προς το τέλος της εβδομάδας»… Δεν έχει κι άδικο. Και ποια εργαζόμενη δεν το έχει ζήσει! Έμεινε λοιπόν το γλυκό για άλλη ανάρτηση και τη θέση του πήρε μια νόστιμη, χειμωνιάτικη χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές.

Χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές

Εντάξει υπάρχουν αρκετά φαγάκια που μπορεί να ολοκληρώσει κανείς το μεσημέρι, με πρώτο (και καλύτερο ίσως…) τα μακαρόνια με κιμά, τα παντός είδους κεφτεδάκια μπου μπαίνουν στη σάλτσα λίγο πριν το σερβίρισμα και άλλα που δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Υπάρχουν και άλλα (πολλά λαδερά ας πούμε…) που είναι πολύ νόστιμα ξαναζεσταμένα.

Χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές

Αλλά το «μαγειρεύω αποβραδίς» είναι ο κανόνας για εργαζόμενες, οπότε αν κάποια πιάτα μπορούν όντως να δείχνουν σαν φρεσκομαγειρεμένα είναι πραγματικά ευχής έργον. Θα εντάξω τούτη την τηγανιά σε αυτήν την κατηγορία μιας και μπορεί το μισό ως και τα 2/3 -θα λέγαμε- της προςτοιμασίας της να γίνουν πριν φύγουμε για τη δουλειά ή αποβραδίς και να το ολοκληρώσουμε μετά την επιστροφή στο σπίτι.

Όχι πως δεν γίνεται και σε μια φάση… Κάθε άλλο! Εγώ το συνηθίζω τώρα που είμαστε οι δυο μας ως κυριακάτικο φαγητό γιατί γίνεται γρηγορότερα  από τα φαγητά του φούρνου και το απολαμβάνουμε χωρίς άλλα συνοδευτικά, μόνο με μια σαλάτα. Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να το συνοδεύσουν με ψευτοπιλαφάκι, με πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες!

Χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές

Παραλλαγή

Μπορούμε να φτιάξουμε το πιάτο με χοιρινό ψαρονέφρι. Τότε οι χρόνοι περιορίζονται πολύ. Αμέσως μετά που θα εξατμιστεί το κρασί θα προσθέσουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές οπότε σε λίγο παραπάνω από μισή ώρα το φαγητό μας θα είναι έτοιμο.

Παρατηρήσεις

  1. Μπορούμε να διακόψουμε το μαγείρεμα –ανάλογα με τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας- στη φάση που έχει μισομαγειρευτεί το κρέας ή στη φάση που που έχουν γίνει όλα και θέλουμε μόνο την προσθήκη του χυμού με την μουστάρδα. Αν η προετοιμασία γίνει το πρωί δεν χρειάζεται ψυγείο. Αν γίνει αποβραδίς, το βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Αν το φαγητό πρόκειται να καταναλωθεί από μικρά παιδιά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρασί με χυμό πορτοκαλιού και να διαλύσουμε τη μουστάρδα σε χυμό λεμονιού ή βαλσάμικο ξίδι.
  3. Ο χρόνος μέχρι να προσθέσουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές ποικίλλει ανάλογα με το μέρος του ζώου που προέρχεατι το κρέας μας. Εξαρτάται επίσης από την ηλικία του ζώου. Άλλο χρόνο χρειάζεται κρέας από μικρό γουρουνάκι κι άλλο από μεγάλο χοίρο.
  4. Δείτε στην ενότητα “παραλλαγή” μια ακόμη πιο γρήγορη εκδοχή του πιάτου.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο