Αλμυρά

Μπακαλιάρος με χλωροκούκια και μάραθο

Και των Βαΐων τρώμε ψάρι!
Τον παστό μπακαλιάρο στην Κρήτη τον αγαπούμε πάρα πολύ.
Ειδικά στην ενδοχώρα που σε παλιότερες εποχές η πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι ήταν
δύσκολη, ο μπακαλιάρος αποτελούσε την πιο συνηθισμένη εναλλακτική. Η συντήρησή
του δεν χρειαζόταν ψυγείο και η τιμή του ήταν προσιτή. Ίσα με το λάδι όπως έχω
ξαναγράψει… 1 οκά μπακαλιάρος- 1 οκά ελαιόλαδο. Μέτρο τον είχαν οι κρητικοί.
Τώρα;
Ακόμη και φέτος που η τιμή του ελαιολάδου ήταν κάπως ανεβασμένη σε σχέση με
προηγούμενα χρόνια, ο μπακαλιάρος είχε στην καλύτερη περίπτωση τριπλάσια τιμή !
Τον αγαπάμε όμως και τον τιμήσαμε στις 25 του Μάρτη και τηγανητό 
και με χλωροκούκια.
Οι συνδυασμοί του μπακαλιάρου στις κρητικές συνταγές είναι αμέτρητοι,
απρόβλεπτοι  και πρωτότυποι. Μέχρι και
πιλάφι με μπακαλιάρο φτιάχνουμε!  Τελευταία τον είδα και με χλωρά φασολάκια.
Με
διαβεβαίωσαν ότι είναι πεντανόστιμος και  σε κάποια  επόμενη δοκιμή μου θα τον δοκιμάσουμε κι έτσι.
Μιας λοιπόν και  πλησιάζει η Κυριακή των Βαΐων  που έχει καθιερωθεί ως ημέρας ψαροφαγίας,  σκέφτηκα να ανεβάσω αυτή τη συνταγή για όσους
θα ήθελαν να τη δοκιμάσουν.  Πολλοί μπορεί
να έχουν λίγο μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο περισσευούμενο στην κατάψυξη.
Φέτος οι
δυο μέρες της Σαρακοστής που επιτρέπουν την κατάλυση ιχθύος ήταν πολύ κοντά και
έτσι μπορεί κάποιοι να θέλουν κάτι πιο
ελαφρύ από τον τηγανητό με σκορδαλιά.
Αν βέβαια καταναλώσουν ψάρι. Η κρητική
παράδοση λέει για την Κυριακή των Βαΐων «Μακάριος όποιος φάει και τρισμακάριος
όποιος δεν φάει» . Έτσι κυρίως όσοι θέλουν να μεταλάβουν (κοινωνήσουν) τις πρώτες
μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δεν τρώνε ψάρι. Οι υπόλοιποι…
Βάγια , βάγια τω Βαγιώ
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή
κόκκινο αυγό κι αρνί!
Υλικά:
1 μικρό φύλλο παστό μπακαλιάρο (περίπου 700 gr)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μεγαλούτσικο ξερό
Περίπου 1 kg
χλωροκούκια (ακαθάριστα)
1 ματσάκι μάραθο
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
2-3 ντομάτες τριμμένες ή αντίστοιχη ποσότητα κονσέρβας
ντομάτας ή ντομάτας από την κατάψυξη (τα ποτηράκια μου χωρούν 200gr και έβαλα 2)
Αλάτι (αν χρειάζεται)
Πιπέρι
Προαιρετικά:  2-3 φύλλα γούλα (σέσκουλα)  ή σπανάκι και 1-2 πατάτες
Επί το έργον:
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο . Καθαρίζουμε τα χλωροκούκια και
τα μάραθα και τα πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
να μαραθούν λίγο με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μάραθα . Αφήνουμε να
τσιγαριστούν ελαφρά και προσθέτουμε λίγο νεράκι. Τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά
περίπου και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και την ντομάτα.
Μαγειρεύουμε
σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να  είναι
σχεδόν έτοιμα τα λαχανικά μας. Τότε προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και αφήνουμε να σιγοβράζουν
όλα μαζί
τα υλικά μας χωρίς να ανακατεύουμε για 20 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το πιπέρι , δοκιμάζουμε αν
χρειάζεται αλάτι και αναλόγως προσθέτουμε. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχει
μείνει με μια ωραία μελωμένη σάλτσα. Αφήνουμε να σταθεί κανένα τέταρτο, να
ηρεμήσει από το βρασμό και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Όταν φτιάχνουμε τον μπακαλιάρο μαγειρευτό, δεν μας πειράζει
να «κρατάει» λίγο αλάτι γιατί το αφήνει στην σάλτσα του φαγητού. Έτσι μπορούμε
να τον ξαρμυρίζουμε λιγότερες ώρες.
2)Είχα βγάλει το δέρμα από τον μπακαλιάρο σκοπεύοντας να τον
τηγανίσω όλο (τηγανητός μας αρέσει χωρίς δέρμα). Δεν είναι όμως αναγκαίο  στον μαγειρευτό…
3)Για λόγους περιορισμού των θερμίδων, έβαλα λιγότερο
ελαιόλαδο απ’ ότι συνήθως και η σάλτσα δεν έδεσε όπως θα ήθελα. Για τις ποσότητες
που δίνω μη βάλετε λιγότερο από μισή κούπα.
4)Το φαγητό μπορεί να γίνει και με άλλα ψάρια κατάλληλα για
μαγειρευτά πιάτα Καλό μήνα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές