Αλμυρά

Μανιτάρια με απάκι και ξινομυζήθρα

Μανιτάρια με απάκι και ξινομυζήθρα

Μεζεδάκι ή ορεκτικό, σε ελάχιστο χρόνο! 

Μετά τα φαγοπότια των προηγούμενων εβδομάδων όλοι λίγο ή πολύ διανύουμε «εβδομάδα μειωμένων θερμίδων». Το σημερινό πιάτο είναι νόστιμο και κατά τη γνώμη μου μπορεί να ενταχθεί σε μια δίαιτα σαν κύριο γεύμα, αλλά είναι και ένα ωραιότατο ορεκτικό σε πιο πλούσιο τραπέζι. Επίσης είναι πολύ νόστιμο!

Μανιτάρια με απάκι και ξινομυζήθρα

Για τα χοιροσφάγια και την συντήρηση του χοιρινού κρέατος στην προ ψυγείων εποχή, έχω αναφερθεί και στις συνταγές για το συκώτι σαβόρε και για την τσιλαδιά. Εκεί, έκανα μια απλή αναφορά στα απάκια, ένα μεζεδάκι παλαιϊνό που έχει ξανάρθει στη μόδα! Το βρίσκουμε πια όλο το χρόνο αλλά θα έλεγα ότι αυτή είναι η εποχή του αφού μέσα του Γενάρη είχε πια εξαντληθεί το νωπό χοιρινό κρέας και οι παλιότεροι είχαν μόνο συντηρημένο να καταναλώσουν.

Μανιτάρια με απάκι και ξινομυζήθρα

Μια από τις νοστιμότατες εκδοχές του συντηρημένου χοιρινού είναι το απάκι. Μεζές που αναφέρεται σε κείμενα του 16ου αιώνα από το Χορτάτση και άλλους εκπροσώπους του Κρητικού θεάτρου. Συγκεκριμένα, στην Πανώρια του Χορτάτση αναφέρεται «γάλα μυζήθρα και τυρί , λουκάνικο κι απάκι» αλλά και στο Στάθη (έργο ανώνυμου συγγραφέα) έχουμε το στίχο « πόσες φορές λουκάνικα κι απάκια κρεμασμένα» .
Επίσης στα παραδοσιακά κρητικά κάλαντα λέμε :

Άψε βαγίτσα το κερί άψε και το δικέρι
και κάτσε και ντουχούντιζε ίντα θα μας εφέρεις
απάκι για λουκάνικο
για χοιρινό κομμάτι…

Έδεσμα λοιπόν που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και τα χρόνια της ενετοκρατίας το απάκι.

Μανιτάρια με απάκι και ξινομυζήθρα
Ο κλασικός τρόπος!

Παρασκευάζεται από μαλακό ψαχνό χοιρινό χωρίς λίπος, συνήθως το κομμάτι που υπάρχει δίπλα στα πλευρά του ζώου. Κόβεται σε κομμάτια με σχήμα παραλληλεπιπέδου, όχι πολύ χοντρά, σαν μακρόστενες λουρίδες θα λέγαμε και αφού πλυθεί το βάζουμε στο ξύδι μια δυο μέρες. Μετά το αλατοπιπερώνουμε και το καπνίζουμε στο τζάκι με χόρτα μυριστικά, δηλαδή δάφνη, ρίγανη,θυμάρι μαντζουράνα , φασκομηλιά (όπως τα κρητικά λουκάνικα). Όταν είναι να χρησιμοποιηθεί κόβεται σε λεπτές φετούλες ή σε μικρούς κύβους.

Μανιτάρια με απάκι και ξινομυζήθρα

Ο κλασικός παραδοσιακός τρόπος για να το γευτούμε είναι στο τηγάνι με αυγά μάτια ή χτυπημένα. Επίσης νοστιμίζει σούπες με όσπρια και τώρα τελευταία συνηθίζεται σε σαλάτες, σε πίτες ,σε ζυμαρικά .

Εγώ «πείραξα» με απάκι και ξινομυζήθρα μια κλασική συνταγή με μανιτάρια που πιθανόν όλοι να έχετε δοκιμάσει,  και της έδωσα άρωμα Κρήτης. Έτσι έφτιαξα ένα νέο πιάτο που μπορεί να έχει θέση ορεκτικού, αλλά και κύριου πιάτου αν κάνουμε δίαιτα και το συνοδεύσουμε με πράσινη σαλάτα.

Παρατηρήσεις

1)Χαρακτηρίζω το πιάτο «διαίτης» γιατί το απάκι είναι άπαχο ψαχνό χοιρινό χωρίς λάδι και η ποσότητα που βάζω είναι λίγη. Επίσης η ποσότητα της ξινομυζήθρας μπορεί να αυξομοιωθεί ανάλογα με το πόσες θερμίδες θέλουμε να καταναλώσουμε.Άλλωστε μπορεί να ααντικατασταθεί με άλλο κρεμώδες τυρί με χαμηλότερα λιπαρά (με άλλο βέβαια γευστικό αποτέλεσμα).
Τα υπόλοιπα υλικά είναι διαίτης ούτως ή άλλως.

2) Παραδοσιακά όπως λέω και παραπάνω, το απάκι τρώγεται στο τηγάνι με αυγά. Η τέταρτη φωτογραφία δείχνει «χωρίς λόγια» την κλασική συνταγή.Απλώς έχω βάλει μόνο μια κουταλιά λάδι για ευνόητους λόγους!

3) Ο Γεώργιος Χορτάτσης είναι κρητικός δραματουργός του 16ου – 17ου αιώνα, ο κυριότερος εκπρόσωπος του Κρητικού θεάτρου.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο