Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

-Ήντα ψήνεις και μυρίζει;
-Κεντανέ* με κερεβίζι**

* πράσα
** σέλινο

Χαρακτηριστικό στιχάκι που με δυό λόγια δηλώνει και τη συνταγή, και το έντονο άρωμα του συγκεκριμένου φαγητού. Το αστείο είναι ότι όταν ήμουνα παιδί μόλις μύριζα από την πόρτα την έντονη μυρωδιά του (ήταν από τα αγαπημένα του συχωρεμένου του πατέρα μου και το φτιάχναμε συχνά) μούτρωνα. Τώρα έχει γίνει και για μένα αγαπημένο και μάλιστα αυτή την εποχή με τα πρωτοφανίστικα πράσα είναι ό,τι πρέπει.

Τα πράσα είναι νόστιμο λαχανικό που δεν λείπει από τα περβόλια της περιοχής μου όλο το Χειμώνα. Είναι όμως ευπρόσβλητο από πολλές ασθένειες και γι αυτό οι επαγγελματίες το ραντίζουν συχνά. Όταν όμως έχεις καλούς γείτονες όπως έχω ξαναπεί ότι έχω εγώ , έχεις πεσκέσια βιολογικά κι ας είναι λίγο στραπατσαρισμένα τα φύλλα τους.Το Χειμώνα το φαγητό αυτό το φτιάχνουμε αυγολέμονο ή ντελμπιέ.

Τώρα το Σεπτέμβρη , με τα πρώτα ντόπια πράσα, μπόλικο σέλινο και με τις υπαίθριες ντομάτες στα τελειώματα, είναι θαυμάσιο στην κοκκινιστή εκδοχή του.

Υλικά:

 

1 κιλό χοιρινό, ψαχνό από μικρό ζώο, κομμένο σε μικρές μεριδούλες

1 μεγάλο μάτσο σέλινο

10-12 πράσα

 

1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα (ή μισή τριμμένη-μισή κομμένη)

½ φλυτζάνα λάδι

1 ξερό κρεμμύδι

Αλάτι και πιπέρι

Προαιρετικά 1-2 πατάτες και χυμό λεμονιού.

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα , τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος και σε κομμάτια 6-8 εκατοστά .Έτσι ελέγχουμε καλύτερα αν υπάρχουν ανεπιθύμητα ζωύφια.Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Μαραίνουμε το κρεμμυδάκι με το λάδι σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε μια δυο βόλτες να αλλάξει χρώμα, αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε 1 φλυτζάνα νερό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μετά από 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία του κρέατος, όταν μισοψηθεί δηλαδή, και αφού ενδεχομένως χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη) προσθέτουμε τα πράσα το σέλινο κα την ντομάτα.

Όταν χαμηλώσουν τα χορταρικά και βράσουν κανένα δεκάλεπτο , προσθέτουμε και τις πατάτες.

Διορθώνουμε το αλάτι, και αφήνουμε το φαγητό μας να ολοκληρωθεί. Πρέπει τα λαχανικά να είναι μαλακά, και η σάλτσα δεμένη.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όσοι θέλουν χυμό λεμονιού

Παρατήρηση:

Το φαγητό γίνεται και χωρίς κρέας. Αφού μαραθεί το κρεμμυδάκι στο λάδι, βάζουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή η πατάτα βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας οπότε είναι μάλλον απαραίτητη. Επίσης καλό είναι να αυξήσουμε την ποσότητα του λαδιού σε μία φλυτζάνα.

 

Print Friendly, PDF & Email