Γρήγορο ναι, πρόχειρο όχι!
Είναι μάλιστα το λιγότερο λιπαρό από όλα τα υπόλοιπα εδέσματα που προκύπτουν από το χοίρο των Χριστουγέννων αφού για την παρασκευή του χρησιμοποιείται κομμάτι κρέατος χωρίς εμφανές λίπος. Αν βρω ευκαιρία, θα φτιάξω κάποια στιγμή απάκι για να υπάρχει και αυτή η συνταγή στο blog, και τότε θα γράψω περισσότερα για τη θέση του στο κρητικό τραπέζι.
Αυτό που χρησιμοποίησα σήμερα είναι «αγοραστό» από καλό παραγωγό και ήταν σαν σπιτικό. Νόστιμο, χωρίς περιττά λίπη και με ισορροπία στα μπαχαρικά και το ξύδι. Υποθέτω ότι αντίστοιχο θα υπάρχει στα μαγαζιά που πουλούν κρητικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι που διατηρούν τέτοια μαγαζιά στην πλειοψηφία τους ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων τους.
Αναζητείστε το λοιπόν και δοκιμάστε το σαν συστατικό ομελέτας , τάρτας, σαλάτας , με μανιτάρια και ξινομυζήθρα , με ζυμαρικά και όπου αλλού νομίζετε ότι ταιριάζει . Ακόμη και σκέτο, απλά «τσουρουφλισμένο» σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί είναι τέλειο!
Μια από τις πιο παραδοσιακές του εφαρμογές είναι η απλή, λιτή ομελέτα με αυγά. Δυο τρία μόνο υλικά για ένα υπέροχο πιάτο! Γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο πιάτο, με εκλεκτά αρώματα και υπέροχη γεύση, που σηκώνει κι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασάκι μέρες που έρχονται… Μπορεί να μπει σαν ορεκτικό στη μέση του τραπεζιού ή να αποτελέσει κύριο πιάτο για όσους δεν φοβούνται τη χοληστερίνη.
Υλικά
Απάκι
Αυγά
Ελάχιστο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
(Ενδεικτικά, έβαλα 120 γραμμάρια απάκι σε τρία αυγά. Η αυξομείωση του ενός ή του άλλου υλικού είναι προσωπική επιλογή. Για αυτή την ποσότητα χρησιμοποίησα τηγάνι με διάμετρο 20 cm περίπου).
Επί το έργον
Κόβουμε το απάκι πρώτα σε φετούλες πάχους μισού εκατοστού και μετά σε καρεδάκια πλευράς περίπου 2 cm. Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλατοπίπερο (το απάκι έχει ήδη αλάτι και μπαχαρικά).
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε τα κομμάτια από το απάκι και τα γυρνάμε με ένα κουτάλι να κοκκινίσουν αλλά να μην καούν.
Προσθέτουμε τα αυγά και με ένα κουτάλι δημιουργούμε τομές εδώ κι εκεί και ανασηκώνουμε από τις άκρες την ομελέτα ώστε να περνά το αυγό και να ψήνεται. Όταν είναι πια έτοιμο από τη μια πλευρά, γυρίζουμε την ομελέτα κι από την άλλη με τη βοήθεια ενός πιάτου.
Αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα της εποχής, κατά προτίμηση αρτυμένη με λαδόξιδο.
Παρατηρήσεις
Το απάκι μπορεί να είναι συστατικό οποιασδήποτε ομελέτας : με πατάτες, με λαχανικά, με τυρί . Η γεύση του όμως αναδεικνύεται στην απλή παραδοσιακή εκδοχή του σκέτου σφουγγάτου! Προσωπικά, δεν βάζω ούτε γάλα στο χτύπημα των αυγών.
Το απάκι το έχω ευχαριστηθεί σε πολλές συνταγές και μια από αυτές είναι περίπου σαν τη δική σου.
Πολλά φιλιά
Καλησπερα Βιτα που μας κανεις και τρεχουν τα σαλια μας με τις λιχουδιες του τοπου σου!η μυρωδια απ το απακι εφτασε μεχρι εδω!το παιδι μου πολυ πολυ συντομα θα εργαζεται στο Ηρακλειο και ανυπομονω να δοκιμασω οοολα τα κρητικα καλουδια !
Γεωργια Αγ.
Γεωργία χαίρομαι! Θα περάσει καλά το παιδί σου στην Κρήτη! Με το καλό!
Υπέροχη λιχουδιά Βαγγελιώ μου!Φαντάζομαι το άρωμα αλλά και τη γεύση του!!!
Φιλιά!
Ελένη από τα πιο νόστιμά μας χριστουγεννιάτικα. Αναζήτησέ το!
exw to telefteo mou paketo apaki sti katapsiksi. diladi prepi na paw sti Xio na psonisw. tha to ftiaksw opos to diko sou!
Οζλέμ είναι πραγματικά απλό και νόστιμο! Τρία υλικά και απολαμβάνεις!
Καλό τους ταξίδι…
🙁 🙁
Μαριλία μου τι να πούμε… Έχουμε μείνει όλοι με ένα κόμπο στο λαιμό μας κι ένα σφίξιμο στην καρδιά μας…
Πολυ μου αρεσει το απακι, αλλα κανα δυο φορες που πηρα τελευταια απο το σουπερ, μου φανηκε σαν αλλιωμενο και σταματησα να παιρνω… Η Κρητη μου πεφτει λιγο μακρια για να ερθω να παρω κατ'ευθειαν απο παραγωγο… 🙁
Μαρίνα να σου στείλω λες να έλθει σώο και αβλαβές; Ίσως στο ΣΜ δεν ξέρουν να το διατηρήσουν. Δεν θέλει ψυγείο κατ' αρχήν εκτός κι αν πρόκειται να μείνει για πολλούς μήνες.
Πολύ το ακούω τώρα τελευταία και θα το αναζητήσω να το δοκιμάσω όπως το προτείνεις. Οι απλές εκτελέσεις είναι οι καλύτερες.
Φιλιά θαλασσένια.
Πρέπει να το δοκιμάσεις Θαλασσένια . Ακόμη και σκέτο τρώγεται ή σε σαλάτες.
Είναι εξαιρετικός κρασομεζές, τώρα που δεν ανάβουνε τα καλοριφέρ.
Γιάννη κι εγώ το χειμώνα τα προτιμώ αυτά τα μεζεδάκια κι ας κυκλοφορούν τώρα πια και καλοκαίρι.
Eκπληκτική η ομελέτα θα γίνεται με το απάκι Βαγγελιώ μου!
Και σαν φαγάκι αλλά και σαν μεζές, είναι υπέροχο!
Φιλιά!
Έλενα ναι, είναι από τις ωραιότερες ομελέτες! Και εποχής!
Ωχ Βαγγελιώ μου και είναι η ώρα τέτοια, που αρχίζει να με πιάνει η μεσημεριανή πείνα. Έχεις πολύ δίκιο για το απάκι. Ειδικά αν είναι πετυχημένο στα αρωματικά του, ευωδιάζει ο τόπος με το μαγείρεμά του.
Καλημέρες πολλές καλή μου.
Βλέπω έχεις δοκιμάσει και εκτιμήσει Πηνελόπη :-). Είναι πραγματικά μοναδικός μεζές.
Με το απάκι έχω απίστευτο κόλλημα! Όπου κι αν το βάλεις, δίνει φοβερό άρωμα και γεύση! Μεταμορφώθηκε η ομελέτα! Πάντα τέτοια!
Έχεις δίκιο! Όπου κι αν μπει αλλάζει τη γεύση προς το καλύτερο!
Αχ τι μου κάνεις βρε Βαγγελιώ .. πρέπει να πάω να πάρω Απάκι … όχι ότι θα με χαλάσει !!!!!
Φιλιά
Κόννα να πάρεις, να πάρεις. Σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε!
Πω πω θα μοσχομύρισε ο τόπος! Το λατρεύω το απάκι, όταν το βρω δεν το αφήνω!
Μαρία κι εγώ! Ίσως είναι το πρώτο από τα χριστουγεννιάτικα που δοκιμάζω κάθε χρόνο. Μόλις εμφανιστεί στην αγορά!
Τι ωραία πρόταση, Βαγγελιώ μου, και πόσο λαχταριστή για μας που ζουμε εκτός Ελλάδας! Όμως χόρτασε το μάτι μου-έστω κι έτσι!
Καλό σου βράδυ.
Ελένη μου άλλα καλά θα έχετε κι εσείς. Κάθε τόπος και οι νοστιμιές του…
Δεν το γνώριζα το απάκι… Μάλλον θα πρέπει να το αναζητήσω στα μαγαζιά κρητικών προϊόντων. Πάντως φαίνεται νοστιμότατη αυτή η ομελέτα!
Να είσαι καλά Vita. Καλό βράδυ!
Να το αναζητήσεις καλή μου. Αν σου αρέσουν τα ελαφρά πικάντικα καπνιστά κρέατα θα ενθουσιαστείς!
Νόστιμη και χορταστική η ομελέτα σου Βαγγελιώ μου! Περιμένω τη διεύθυνσή σου για να σου στείλω το δωράκι σου!
Ευχαριστώ Κατερίνα! Δεν πήρες το μέιλ μου; Από χθες σου το έστειλα!
Αυτο ειναι πιατο!