Τι άλλο μ’ αυτές τις θερμοκρασίες;
Με γλυκό ήθελα να ξεκινήσω τις αναρτήσεις του Ιουλίου και ανάμεσα στις συνταγές που έχω προς δημοσίευση διάλεξα για σήμερα το παγωτό κεράσι. Τι άλλο να διάλεγα για την πιο ζεστή –μέχρι στιγμής-μέρα του φετινού καλοκαιριού; Άλλωστε το είχα υποσχεθεί, μου είχε ζητηθεί από τη μέρα που δημοσιεύτηκε το κέικ με κεράσια.
Ήρθε λοιπόν η ώρα του. Για να ακριβολογούμε, αυτά τα γλυκά δεν είναι ακριβώς παγωτά. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά στην πρώτη συνταγή (κλικ στα πορτοκαλί γράμματα για να τη δείτε). Είναι ένα παγωμένο γλύκισμα που πλησιάζει περισσότερο στο ιταλικό σεμιφρέντο ή στο γαλλικό παρφέ. Πλησιάζει λέμε, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο! Είναι μια «επινόηση» που εγώ γνώρισα ως παγωτό αρμενοβίλ πάλαι ποτέ στη Θεσσαλονίκη.
Το παγωτό θέλει κρέμα βρασμένη, με κάμποσα αυγά, φρέσκο πλήρες γάλα, πολλά κτυπήματα για να αφρατέψει! Γενικά, ένα παραπάνω κόπο και 2-3 παραπάνω υλικά τα χρειάζεται… Όμως και τούτα εδώ τα “παγωτά” καλύπτουν την ανάγκη μας για παγωτό και φτιάχνονται πολύ εύκολα στο σπίτι χωρίς παγωτομηχανή και –ανάλογα με τα υλικά-χωρίς πολλά χτυπήματα. Στην ίδια εύκολη συνταγή βασίζεται και η σοκολατένια εκδοχή του παγωτού μου.
Επειδή το παγωτό είναι από τα γλυκίσματα που δεν μπορώ να αντισταθώ (όπου έχω ζήσει έστω και για λίγο διάστημα έχω «σταμπάρει» τα top παγωτά…) προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και στο σπίτι. Παρόλο όμως που έχω παγωτομηχανή, πολλές φορές καταφεύγω σε τούτες τις απλές λύσεις.
Απλές μεν, επεξεργασμένες δε… Έλεγα λοιπόν και σε εκείνη την πρώτη συνταγή ότι οι αναλογίες κρέμας-ζαχαρούχου είναι σημαντικές τόσο για την τελική υφή όσο και για τη γεύση αυτού του -ας το πούμε-παγωτού. Και μάλλον έχω δίκιο γιατί είδα και επαγγελματίες (;) να τις καθιερώνουν ;-). Δηλαδή το 660 ml κρέμα-397gr (1 κουτί) ζαχαρούχο και καθόλου εβαπορέ είναι η βάση και σε τούτη εδώ την περίπτωση. Πάντως επειδή σε κάποια από τις δοκιμές έπεσαν και τα 70 υπολοιπόμενα ml από τη συσκευασία της κρέμας στο μπολ, προτείνω 330-400ml ειδικά αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκίσματα.
Αλλά μια λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε είναι αυτή που θα πούμε σήμερα σ’ αυτήν εδώ τη συνταγή. Αφορά την προσθήκη φρούτων στο βασικό μείγμα. Είχα πολλές ερωτήσεις πάνω σ’ αυτό όταν δημοσίευσα την πρώτη συνταγή κι έτσι αυτό στο οποίο έχω καταλήξει είναι αποτέλεσμα αρκετών δοκιμών. Η υγρασία των φρέσκων φρούτων- και οποιουδήποτε άλλου υλικού περιέχει νερό- έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κρυστάλλων στο παγωτό. Το νερό γίνεται πάγος! Πώς λοιπόν θα «σώσουμε» την υφή του αν θέλουμε να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα; Η απάντηση είναι ή με χτύπημα του παγωτού 3-4 φορές μέχρι να παγώσει ή με τον τρόπο που θα περιγράψω παρακάτω!
Πάμε λοιπόν…
Υλικά
Για 330-400ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
200 gr ζαχαρούχο γάλα αδιάλυτο
300 gr κεράσια (ζυγισμένα χωρίς το κουκούτσι)
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Προαιρετικά, 15 ml λικέρ της επιλογής μας
Επί το έργον
Ετοιμάζουμε τα κεράσια: αφού βγάλουμε τα κουκούτσια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία (χαμηλώνουμε το μάτι όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους, ανακατεύοντας πότε πότε. Θα πάρει 10-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Αν θέλουμε τα αλέθουμε στο multi να γίνουν πολτός αλλιώς τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ώστε να βρίσκουμε και κομματάκια τους στο παγωτό μας. Ετοιμάζουμε το παγωτό όπως περιγράφεται στην πρώτη συνταγή, δηλαδή χτυπάμε σε σαντιγί την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε και το ζαχαρούχο συνεχίζοντας το κτύπημα (δείτε το σχετικό βίντεο εδώ). Προσθέτουμε στο μείγμα και τα κεράσια, το αδειάζουμε σε μπολ,
και το βάζουμε στην κατάψυξη. Μετά από 4 ώρες είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!
Παρατηρήσεις
- Αν μείνει πολλές ώρες στην κατάψυξη το βγάζουμε εκτός ψυγείου 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
- Επειδή το κεράσι και το βύσσινο ταιριάζει πολύ με το άρωμα της μαστίχας, μπορούμε να αλέσουμε 2-3 μικρά δάκρυα μαστίχας με τη ζάχαρη που θα βάλουμε στο φρούτο.
- Το αλκοόλ είναι ένα συστατικό που αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων, αλλά να πρόκειται να καταναλωθεί και από παιδιά το παγωτό μας μπορούμε να το παραλείψουμε.
- Αν δεν θέλουμε να βράσουμε τα φρούτα θα τα αλέσουμε όσο μας αρέσει πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα κρέμας-ζαχαρούχου, αλλά πρέπει να χτυπάμε το παγωτό μας ανά 1 ώρα μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.