Υλικά
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα καρύδια κοπανισμένα
4 κουταλιές σούπας κακάο
¾ κούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 σωληνάκι βανίλια
Μια τσιμπιά αλάτι
½ κούπα ελαιόλαδο
1 αυγό
1/3 κούπας γάλα
Για τη γέμιση:
80 gr σοκολάτα ,
1 κουταλιά ελαιόλαδο ,
1 κουταλιά γάλα,
2 κουταλιές άχνη (προαιρετικά)
ή 4-5 μεγάλες κουταλιές έτοιμο άλειμμα σοκολάτας (π.χ. πραλίνα φουντουκιού τύπου μερέντας, νουτέλας κλπ).
Επί το έργον
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα 7 πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι ή με μίξερ χεριού να γίνει ψιχουλιαστή η ζύμη.
Προσθέτουμε και το γάλα, ανακατεύουμε και έχουμε ένα λείο, πηκτό χυλό, που τον αφήνουμε να περιμένει. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Όταν σβήσει το φωτάκι βγάζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού πάνω σε χαρτί ψησίματος μικρές κουταλιές χυλού. Απλώνουν, οπότε τους αφήνουμε χώρο…
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να μη ρέει από τα μπισκότα μας και τα ενώνουμε δύο δύο.
Εναλλακτικά, τα ενώνουμε με το έτοιμο άλειμμα σοκολάτας. Βάζουμε στο ψυγείο (αν έχουμε ζεστό περιβάλλον) να στερεοποιηθεί η σοκολάτα. Συνοδεύουμε καφέ, ροφήματα και αναψυκτικά αλλά και ένα σκέτο χαλαρωτικό προ του ύπνου γαλατάκι…
Παρατηρήσεις
1)Τα μπισκότα μπορούν να καταναλωθούν και μονά, χωρίς γέμιση. Τότε αυξάνουμε τη ζάχαρη σε 1 κούπα .
2)Το κακάο καλό είναι –σε όλες τις συνταγές- να το προσθέτουμε κοσκινισμένο για να μη κομπιάζει στις ζύμες μας.
3)Γίνονται 50 περίπου μονά μπισκότα , άρα 25 διπλά αν προτιμήσουμε να τα ενώσουμε.
4)Σε αυτή τη θερμοκρασία και με αυτό το χρόνο ψησίματος, τα μπισκότα γίνονται μαλακά. Αν τα θέλουμε τραγανά, θα τα ψήσουμε στους 160 – 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Λοιπόν ελαιόλαδο δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω ακόμα στα μπισκότα μου, αλλά έχεις δίκιο βρε Βαγγελιώ μου… και πιο οικονομικό είναι αλλά και πιο υγιεινό.
Τα μπισκότα πάντως φαίνονται φανταστικά!
Φιλιά
Όταν θερμαίνεται το ελαιόλαδο δεν είναι καθόλου υγιεινό αλλά άκρως τοξικό! Μια χαρά είναι το βουτυρακι!
Ποιός σας το είπε αυτό; Το ελαιόλαδο είναι το πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Ένα απλό ψάξιμο στο ιντερνετ θα σας ενημερώσει για τις επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν.
Πολύ καλά τα λες, Βαγγελιώ μου! Και υπέροχα βγήκαν τα μπισκότα σου και λιγότερες οι τύψεις! Πραγματικά υπέροχα! Εύγε!
Φιλάκια πολλά!
Οπως τα λες είναι Βαγγελιώ, μύθος οτι το ελαιόλαδο δεν είναι ανθεκτικό είναι πολύ πολύ καλύτερο και τα μπισκοτάκια σου φαίνονται πεντανόστιμα ! γεια στα χεράκια σου !!! καλή βδομάδα εύχομαι
Σαγαπάω ναι!
H προσθήκη των καυρδιων πιστευω οτι δίνει γευστικούς πόντους!
Πωπωπω τί ωραία μπισκότα
Ευχαριστώ πολύ!
Αν για λόγους αλλεργίας , παραλείψουμε τα καρύδια, πρέπει να βάλουμε κάποιο άλλο υλικό στη θέση τους;
Θα έλεγα αφού σας αρέσουν τα φουντούκια να αντικαταστήσετε τα καρύδια με φουντούκια!
Εξαιρετική ιδέα!! Ευχαριστώ πολύ..
Θα χαρώ να σας αρέσουν αν τα φτιάξετε!Καλές γιορτές!