Γλυκιές μπουκίτσες για κάθε γούστο, για κάθε ώρα…
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας (αυτά που έχουν 11-12 φύλλα)
3 μεγαλούτσικα μήλα (περίπου 750 γραμμάρια ακαθάριστα)
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
½ κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα
1/3 κούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση σκούρα αλλά κάνει και η
κρυσταλλική λευκή)
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
σκόνη
1-2 κουταλιές
λικέρ
½ κούπα ελαιόλαδο +2 κουταλιές βούτυρο για το άλειμμα των
φύλλων (σε περιόδους νηστείας παραλείπουμε το βούτυρο)
Για το γαρνίρισμα: ζάχαρη άχνη ή μέλι ή σοκολάτα (γύρω στα 55% σε κακάο)
Αν θέλουμε να τα κάνουμε σοκολατένια όλα, θα χρειαστούμε επί πλέον
250 γρ σοκολάτα ,
2 κουταλιές βούτυρο,
1 κουταλιά ελαιόλαδο
3 κουταλιές γάλα.
Σε περιόδους νηστείας παραλείπουμε το βούτυρο ή το αντικαθιστούμε με μαργαρίνη, και δεν βάζουμε γάλα
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας. Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, τα κανελογαρύφαλλα και το λικέρ και ανακατεύουμε τα υλικά. Βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε κατσαρολάκι να κάψει και το αποσύρουμε.
Το βούτυρο θα λιώσει με την θερμότητα που έχει ήδη αναπτυχθεί. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί. Χωρίζουμε τα φύλλα μας σε 4 μέρη ώστε το κάθε φυλλαράκι να έχει μήκος τη μικρή πλευρά του αρχικού φύλλου.
Λαδώνουμε με πινέλο ένα φυλλαράκι και βάζουμε ένα ακόμη πάνω του (αν θέλουμε να κάνουμε τα τρίγωνα). Το λαδώνουμε κι αυτό ελαφρά και βάζουμε μια ποσότητα γέμισης (περίπου μια κουταλιά της σούπας) στη μια άκρη . Τα τυλίγουμε όπως φαίνεται στη φωτογραφία να γίνουν τριγωνάκια. Πιο αναλυτικά ίσως φαίνεται εδώ.
Αν θέλουμε να τα κάνουμε μπουκίτσες θα χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα φυλλαράκι και θα βάλουμε τη μισή ποσότητα γέμισης. Θα το τυλίξουμε κυλινδρικά, σαν μπουρεκάκι. Τα αραδιάζουμε στο ταψί . Όταν έχει γεμίσει το μισό ταψί, ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Τελειώνουμε τα πιτάκια μας, τα αλείφουμε με όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει και τα ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο μας για 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η κρούστα και να έχουν ψηθεί και οι πάτοι (βάζω το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου).
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα αν επιλέξουμε αυτό τον τρόπο σερβιρίσματος ή τα περιχύνουμε με μέλι.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην κατάψυξη, τα καταψύχουμε για 2-3 ώρες απλωμένα σε δίσκο και μετά τα μαζεύουμε σε σακούλα κατάψυξης.
Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
Βάζουμε τα υλικά σε μπεν μαρί (εγώ κάνω αυτοσχέδιο με μια μικρή κατσαρόλα μέσα σε μια μεγαλύτερη) και όταν αρχίζει να λιώνει η σοκολάτα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτάμε ένα ένα μηλοπιτάκι να τυλιχτεί στη σοκολάτα και το βγάζουμε σε αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος που
έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Πριν κρυώσουν εντελώς τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια, καρύδα, τρούφα σοκολάτας ή ό,τι άλλο σκεφτούμε (εκεί που ήμουν είχα μόνο δημητριακά πρωινού, τα καρύδια είχαν μπει στη γέμιση!). Αφήνουμε να κρυώσουν (εγώ τα βάζω και στο ψυγείο καμιά ωρίτσα) .
Τα ξεκολλάμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη.
Παρατηρήσεις
1)Αντί να ψήσουμε τα μηλοπιτάκια στο φούρνο, μπορούμε να τα τηγανίσουμε. Έτσι κάνω εγώ με αυτά που διατηρώ στην κατάψυξη και θέλω να τα χρησιμοποιήσω σαν κέρασμα . Ετοιμάζονται πιο γρήγορα στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία σε ελαιόλαδο, χωρίς να τα ξεπαγώσουμε. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με αχνοζάχαρη ή μέλι.
2)Με τα παραπάνω υλικά, γίνονται 22-24 τρίγωνα μηλοπιτάκια ή 44-48 μπουκίτσες . Εγώ αυτή τη φορά έφτιαξα και από τα δύο για να σας τα δείξω. Έτσι για 18 σοκολατένια χρησιμοποίησα περίπου 100 γραμμάρια σοκολάτα.
3)Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε και σταφίδες ή άλλο είδος ξηρών καρπών.Παραλείποντας το βούτυρο από το άλειμμα των φύλλων τα μηλοπιτάκια μας γίνονται νηστίσιμα.
4)Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε σε σοκολάτα προτιμούμε να τα φτιάξουμε σαν μπουκίτσες. Είναι πιο ευπαρουσίαστα.
5)Παίρνουμε τη γέμιση με πιρούνι, ώστε να μένουν τα υγρά της στο μπολ που τη φτιάξαμε. Το ίδιο κάνουμε και με τα μηλοπιτάκια που βουτάμε σε σοκολάτα. Τα βγάζουμε με πιρούνι για να μη βγάζουμε μαζί τους και σοκολάτα…
Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ μου μας γέμισες καλούδια! Όλες σου οι προτάσεις είναι υπέροχες, φθινόπωρο χωρίς μηλοπιτάκια και μηλόπιτες δε λέει!!!! Φιλάκια …και στην αγαπημένη μου Κρήτη!
Eγώ θέλω μια πιατέλα από όλα τα μηλοπιτακια να δοκιμάσω όλες τις γαρνιτούρες 🙂
Ωραία, απλά κεράσματα. Κι ωραία ιδέα της κατάψυξης
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ : )
Λαχταριστά, αγαπημένα και άκρως γαργαλιστικά Βαγγελιώ μου!
Δεν ξέρω αν ειμαι γλυκατζού… ομως ολες οι εκδοχές φαινονται τελειες!
http://beautyfollower.blogspot.gr
συνονομματη καλησπερα.αυτα με την σοκολατα ειναι ολα τα λεφτα.μας ξελιγωσες παλι.
Συγχαρητήρια συγχαρητήρια . Οι ιδέες σας με ενθουσιάζουν παντα . Μπράβο σας .
Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.
Η ζάχαρη πότε μπαίνει ? Στην γέμιση ? Αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε μέλι ?
Καλημέρα σας. Ναι στη γέμιση μπαίνει. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μέλι αλλά πρέπει να προσθέσουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή μπισκότο για να μη γίνει ρευστή η γέμιση. Καλή επιτυχία!