Αλμυρά

Χοιρινό ρολό με λαχανικά στον φούρνο

Χοιρινό ρολό με λαχανικά στον φούρνο

Φαγητό περιωπής!

Πολλές φορές αυτά που λέμε «δεύτερα» κομμάτια κρέατος δίνουν κάποια από τα πιο νόστιμα πιάτα. Ετούτο εδώ το ρολό που γίνεται με οικονομικές  πανσέτες και όχι με το ακριβούτσικο ψαρονέφρι είναι ένα κλασικό παράδειγμα, όπως βέβαια και τα πολύ δημοφιλή μας χοιρινά κότσια στη γάστρα. Παρεμπιπτόντως, ήταν η συνταγή με τις περισσότερες επισκέψεις τις μέρες των Χριστουγέννων!

Χοιρινό ρολό με λαχανικά στον φούρνο

Πιστεύω ότι την ίδια αποδοχή θα έχει και τούτο εδώ το φαγητό  φίλες και φίλους που εμπιστεύονται τη σελίδα μας (ναι, οι άνδρες μαγειρεύουν όλο και πιο συχνά και στο σπίτι αν κρίνω από τα στατιστικά των επισκέψεων του περασμένου μήνα όπου οι επισκέψεις κατά φύλο ήταν πάνω κάτω μισές μισές).

Χοιρινό ρολό με λαχανικά στον φούρνο

Αυτό το ρολό είχα να το φτιάξω πολλά χρόνια, και μάλιστα όταν το έφτιαχνα δεν του έβαζα συμπληρώματα στο ψήσιμο. Το συνόδευα με πουρέ πατάτας ή άλλου λαχανικού ή με κάποιο γιορτινό ρύζι. Αυτή τη φορά δεν είχα χρόνο ούτε ευχέρεια για δεύτερα φαγητά και αποφάσισα να βάλω λίγα απ’ όλα τα λαχανικά που υπήρχαν στο σπίτι (και ήταν κατάλληλα για φούρνο) στο ίδιο ταψί με το ρολό μου.

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Τα λαχανικά πήραν αρώματα και γεύσεις από το κρέας, “μελώσανε” και έγιναν ανάρπαστα! Ο χρόνος μαγειρέματος είναι ίσως το μόνο πράγμα που ανεβάζει το κόστος αυτού του πιάτου, αλλά με δεδομένο ότι δεν έχουμε άλλο συνοδευτικό και ακόμη ότι οι πανσέτες είναι από τα οικονομικά κομμάτια του κρέατος, η δαπάνη μετριάζεται κι έτσι έχουμε ένα γιορταστικό πιάτο περιωπής  χωρίς να ξοδέψουμε  μια περιουσία.

Χοιρινό ρολό με λαχανικά στον φούρνο

Εποχή κρεατοφαγίας είναι, απόκριες έρχονται σε λίγες εβδομάδες, θα χρειαστούμε λοιπόν πιάτα με κρεατικά. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το ωραίο ρολό…

Χοιρινό ρολό με λαχανικά στον φούρνο

Παρατηρήσεις

  1. Αν ψήσουμε σε πυρέξ, προσθέτουμε ζεστό νερό μαζί με τα λαχανικά γιατί με την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να σπάσει το σκεύος.
  2. Το ρολό είναι εξαιρετικό και την επόμενη μέρα, σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρά ζεσταμένο.
  3. Το κρέας μου είχε καθαρό βάρος 1,5 κιλό μετά που αφαιρέθηκαν τα κόκκαλα.
  4. Αν δεν μας αρέσει κάποιο από τα προτεινόμενα μπαχαρικά μπορούμε να το παραλείψουμε ή να το αντικαταστήσουμε με άλλο της επιλογής μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο