Αλμυρά

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

Και μια «βιβλιοπρόταση» με άρωμα Μεσογείου!

Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του συγγραφέα Ζαν Κλωντ Ιζζό (1945-2000). Αν όχι, αναζητείστε τα, θα απολαύσετε καλή λογοτεχνία. Τα βιβλία του πολυταξιδεμένου Μασσαλιώτη συγγραφέα είναι γεμάτα από το φως και τα αρώματα της Μεσογείου. Τυπικά κατατάσσονται στην νουάρ λογοτεχνία αλλά ουσιαστικά δεν είναι μόνο τέτοια. Ο Ιζζό ήταν έντονα πολιτικοποιημένος άνθρωπος και καταγράφει πολλές πτυχές της ζωής στη Νότια Γαλλία. Ρεαλιστική γραφή, με όλα όσα συνεπάγεται…

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

Λέει ο Παναγιώτης Μανδατζής για το έργο του Ιζζό  και δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα «Ο Ιζζό γράφοντας νουάρ είναι αναπόφευκτα πολιτικός. Έχει ξεκάθαρη κοινωνική θέση, στο πλευρό των κατατρεγμένων, των αδικημένων, των από τα κάτω. Το έργο του είναι βαθιά λαϊκό, χωρίς να γίνεται λαϊκίστικο, αγαπησιάρικο, χωρίς να γίνεται σοροπιαστό. Οι λέξεις του ξεχειλίζουν ανθρωπισμό, όχι όμως τον απολιτίκ ανθρωπισμό των σαλονιών, αλλά τον ανθρωπισμό της αγάπης για τους καθημερινούς ανθρώπους, τις φτωχογειτονιές, τα καφενεία, και όχι μόνο, αλλά ακόμη και για τους απόκληρους, τους περιθωριακούς». Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

 

Τελευταία λοιπόν, τακτοποιώντας(;) το χάος που έχει προκύψει στη βιβλιοθήκη μου από τον σεισμό, ξανάπεσε στα χέρια μου «Η τριλογία της Μασσαλίας» του Ιζζό, που πολύ την είχα αγαπήσει. Δεν έχω μεταφέρει πολλά βιβλία εδώ που είμαι τώρα, αλλά τούτο το πήρα αν και διαβασμένο, γιατί πάντα έλεγα πως πρέπει να μαγειρέψω κάποιες συνταγές του Μοντάλ. Η τριλογία αποτελείται από τα βιβλία “Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας”, “Το τσούρμο”, και το “Solea”, με κεντρικό ήρωα τον Φαμπιό Μοντάλ. Ο Μοντάλ είναι αστυνομικός (παιδί μεταναστών, όπως και ο Ιζζό) με πολλές ευαισθησίες. Αστυνομικός που αγαπά τη μουσική και τα βιβλία, τις γυναίκες, τη Μασσαλία, το κρασί και το καλό φαγητό!

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

Αυτό το τελευταίο είναι και η απάντηση σε όσους αναρωτήθηκαν διαβάζοντας το κείμενό μου μέχρι εδώ, τι δουλειά έχει μια τέτοια «βιβλιοπρόταση» εδώ μέσα. Κι όμως! Ο καλοφαγάς Φαμπιό Μοντάλ, εκτός από τα άλλα που πράττει, μαγειρεύει και μάλιστα πολλές συνταγές τις περιγράφει τόσο αναλυτικά που λες και θέλει να σε στείλει στην κουζίνα να φτιάξεις τα πιάτα του, να μυρίσεις  τα αρώματά τους, να δοκιμάσεις τη γεύση τους! Τα υλικά του εκλεκτά, φωνάζουν, ζωγραφίζουν τη Μεσόγειο. Δικά μας!

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

Εδώ θα σημειώσω ότι η Μασσαλία ιδρύθηκε περί το 600 π.Χ από Έλληνες Φωκαείς. Ιδρυτής της –λέει η ιστορία- είναι ο Πρωτεύς που ορμώμενος από τη Φώκαια ταξίδεψε σε όλη τη Μεσόγειο για να βρει εμπορικούς κόμβους, και όταν έφτασε σ’ αυτήν την ακτή της Γαλλίας παντρεύτηκε την κόρη του ντόπιου ηγεμόνα της περιοχής και ίδρυσε την πόλη. Οι κάτοικοί της είναι υπερήφανοι για τις ελληνικές ρίζες τους. Βέβαια οι σύγχρονοι νέοι την γνωρίζουν και λόγω …Ζιντάν (αν και αλγερινής καταγωγής, γεννήθηκε στη Μασσαλία), και οι καλοφαγάδες για τη μπουγιαμπέσα που και γι αυτήν λέγεται πως έλκει την καταγωγή της από την ελληνική κακαβιά. Παρεμπιπτόντως, η Μασσαλία είναι και η γενέτειρα του Παύλου Μελά.

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές συνταγές που ενσωματώνονται τέλεια μέσα στη ροή του κειμένου, τονίζονται την αγάπη του Μοντάλ για το καλό φαγητό.  Αλλά ας πάρετε μια ιδέα από τη συνταγή του Μοντάλ (όπως την περιγράφει ο Ιζζό), ο οποίος σερβίρει το πιάτο με λαζάνια! Μετά, θα περάσουμε στη δική μου παραλλαγή.

Ψάρι με σάλτσα μάραθου και πιπεριάς

«Καθάρισα πρώτα την τσιπούρα, την παραγέμισα με μάραθο και της έριξα μπόλικο λαδάκι. Μετά ετοίμασα τη σάλτσα για τα λαζάνια. Ό,τι έμεινε από το μάτσο του μάραθου το είχα βάλει να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέσα σε νερό με αρκετό αλάτι και βούτυρο. Λάδωσα καλά το τηγάνι, και τσιγάρισα λεπτές φέτες κρεμμύδι, σκορδάκι και ψιλοκομμένη πιπεριά. Πρόσθεσα τότε ένα κουτάλι ξίδι  και κάτι ντομάτες που είχα βουτήξει προηγουμένως σε καυτό νερό και τις είχα κόψει σε μικρούς κύβους. Όταν εξατμίστηκε το νερό έριξα και το μάραθο. Ηρέμησα επιτέλους. Πάντα το μαγείρεμα μου ‘κανε καλό. Δεν χανόμουνα μέσα σε δύσκολους λαβύρινθους σκέψεων. Η κούτρα μου λειτουργούσε για να υπηρετήσει μόνο μυρωδιές, γεύσεις, απολαύσεις». Το απόσπασμα είναι από τις σελίδες 115-116 του βιβλίου (Εκδόσεις Πόλις, Νοέμβριος 2020).

Παρατηρήσεις

  1. Δοκιμάσαμε τη σάλτσα πρώτα με την τσιπούρα που προτείνει η αρχική συνταγή, αλλά και με κοκκινόψαρο μια άλλη φορά.  Ταίριαξε και μ’ αυτό εξαιρετικά. Υποθέτω ότι θα ταιριάζει και με άλλα ψάρια. Πάντα ταιριάζαμε εδώ στην Κρήτη το μάραθο με ψάρι, κυρίως με παστό μπακαλιάρο αλλά και σε πιο σύγχρονες συνταγές με φρέσκο ψάρι (υπέροχο με φιλέτα ψαριού).
  2. Εξ ίσου νόστιμη ήταν η σάλτσα και χωρίς το ψάρι, πάνω από τηγανητές πατάτες! Μένει η δοκιμή με ζυμαρικά που προτείνει ο Μοντάλ.
  3. Είχα στο σπίτι πιπεριές Φλωρίνης και έφτιαξα τη σάλτσα με αυτές. Θα τη δοκιμάσουμε και με πράσινη πιπεριά. Είναι βέβαια πιο τρυφερή και θα την προσθέσω μετά το μάραθο που θέλει τον χρόνο του.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο