Αλμυρά

Τυρόψωμο μαργαρίτα

Τυρόψωμο μαργαρίτα

Αλμυρό σνακ για παιδιά και μεγάλους!

Καλές οι πίτες αλλά και οι πιο «ψωμένιες» τυρολιχουδιές έχουν τη χάρη τους. Μπορεί το τραγανό φύλλο της πίτας να είναι πραγματικά λαχταριστό, αλλά και ένα αφράτο τυρόψωμο είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Τυρόψωμο μαργαρίτα

Κατασκευαστικά μάλιστα είναι σαφώς πιο εύκολα από τις πίτες και μάλλον πιο υγιεινά. Θέλουν λιγότερο τυρί, καθόλου βούτυρο (τουλάχιστον στη δική μου εκδοχή), δεν έχουν τη δύσκολη διαδικασία ανοίγματος φύλλου που αποτρέπει τις λιγότερο έμπειρες νοικοκυρές να τις φτιάξουν, και ψήνονται στον φούρνο. Αλλά και οι πιο έμπειρες, είναι φορές που βαριόμαστε τη διαδικασία.

Τυρόψωμο μαργαρίτα

Το σημερινό τυρόψωμο «πατάει» σε μια παλιά μου συνταγή αλλά για λόγους «ανωτέρας βίας», ξαναμετρήθηκαν τα υλικά. Αν αλλάζει το αλεύρι, πρέπει να ξαναμετρηθεί!  Από τις σπάνιες φορές που δεν έχω αλεύρι για όλες τις χρήσεις στο σπίτι ήταν η ώρα που ξεκίνησα να  φτιάχνω το ψωμί μου! Ευτυχώς υπήρχε στο ψυγείο ένα σακουλάκι με μια μικρή ποσότητα αλεύρι ντίνκελ. Συχνά βάζω στο μείγμα για το σπιτικό μου ψωμί, ως εναλλακτικό υλικό του αλευριού ολικής άλεσης.

«Γιατί όχι και στο τυρόψωμο;» σκέφτηκα. Άλλωστε αυτό μου ζήτησε πρόσφατα με σχόλιό της στο facebook φίλη της σελίδας: να δοκιμάσω τις συνταγές με άλλου τύπου άλευρα και γλυκαντικά, μιας και πολλοί στρέφονται πλέον σε αλεύρι ολικής, σικάλεως, αμυγδάλου, ζάχαρη καρύδας κλπ κλπ.

Τυρόψωμο μαργαρίτα

Μια ακόμη παρέμβαση στην παλιά συνταγή ήταν η αντικατάσταση του σουσαμιού με παπαρουνόσπορο που βρέθηκε τυχαία στο σπίτι, δεν έχω πάντα απ’ αυτόν. Τον είχα χρησιμοποιήσει σε κάποιο κέικ τα χριστούγεννα κι έμεινε.  Επ’ αυτού οι γνώμες διίστανται: σ’ εμένα άρεσε πολύ, αλλά υπήρξε και η άποψη ότι με το σουσάμι είναι καλύτερο. Την επόμενη φορά λοιπόν τα μισά ψωμάκια θα πασπαλιστούν με παπαρουνόσπορο και τα άλλα μισά με σουσάμι!

Παρατηρήσεις

  1. Διατηρούμε το τυρόψωμο μετά την τρίτη μέρα (αν μείνει…) στο ψυγείο. Το βγάζουμε κανένα 10λεπτο πριν να το χρειαστούμε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή εμένα μου αρέσει ζεστό, το ζεσταίνω στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο air fryer.
  2. Μπορούμε να μην αναπιάσουμε την ξηρή μαγιά αλλά να την προσθέσουμε κατευθείαν στο αλεύρι. Εγώ είχα αυτήν τη φορά νωπή μαγιά οπότε ήταν αναγκαία η ενεργοποίηση.
  3. Όπως έχω ξαναγράψει, στις ζύμες μαγιάς ή προζυμιού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Έχει διαφορά.
  4. Μπορούμε να φτιάξουμε το τυρόψωμο μόνο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το αλεύρι ντίνκελ και το ολικής σηκώνουν παραπάνω υγρά από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οπότε θα χρειαστούμε παραπάνω αν το αντικαταστήσουμε.
  5. Το σκεύος που έβαλα το ψωμί μου έχει 30cm διάμετρο αλλά μπορούμε να το βάλουμε και σε λαμαρίνα του φούρνου.
  6. Στο μπολ που έβαλα τον κρόκο είχα βάλει πριν το ελαιόλαδο γι αυτό έχει αυτήν την εικόνα στις φωτογραφίες…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο